Αρχές Ιουλίου οι υπογραφές για το ΣΔΙΤ απορριμμάτων Ηπείρου

Share Button

Λίγες μόνον ημέρες μετά τις υπογραφές για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Σερρών, άλλο ένα έργο ΣΔΙΤ περνάει πολύ σύντομα σε φάση υλοποίησης, μετά και την οριστικοποίηση της ημερομηνίας για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Ο λόγος για την μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Ηπείρου, η οποία στα τέλη Μαΐου πήρε το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο ενέκρινε την σύμβαση που πρόκειται να υπογράψει η ανάδοχος, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την Περιφέρεια. Η υπογραφή της σύμβασης θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα στις αρχές Ιουλίου (πιθανότατα στις 5 του μήνα).

Η δυναμικότητα του εν λόγω έργου έχει εκτιμηθεί σε 72.000 τόνους σύμμεικτων και 8.000 τόνους βιοαποβλήτων (ανά έτος) με μέγιστη δυναμικότητα μέχρι και 105.000 τόνων σε ετήσια βάση. Από την διαδικασία διαλογής θα ανακτάται το 60% των σύμμεικτων όπου θα οδηγείται προς ανακύκλωση, ενώ περίπου το 32% θα οδηγείται σε ΧΥΤΥ.

Σημειωτέο πως η σύμβαση προβλέπει την κατασκευή μιας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, με συνολικό κόστος διαχείρισης περί τα 64 ευρώ ανά τόνο. Με  βάση τη σύμβαση, το κόστος επεξεργασίας στη μονάδα φτάνει τα 41 ευρώ ανά τόνο. Το κόστος της επένδυσης προσεγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. προέρχονται από το ΕΣΠΑ, με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να αναλαμβάνει τη διαχείριση της μονάδας για μια περίοδο 25 ετών.

Η ωρίμανση της εν λόγω μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων ήταν άλλο ένα έργο ΣΔΙΤ που ταλανίστηκε από την «αμφιθυμία» της Κυβέρνησης, με αίσια ωστόσο κατάληξη. Από πλευράς ΤΕΡΝΑ, υπάρχει ικανοποίηση «για την υπογραφή της πρώτης σύμβασης ΣΔΙΤ για το 2017», όπως υπογραμμίστηκε από στέλεχος της εταιρείας, καθιστώντας το ακανθώδες ζήτημα της Πελοποννήσου (στο οποίο είναι επίσης μειοδότρια), το μοναδικό προς διευθέτηση έργο ΣΔΙΤ απορριμμάτων από εδώ και στο εξής.

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *