Αύξηση εισφορών για 1,4 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες

Share Button

Πλήθος αντιδράσεων προκαλεί η νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2018 για 1,4 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, η οποία προβλέπεται ρητά στο κείμενο του νέου Μνημονίου.
Το νέο «καπέλο» φθάνει έως 28%, όπως προκύπτει από συγκεκριμένα παραδείγματα, ανάλογα με το εισόδημα, αλλά μπορεί να φθάσει και το 61% σε ορισμένες περιπτώσεις, εκτιμούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών.
Επισημαίνεται ότι στα υψηλότερα εισοδήματα η επιβάρυνση θα κυμαίνεται από 110 έως και 170 ευρώ μηνιαίως. Η αύξηση θα αγγίξει ακόμα και τους ασφαλισμένους που δηλώνουν εισόδημα 6.000 ευρώ, οι οποίοι θα πληρώσουν επιπλέον 270 ευρώ ετησίως.
Στο έτος 2018 ως βάση για τον υπολογισμό των εισφορών λαμβάνεται το 85% του εισοδήματος του προηγούμενου έτους, ενώ στα επόμενα έτη το 100%. Σε όλα τα έτη από το 2018 και μετά, σχετικά με τη βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών δεν γίνεται αφαίρεση αυτών των εισφορών που καταβλήθηκαν, όπως προβλέπει το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Ποιοι επιβαρύνονται

Το νέο σύστημα που αλλάζει τη βάση υπολογισμού των εισφορών θα επιφέρει επιβαρύνσεις στην πλειονότητα των περιπτώσεων που αφορούν ασφαλισμένους µε μεσαία αλλά και χαμηλά εισοδήματα.
Συγκεκριμένα από το 2019 και μετά οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές σε σύγκριση µε τον ισχύοντα τρόπο υπολογισμού κυμαίνονται από 4,66% έως και 27,95%, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις η αύξηση είναι άνω του 25%. Οι επιβαρύνσεις για το 2018, έτος κατά το οποίο θα ισχύσει η μεταβατική περίοδος της έκπτωσης 15% στη βάση υπολογισμού των εισφορών, είναι μικρότερες (από 4,88% έως 13,94%).
Η ΓΣΕΒΕΕ εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της για τον νέο τρόπο υπολογισμού των φορολογικών εισφορών που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, κάνοντας λόγο για βάναυσο πλήγμα.
Επίθεση στην κυβέρνηση μετά τη δημοσίευση της συμφωνίας με τους δανειστές για την αύξηση των εισφορών εξαπέλυσε η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) χαρακτήρισε τη ρύθμιση «απαράδεκτη και φορομπηχτική», με την οποία, όπως ανέφερε, «επιβάλλεται νέο χαράτσι στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών», ενώ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) έκανε λόγο για «εξαθλίωση των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών» και κάλεσε τα μέλη του «να οργανώσουν την αντίδρασή τους πάνω στα μέτρα που οδηγούν στον αφανισμό τους».

ΠΗΓΗ: www.cnn.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *