Β.Γιόγιακας: “Υπολειτουργεί το Καρδιοχειρουργικό Κέντρο του Αγία Σοφία;”

Share Button

Η υπολειτουργία του μοναδικού δημόσιου παιδοκαρδιοχειρουργικού κέντρου της χώρας στο Νοσοκομείου «Αγία Σοφία» είναι το θέμα Ερώτησης που κατέθεσε ο Βασίλης Γιόγιακας προς τον Υπουργό Υγείας. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας αναφέρεται σε πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα σύμφωνα με τις οποίες περισσότερα από 50 παιδιά είναι σε λίστα αναμονής για χειρουργική επέμβαση, με τον χρόνο αναμονής να ξεπερνά τους 12 μήνες. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Πληροφορίες για υπολειτουργία του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία”»

Το Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών (Ε.ΚΑ.Σ.ΚΑΠ.) του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» είναι το μοναδικό δημόσιο παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο της χώρας, διαθέτοντας υποδομές για την επιτυχή αντιμετώπιση των περισσότερων παιδικών καρδιοπαθειών. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα και αποδίδονται σε εργαζόμενους του νοσοκομείου, τα τελευταία χρόνια οι επεμβάσεις κατ’ έτος δεν υπερβαίνουν τις 50 λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων ενώ οι 8 από τις 10 κλίνες εντατικής θεραπείας είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτών.

Ως εκ τούτου εκτιμάται ότι περισσότερα από 50 παιδιά είναι σε λίστα αναμονής για χειρουργική επέμβαση – καθώς τα χειρουργεία καλύπτουν τα εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά – μεταξύ αυτών και παιδιά ευπαθών κοινωνικών ομάδων για τα οποία δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή. Λόγω του χρόνου αναμονής ο οποίος φέρεται να ξεπερνά τους 12 μήνες γίνεται αναφορά σε περιπτώσεις παιδιών που καταλήγουν αναμένοντας να χειρουργηθούν ή τα οποία διακομίζονται σε άλλα καρδιοχειρουργικά κέντρα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό με αποτέλεσμα την πρόσθετη, σημαντική οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Ποια είναι τα δεδομένα αναφορικά με τον ετήσιο αριθμό επεμβάσεων, τον αριθμό περιστατικών σε αναμονή και το χρόνο αναμονής για χειρουργείο καθώς και τις ελλείψεις του Ε.ΚΑ.Σ.ΚΑΠ. σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό,
  • Εάν και σε ποιες ενέργειες προτίθενται να αναλάβουν η διοίκηση του ΠΓΝ Παίδων «Αγία Σοφία» και η διοίκηση της αρμόδιας υγειονομικής περιφέρειας για την αναβάθμιση του Ε.ΚΑ.Σ.ΚΑΠ..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *