Εγνατία Οδός: Μία μπρος και μία πίσω στην ιδιωτικοποίηση, πόρτα από την DG Move, συμφωνία με Πειραιώς

Share Button

Σε καθυστέρηση οδηγείται εκ των πραγμάτων η υπόθεση ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας Οδού λόγω της απόρριψης από την DG Move της τιμολογιακής πολιτικής για τα διόδια. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com η περίφημη επιστολή δεν εσταλή από το ΤΑΙΠΕΔ καθώς το Ταμείο δεν είναι υπεύθυνο για την τιμολογιακή πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί στον αυτοκινητόδρομο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κατάθεση της επιστολής της τιμολογιακής πολιτικής έγινε κάπου μέσα στον Ιούλιο και το απαντητικό απορριπτικό έγγραφο εστάλη το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Αιτία της απόρριψης ήταν η επιχειρούμενη εξαίρεση των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων από την πληρωμή με βάση την εκπομπή ρύπων.

Αυτό για την ιστορία το είχε πετύχει η χώρα μας (να εξαιρεθεί από την συγκεκριμένη πολιτική) παρουσιάζοντας τα έργα τους αυτοκινητόδρομους ως έργα που είχαν υπογραφεί παλαιότερα και με άλλες χρηματο-κοινωνικές συνθήκες δηλαδή ως “παλιά έργα”.

Βάσει αυτής της απόφασης η οποία δεν έκανε δεκτό το αίτημα, ζητούνται περαιτέρω εξηγήσεις για το θέμα και πιθανότατα η τελική έκβαση, σύμφωνα πάντα με τις πηγές του ypodomes.com, θα είναι αρνητική.

Αυτό, εφόσον συμβεί, σημαίνει πλήρη αναπροσαρμογή για τη διέλευση φορτηγών από την Εγνατία Οδό που θα θεωρηθεί νέο έργο αλλά ενδέχεται (με το ίδιο σκεπτικό) να επηρεάσει και άλλα νέα έργα σε αυτοκινητόδρομους με ακριβώς την ίδια λογική.

Η ουσία του πράγματος δεν είναι φυσικά στο γεγονός ότι υπήρξε απορριπτική απάντηση από τη DG Move που φημίζεται άλλωστε για την σκληρή της στάση (έχουμε παραδείγματα και στο νότιο τμήμα του Ε65, στο Πάτρα-Πύργος κ.α.) αλλά ότι η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας “σπρώχνεται” με τον ένα ή τον άλλο τρόπο χρονικά στο 2019, χρονιά εκλογών, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το έργο.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΑΙΠΕΔ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Η προετοιμασία των πτυχών για την επιτυχή κατάληξη του διαγωνισμού δεν είναι όμως μόνο θέμα διοδίων. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τραπεζικό τομέα έχει επιτευχθεί μία μεγάλη συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς.

Για όσους δεν θυμούνται, η Εγνατία είχε συνάψει ομολογιακό δάνειο με την Πειραιώς για την ολοκλήρωση της κατασκευής του κύριου άξονα, τα δάνεια στη συνέχεια δεν καλύπτονταν με αποτέλεσμα να διαμαρτυρηθούν και να επέλθει ένας συμβιβασμός με την Πειραιώς ώστε να λαμβάνει τα έσοδα από τα διόδια έναντι του χρέους.

Αυτό φυσικά λειτουργεί ως τροχοπέδη στην παρούσα φάση καθώς, ποιος επενδυτής θα ήθελε να πάρει ένα αυτοκινητόδρομο που τα διόδια του θα ήταν δεσμευμένα. Οι πηγές λοιπόν του ypodomes αναφέρουν ότι έγινε μία νέα συμφωνία, σύμφωνα με την οποία απελευθερώνονται τα έσοδα από τα διόδια, τα οποία θα τα λαμβάνει πλέον η Εγνατία Οδός Α.Ε., αποκαθιστώντας έτσι την κυριαρχία της στα έσοδα.

Αναφορικά με το ίδιο το χρέος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κεφάλαιο έχει αποπληρωθεί και πλέον εκκρεμεί δικαστήριο για τους τόκους όπου Εγνατία Οδός και Πειραιώς θα λύσουν τις διαφορές τους για το ύψος του ποσού.

Στο μεσοδιάστημα, θα κατατεθεί από την Εγνατία Οδό Α.Ε. σε λογαριασμο μεσεγγύησης ποσό που θα κυμαίνεται από 40 έως 50 εκατομμύρια ευρώ και ανάλογα με την έκβαση του δικαστηρίου τα χρήματα αυτά είτε μέρος αυτών θα δοθούν στην Πειραιώς ή θα επιστραφούν στην Εγνατία Οδό.

Αυτό το νέο κρίνεται από την αγορά ως ικανοποιητικό καθώς λύνει ένα από τα βασικότερα προβλήματα για το ΤΑΙΠΕΔ και με το άνοιγμα των νέων σταθμών διοδίων υπάρχει η ελπίδα ότι θα δοθεί ένα υψηλό τίμημα. “Αν τοποθετηθούν όλα τα χωροθετημένα διόδια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε ένα μεγάλο τίμημα” σχολίασε υψηλόβαθμο στέλεχος των έργων των παραχωρήσεων στο ypodomes.com.

Όπως όλα δείχνουν τα επεισόδια της ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας Οδού καλά κρατούν και θα δούμε με μεγάλο ενδιαφέρον πως θα εξελιχθεί στο μέλλον.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *