Εκτός ΟΓΑ όλοι οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε μικρούς δήμους

Share Button

oga1Με πέντε μέτωπα το Ασφαλιστικό ανοίγει για άλλη μία φορά και ξαναμπαίνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Αν και το κύριο μενού αυτήν τη φορά είναι τα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό δεν θα λείψει από την ατζέντα της φθινοπωρινής επανεκκίνησης των συζητήσεων με τους δανειστές. Πριν στεγνώσει το… μελάνι της πρόσφατης μεταρρύθμισης, έρχονται τρεις αλλαγές στον νόμο με πίεση των θεσμών, ενώ άλλα δύο θέματα θέτει στον διάλογο η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, οι… ουρές της μεγάλης μεταρρύθμισης αγγίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους και ειδικότερα τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες, αλλά και όσους σκόπευαν να εξαγοράσουν εφάπαξ πλασματικά έτη ασφάλισης.

Ταυτόχρονα, η ελληνική πλευρά επιθυμεί να προωθήσει τη λύση επαγγελματικών Ταμείων για την επικούρηση και το εφάπαξ των επιστημόνων ώστε να ελαφρυνθούν οι εισφορές γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, ενώ ρίχνει στο τραπέζι και το καυτό θέμα των οφειλών που διογκώνονται προς τα Ταμεία, διεκδικώντας μια νέου τύπου ρύθμιση για όσους αδυνατούν να πληρώσουν.

Τα θέματα

Αναλυτικά, στη φθινοπωρινή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς «κλειδώνουν» τα εξής θέματα:

  1. Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων που δραστηριοποιούνται σε δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ περίπου, οι οποίοι λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων μπορούν να ασφαλίζονται με το ευνοϊκό καθεστώς του ΟΓΑ, μεταπηδούν στο ενιαίο καθεστώς του ΕΦΚΑ, εκτός κι αν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Οι δανειστές απαιτούσαν η αλλαγή να ισχύσει για το σύνολο των μικροεπαγγελματιών που έχουν το συγκεκριμένο προνόμιο (περίπου 45.000 ασφαλισμένοι με καφενεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταστήματα κ.λπ.), ενώ τελικά η ρύθμιση θα αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.

Με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι διατηρούσαν το δικαίωμα να ακολουθήσουν τη μεταβατική περίοδο που έχει προβλεφθεί για τους αγρότες, ώστε να πληρώνουν εισφορά στο 26,95% του εισοδήματός τους (για σύνταξη και υγεία) το 2022, με ετήσια τμηματική αύξηση του ασφαλίστρου από το 2017. Τελικά θα ακολουθήσουν την τύχη των υπόλοιπων ελευθέρων επαγγελματιών και όχι των αγροτών, ώστε να οδηγηθούν απευθείας από 1/1/2017 σε εισφορά 26,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος.

  1. Καταργούνται οι εκπτώσεις που προέβλεψε ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος για τις εισφορές υπέρ υγείας και οι οποίες θα εφαρμόζονταν από 1/1/2017. Χαμένοι θα είναι οι αγρότες και οι νέοι επιστήμονες, για τους οποίους είχαν προβλεφθεί εκπτώσεις. Ειδικότερα, ο νόμος προέβλεπε πως οι αγρότες θα πλήρωναν το 2017 το 4,73% του εισοδήματός τους για εισφορές υγείας και το 5,84% το 2018, πριν φτάσουν το 2019 στο 6,95% που προβλέπεται για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Αντίστοιχα για τους νέους επιστήμονες είχε προβλεφθεί 5ετής μεταβατική περίοδος από την έναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητας, ώστε να πληρώνουν 4,87% του εισοδήματός τους τα 2 πρώτα χρόνια και 5,91% τα επόμενα 3 χρόνια. Πλέον όλοι θα επωμιστούν από 1/1/2017 εισφορά 6,95% επί του εισοδήματός τους υπέρ υγείας. Η ανάκληση των εκπτώσεων θα γίνει με βάση την αρχή της ισονομίας αφού οι παροχές σε είδος και σε χρήμα θα είναι από την 1/1/2017 ενιαίες για όλους.

  1. Μειώνεται η έκπτωση 15% που προβλέφθηκε στον πρόσφατο νόμο για όσους εξαγοράζουν εφάπαξ πλασματικά έτη ασφάλισης. Χαμένοι είναι κατά κύριο λόγο όσοι θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν στα 62 με 40 έτη ασφάλισης, εξαγοράζοντας εφάπαξ, με έκπτωση 15%, 5 με 7 πλασματικά έτη ασφάλισης. Τώρα η έκπτωση αυτή θα είναι μικρότερη.

Διορθώσεις ζητάει και η ελληνική κυβέρνηση

Εξαίρεση επιστημόνων και οφειλές

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας προτίθεται να ανοίξει στο τραπέζι της νέας διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς δυο μεγάλα θέματα:

  1. Δυνατότητα εξαίρεσης των επιστημόνων (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) από την υποχρεωτική ασφάλιση στο ΕΤΕΑΕΠ για επικούρηση και εφάπαξ, με την προϋπόθεση πως θα συστήσουν επαγγελματικά ή αλληλοβοηθητικά Ταμεία τα οποία θα οργανωθούν ανά κλάδο. Αντί των προβλεπόμενων εισφορών 7% και 4% που προβλέπει ο νόμος για επικούρηση και εφάπαξ, θα μπορούν να έχουν μικρότερες εισφορές που θα καθοριστούν ύστερα από αναλογιστική μελέτη, προσμετρώντας και το κόστος για την πληρωμή των σχετικών παροχών στους ήδη συνταξιούχους.
  2. Το καυτό ζήτημα των οφειλών προς τα Ταμεία είναι ένα κεφάλαιο που επιθυμεί να ανοίξει η ελληνική πλευρά, με στόχο να βρεθούν λύσεις για να εισρεύσει ζεστό χρήμα στους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Η κυβέρνηση θέλει να πετύχει μια νέου τύπου ρύθμιση, αν και δεν θεωρείται εύκολη η συναίνεση του κουαρτέτου σε κάτι τέτοιο. Στο κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζονται διάφορες ιδέες, όπως για παράδειγμα να θεωρούνται ασφαλιστικά ενήμεροι (χωρίς όμως να επιτρέπεται η έκδοση σύνταξης) όσοι πληρώνουν από 1/1/2017 τις τρέχουσες εισφορές ακόμη κι αν έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *