Εως 72,45% (!) οι κρατήσεις από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ

Share Button

Σοκάρει ο πραγματικός λογαριασμός σε φόρους και εισφορές προς τον ΕΦΚΑ που καλούνται να πληρώσουν από φέτος εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, καθώς οι τελικές επιβαρύνσεις όπως προκύπτουν από τις δηλώσεις που υποβάλλουν φτάνει μέχρι και το 72,45% του εισοδήματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, οι επαγγελματίες που αντικρίζουν τι τους αναλογεί πραγματικά να καταβάλουν στο κράτος, πέφτουν «ξεροί», καθώς διαπιστώνουν ότι αντί για φόρους και εισφορές, υφίστανται δήμευση εισοδήματος.

Το κύριο βάρος δε των επιβαρύνσεων αυτών προέρχεται από τις εισφορές του ΕΦΚΑ που για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα εκτινάσσεται σε διπλάσια και τριπλάσια ποσά από αυτά που οι ίδιοι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι πλήρωναν μέχρι το 2016.

Θα έλεγε κανείς ότι αυτό που διαπράττει η κυβέρνηση (σ.σ. παραφράζοντας ένα από τα κλισέ του αστυνομικού ρεπορτάζ) είναι όχι «ληστεία μετά φόνου» αλλά «ληστεία μετά φόρου και εισφορών».

Το σοκ που προκαλεί ο διπλός λογαριασμός από τα εκκαθαριστικά της εφορίας και τις εισφορές του ΕΦΚΑ αποκαλύπτεται σε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, με βάση τις πραγματικές εκκαθαρίσεις φόρου και εισφορών που βγάζουν οι φετινές δηλώσεις.

1. Στο πρώτο παράδειγμα μία ομόρρυθμος εταιρία (Ο.Ε.) με δύο μέλη και κέρδη (έσοδα μείον έξοδα) 30.119 ευρώ το 2016 καλείται να πληρώσει το 60,4% σε φόρους και εισφορές το 2017. Το κάθε μέλος από μηνιαίο εισόδημα 1.250 ευρώ καταλήγει να πληρώνει τα 755 ευρώ σε φόρους και εισφορές και μένουν 495 ευρώ καθαρά τον μήνα! Με αυτό το ποσό θα πρέπει να πληρώσουν για τα έξοδα παιδιών, για σούπερ μάρκετ, για ΕΝΦΙΑ, για μετακινήσεις, για λογαριασμούς ρεύματος, νερού, τηλεφώνου κ.λπ. Ο λογαριασμός είναι ηλίου φαεινότερον ότι δεν βγαίνει. Τα βάρη που έχουν φορτωθεί είναι ασήκωτα και ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν να ζήσουν οι επαγγελματίες με τέτοιες υποχρεώσεις είναι αυτός της μαύρης οικονομίας, δηλαδή η φοροαποφυγή, που επιλέγεται ως έσχατη λύση επιβίωσης.

2. Στο δεύτερο παράδειγμα ένας φαρμακοποιός με κέρδη (έσοδα μείον έξοδα) 60.244 ευρώ το 2016 καλείται να πληρώσει για το 2017 το 72,45% του εισοδήματος σε φόρους και εισφορές. Και εδώ τη μεγάλη «ζημιά» την κάνουν οι εισφορές στον ΕΦΚΑ, καθώς η τελική πραγματική ασφαλιστική επιβάρυνση για φέτος φτάνει στα 15.000 ευρώ, όταν το 2016 ήταν 5.000 με 6.000 ευρώ! Αυτή η εκτίναξη των εισφορών από 5.000 στα 15.000 ευρώ (τριπλάσια επιβάρυνση) είναι που οδηγεί σε δήμευση εισοδήματος! Απόδειξη ότι από τα 60.244 ευρώ που έβγαλε το 2016 μένουν στην τσέπη μόλις 16.598 ευρώ, μετά την αφαίρεση των φόρων και των εισφορών του 2017.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *