Η Ιόνια οδός αλλάζει άρδην τις μετακινήσεις δίνοντας πνοή ζωής σε χιλιάδες Ηπειρώτες

Share Button

ionia odosΣε περίπου εννέα μήνες ολοκληρώνεται το έργο της Ιόνιας Οδού που αλλάζει άρδην τις μετακινήσεις, δίνοντας πνοή ζωής σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους Αιτωλοακαρνανίας, Ηπείρου και Νησιών Ιονίου. Την ίδια στιγμή, έως το τέλος του χρόνου με δύο μόνο παρεμβάσεις και την παράδοση μικρών τμημάτων του δρόμου η διαδρομή Ιωάννινα – Αντίρριο θα μειωθεί χρονικά με δραματικό τρόπο.

Πρόκειται για ένα έργο 196 χιλιομέτρων, από τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου μέχρι την πόλη των Ιωαννίνων και σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα έχει παραδοθεί στο σύνολό του έως τον Μάρτιο του 2017. Στους επόμενους μήνες, τα δυο μεγάλα τμήματα, από Κουβαρά μέχρι Αμφιλοχία και από Φιλιππιάδα ως Γιάννενα, συνολικού μήκους 105 χιλιομέτρων θα αλλάξει ριζικά η εικόνα του σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου.

Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι που θα αλλάξουν την εικόνα της Ελλάδας

Σε συνδυασμό με την παράκαμψη Αγρινίου που ήδη λειτουργεί εδώ και χρόνια η διαδρομή θα μειωθεί χρονικά κατά σχεδόν μια ώρα, ενώ με την ολοκλήρωση του έργου τον Μάρτιο του 2017 το ταξίδι από τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου έως τα Ιωάννινα θα διαρκεί 1 ώρα και 40 λεπτά. Σήμερα απαιτούνται περισσότερες από 3 ώρες υπό κανονικές συνθήκες.

Σε συνδυασμό με την παραχώρηση του οδικού άξονα Κορίνθου – Πατρών από την Ολυμπία οδό, η διαδρομή από την Αθήνα μέχρι την πρωτεύουσα της Ηπείρου μικραίνει σημαντικά και από 6-7 ώρες θα περιοριστεί σε 3-4 ώρες και μάλιστα σε ιδιαίτερα ασφαλείς αυτοκινητόδρομους. Σε όλο το μήκος της διαδρομής από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα, θα υπάρχουν τέσσερις σταθμοί διοδίων. Ο πρώτος (με κατεύθυνση από Πάτρα προς Ιωάννινα) αμέσως μετά τη σήραγγα της Κλόκοβας, ο δεύτερος στο Αγγελόκαστρο, ο τρίτος στο Μενίδι και ο τέταρτος στο Τέροβο.

Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι που θα αλλάξουν την εικόνα της Ελλάδας

Στο τέλος καλοκαιριού προβλέπεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τμήμα Κουβαράς-Αμφιλοχία μήκους 25 χιλιομέτρων το οποίο είναι η φυσική συνέχεια της παράκαμψης Αγρινίου και συνολικά θα λειτουργήσει αυτοκινητόδρομος 60 χιλιομέτρων. Μέχρι το τέλος φθινοπώρου θα έχει ολοκληρωθεί το τμήμα από την έξοδο της Σήραγγας Κλόκοβας (κοντά στη Γαβρολίμνη) μέχρι και την παράκαμψη Αγρινίου συνολικού μήκους 30 χιλιομέτρων. Αυτό το τμήμα μαζί με τα 2 παραπάνω τμήματα θα δημιουργήσουν ένα συνεχόμενο τμήμα 90 χιλιομέτρων που θα εκτείνεται από την Έξοδο Κλόκοβας μέχρι το τέλος της Παράκαμψης Αμφιλοχίας.

Στο τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί το τμήμα Φιλιππιάδα – Πέρδικα μήκους 30 χιλιομέτρων που μαζί με την ήδη λειτουργούσα Παράκαμψη Αγρινίου μήκους 17 χλμ. θα δημιουργήσουν συνεχόμενο αυτοκινητόδρομο 47 χιλιομέτρων. Στόχος είναι στο τέλος Μαρτίου 2017 να λειτουργήσει όλος ο αυτοκινητόδρομος εκτός από μερικά χιλιόμετρα στα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα και θα λειτουργήσουν τον Αύγουστο 2017.

 

ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *