Η Κ.Ο. Ηγουμενίτσας του ΚΚΕ για την πυρασφάλεια και πυροπροστασία

Share Button

Η Κ.Ο. Ηγουμενίτσας του ΚΚΕ, μετά και της συναντήσεις που είχε με την Διευθύντρια της Δασικής υπηρεσίας ,τον Διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας και τον πρόεδρο του Σωματείου Θεσπρωτίας των πυροσβεστών, εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία στην περιοχή μας.

Από αυτές της συναντήσεις διαπιστώθηκε η απουσία έργων, υποδομών αντιπυρικής προστασίας, και αντιπυρικές ζώνες, έλλειψη ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού, ελλιπής συντήρηση των δασικών δρόμων κάτι που είναι άκρως απαραίτητο για την διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση κινδύνου.

Είναι ελλείψεις που οφείλονται στην λειψή χρηματοδότηση από την κεντρική εξουσία, και έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μια σχετική υπολειτουργία ιδιαίτερα στην Δασική υπηρεσία, με έλλειψη μόνιμου προσωπικού, και πενιχρά έσοδα για πρόληψη και προστασία των δασών.

Όταν από την κρατική χρηματοδότηση προς το Πυροσβεστικό Σώμα έχουν περικοπεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ τα τελευταία εννέα χρόνια, είναι λογικό να υπάρχουν τεράστια κενά σε όλη την υποδομή σε έμψυχο δυναμικό και την υλικοτεχνική υποδομή.

Είναι ελλείψεις που μπορεί να προκαλέσουν τραγικά αποτελέσματα σε περίπτωση πυρκαγιάς, σαν αυτά που βιώσαμε πρόσφατα στην Ανατολική Αττική.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι όταν πρόκειται για έργα υποδομής και δημόσιες υπηρεσίες που αφορούν την προστασία του λαού, σκοντάφτουν στην λογική του ‘’κόστους οφέλους’’ που είναι κατεύθυνση της ΕΕ, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, και δεν μπαίνουν σε κανένα πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Για της κυβερνήσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ δεν μετράει η ζωή των λαϊκών στρωμάτων, αλλά το πως θα διοχετεύσουν τις χρηματοδοτήσεις σε έργα και επενδύσεις που θα εξυπηρετούν την κερδοφορία των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Γι’ αυτό καλούμε την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τη νεολαία, τις γυναίκες να πάρουν και την υπόθεση της προστασίας των δασών στα χέρια τους.

Η γη και η δασική γη δεν πρέπει να αποτελεί ιδιοκτησία και πηγή πλούτου για τις μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους, που οδηγεί ταυτόχρονα και σε μεγάλες καταστροφές.

Tο εργατικό-λαϊκό κίνημα, με αποφασιστικότητα μπορεί και πρέπει να παλέψει για άμεσα ζητήματα σήμερα που επείγει η αντιμετώπιση και η λύση τους, όπως:

– Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

– Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

– Να γίνει αύξηση του προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες με πλήρωση των αναγκαίων οργανικών θέσεων στην πυροσβεστική και τη δασική υπηρεσία.

– Ενίσχυση αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών των τεχνικών μέσων, κυρίως επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του πυροσβεστικού σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα για τους λιμενικούς πυροσβεστικούς σταθμούς.

– Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης ως μέσο, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας.

– Η οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών, αλλά και της Τοπικής Διοίκησης.

– Να υπάρξει ριζική αλλαγή στον τρόπο εκπαίδευσης των πυροσβεστών, μέσα από ένα τρίχρονο πλάνο εκπαιδευτικής διαδικασίας που θα συμπεριλαμβάνει και την πρακτική εκπαίδευση. Η εκπαίδευση να γίνεται με αξιοποίηση της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης και όλων των απαραίτητων μέσων σε κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις.

– Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών.

– Να υπάρξει εξασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού του Πυροσβεστικού Σώματος, για την κάλυψη των ελλείψεων, καθώς και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές, που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων και καταστροφών από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς.

Ηγουμενίτσα 29/08/2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *