Μ.Κάτσης: ” Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές”

Share Button

Συνέντευξη του βουλευτή Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριου Κάτση στην οικονομική εφημερίδα του Σαββατοκύριακου Αξία 

Ερ: Πώς επηρεάζει τις εσωτερικές εξελίξεις το δημοψήφισμα;

Απ: Τα αποτελέσματα του Δημοψηφίσματος, παρά τη συντριπτική υπεροχή του ΝΑΙ, με τη μικρή συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία μας δείχνουν τον έντονο σκεπτικισμό στη γειτονική χώρα σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών. Αυτή είναι μια καλή απάντηση σε όλους εκείνους, που στο εσωτερικό της χώρας μας, στήσανε τη ρητορική τους στο επιχείρημα ότι η συμφωνία τα δίνει όλα στην ΠΓΔΜ. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο γιατί οι πολίτες της γειτονικής χώρας δεν έσπευσαν να τα πάρουν με την ψήφο τους;

Δεν έχουμε αυταπάτες, ξέρουμε ότι ο δρόμος για την επίλυση ενός ζητήματος που ταλαιπωρεί τις δύο χώρες για δεκαετίες, δεν είναι εύκολος. Ξέρουμε όμως καλά ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να προχωρήσει η ιστορική συμφωνία, ώστε τα Βαλκάνια να μπουν σε έναν νέο δρόμο συνεργασίας και συνανάπτυξης, με τη χώρα μας πρωταγωνιστή σε αυτή τη νέα κατάσταση.

Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, ενώ παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη θέση μας, ότι εφόσον η γειτονική χώρα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία, η παρούσα ελληνική Βουλή θα είναι αυτή που θα την επικυρώσει. Οπότε κανένας σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει, ούτε ως προς τη θέση μας, ούτε ως προς το χρονοδιάγραμμα.

Ερ: Υπάρχει κόντρα με τον εταίρο σας και πού μπορεί να φτάσει; Συμφωνείτε με τον Νίκο Παππά ότι δεν είναι καλή η εικόνα;

Απ: Δεν υπάρχει κόντρα με τον εταίρο μας. Με τους ΑΝΕΛ συμφωνούμε απόλυτα στο ότι αυτή η κυβέρνηση έχει πάρα πολλά να κάνει στη μεταμνημονιακή εποχή που ήδη ξεκίνησε. Όταν η συμφωνία φτάσει στην ελληνική Βουλή ο καθένας θα τοποθετηθεί σύμφωνα με τις θέσεις του.

Ο κ. Καμένος έχει μία ξεκάθαρη θέση, ενάντια στη σύνθετη ονομασία, η οποία με σαφήνεια αποτυπώνεται και στο καταστατικό του κόμματός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ταυτίζεται με όλους εκείνους που μιλάνε για μια άνευ όρων παράδοση της Ελλάδας μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών. Γι αυτό άλλωστε εκτίμησε από την αρχή ότι αυτή η συμφωνία θα έχει μεγάλη δυσκολία να γίνει αποδεκτή από τους πολίτες της ΠΓΔΜ.

Σε αντίθεση με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος από τη μία στέλνει την κυρία Σπυράκη για μυστικές διαπραγματεύσεις με τον κύριο Ζάεφ, κι από την άλλη προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί ψηφοθηρικά την πατριωτική ανησυχία μέρους των πολιτών, ξέχασε την εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας, και έσπευσε να υιοθετήσει την ίδια ακροδεξιά ρητορική που μας οδήγησε εδώ και δεκαετίες στην υπάρχουσα κατάσταση που προσπαθούμε να αλλάξουμε με τη συμφωνία των Πρεσπών. Να άρουμε δηλαδή τους αλυτρωτισμούς από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, Να ξεκαθαρίσουμε μια και καλή, την ελληνική ιστορία των αρχαίων Μακεδόνων, από την προσπάθεια καπήλευση της από το VMRO το αδερφό κόμμα της ΝΔ στην ΠΓΔΜ, και να αλλάξουμε το συνταγματικό όνομα της γειτονικής χώρας από Μακεδονία σκέτο, σε Βόρεια Μακεδονία.

Ερ: Πώς θα αντιμετωπίσετε το μαύρο μέτωπο για το οποίο έχετε κάνει τόση επίθεση στη Ν.Δ. με βάση και τα τελευταία περιστατικά ξυλοδαρμού;

Απ: Πρέπει σε όλους να γίνει απόλυτα κατανοητό, ότι όταν χαϊδεύεις το ακροδεξιό ακροατήριο με στόχο τις ψήφους του, υιοθετείς μια ατζέντα η οποία, είτε επιβάλλεται από ακραίες φωνές μέσα στο κόμμα σου, είτε νομίζεις ότι θα σου προσφέρει εκλογικά οφέλη, δεν κάνεις τίποτα άλλο από το να φουσκώνεις το φανατισμό, τη μισαλλοδοξία και εντέλει την ίδια τη βία.

Περιστατικά ξυλοδαρμού και αυτοδικίας δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία μας. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στα δημοκρατικά ένστικτα του ελληνικού λαού, ο οποίος στη συντριπτική του πλειοψηφία στέκεται απέναντι σε τέτοιου είδους ενέργειες, καθώς και στην ελληνική κυβέρνηση η οποία βαδίζει αταλάντευτα με προοδευτικό βήμα, με στόχο την ενίσχυση της Δημοκρατίας, των δικαιωμάτων και της κοινωνικής συνοχής.

Ερ: Πιστεύετε ότι η καθημερινότητα θα αλλάξει μετά την έξοδο από τα Μνημόνια και πόσο χρόνο θέλει;

Απ: Πρωταρχικός μας στόχος είναι οι πολίτες να καταλάβουν στην καθημερινότητα τους ότι η χώρα άλλαξε σελίδα. Ήδη δρομολογούνται μια σειρά από μέτρα που ανακοίνωσε και ίδιος ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του απαράδεκτου υποκατώτατου μισθού, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά, η σταδιακή μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, η μείωση της φορολογίας έως 35% για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με εισοδήματα πάνω από 7.000€, η επιδότηση ενοικίου με ποσά από 70 έως και 200 ευρώ το μήνα, για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες, από 01/01/19, η καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ εντός του 2018, και πολλά άλλα. Επίσης, ήδη με την επέκταση μιας σειράς κλαδικών συμβάσεων χιλιάδες εργαζόμενοι είδαν σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς τους.

Αυτά, η αντιπολίτευση τα θεωρεί παροχολογία, εμείς τα θεωρούμε ως τα ελάχιστα που μπορούμε να κάνουμε για να βάλουμε την κοινωνία και την οικονομία σε μια τροχιά βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.

Ερ: Διανύουμε προεκλογική περίοδο;

Απ: Το 2019 είναι χρονιά εκλογών, Αυτοδιοικητικές, Ευρωεκλογές και Βουλευτικές βρίσκονται μπροστά μας. Οι κεντρικοί μας στόχοι από όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, ήταν και είναι σαφείς και δεν μεταβάλλονται με το αν είμαστε ή όχι σε προεκλογική περίοδο. Αυτοί οι κεντρικοί στόχοι ήταν η έξοδος από τη σκληρή επιτροπεία, η στήριξη με κάθε δυνατό μέσο των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, η ενίσχυση της εργασίας και η προστασία των εργαζομένων, η στήριξη των νέων ανθρώπων, η εμβάθυνση της Δημοκρατίας , το χτύπημα της διαφθοράς και της διαπλοκής, η βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη της οικονομίας μας, καθώς και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Σε αυτούς τους άξονες οι διαχωριστικές γραμμές σε σχέση με τη ΝΔ είναι τόσο έντονες και ξεκάθαρες, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισημίας. Εμείς είμαστε αυτοί που έβγαλαν τη χώρα από τη σκληρή επιτροπεία με την κοινωνία όρθια, εμείς οδηγήσαμε την οικονομία στην ανάπτυξη και έχουμε ένα προοδευτικό σχέδιο για το μέλλον του τόπου, εκείνοι είναι που κράταγαν το τιμόνι όταν η χώρα βυθίζονταν στην οικονομική κρίση, και που οι μόνες τους προτάσεις για το αύριο είναι το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Αυτό οι πολίτες το γνωρίζουν καλά και γι αυτό, να μην έχετε αμφιβολία, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *