“Ομήρου Οδύσσεια” του Μιχάλη Γκανά στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ, +ΒΙΝΤΕΟ)

Share Button

Μια πρωτότυπη νέα Οδύσσεια ξαναγραµµένη από έναν σύγχρονο δηµιουργό.
Ο Μιχάλης Γκανάς δηλώνει: «Ελπίζω να μην τραυμάτισα βαριά ή θανάσιμα το μεγάλο έπος του Ομήρου. Ο ίδιος και το έργο του δεν κινδυνεύουν άλλωστε από μένα, αλλά ο Κωστάκης και ο Κώστας, η Ελένη και η Ελενίτσα, ο Οδυσσέας, η Καλυψώ, ο Αλκίνοος, η Κίρκη πώς θα το πάρουν; Αυτοί εντέλει θα με κρίνουν».
Η παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Γκανά «Ομήρου Οδύσσεια» (Το βιβλιοπωλείο Μητσέλου και οι εκδόσεις Μεταίχμιο) πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Ηγουμενίτσα σε μία κατάμεστη αίθουσα στο Πολιτιστικό Κέντρο “Πάνθεον”.

Ο εκ Τσαμαντά ορμώμενος Μιχάλης Γκανάς μίλησε για το βιβλίο, διάβασε αποσπάσματα και υπέγραψε αντίτυπα για τους φίλους και αναγνώστες.

Την παράσταση έκλεψαν οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας που τραγούδησαν τραγούδια σε στίχους του Μιχάλη Γκανά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μια πολυεπίπεδη διασκευή της «Οδύσσειας» του Μιχάλη Γκανά σε εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα, για μικρούς και μεγάλους, νέους αναγνώστες. Ο Μιχάλης Γκανάς ξαναγράφει την Οδύσσεια με δικά του λόγια, βάζοντας μέσα στο κείμενο στοιχεία από την πλούσια γλωσσική μας παράδοση. Στίχοι από δημοτικά τραγούδια και από την ποίηση των μεγάλων ποιητών μας Διονυσίου Σολωμού και Κ.Π. Καβάφη μέχρι των σύγχρονων Γιώργου Σεφέρη, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Γκάτσου και Μάνου Ελευθερίου, αλλά και σπουδαίων στιχουργών και συνθετών όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Μανώλης Ρασούλης και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, παρεμβάλλονται μέσα στην αφήγηση εντελώς φυσικά, σαν να τους είχε γράψει ο Όμηρος, και συνθέτουν ένα διαχρονικό ανάγνωσμα αλλά και ένα εξαιρετικό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς.

«Το ανάγνωσμα απευθύνεται σε παιδιά που ετοιμάζονται να μπουν στην εφηβεία και σε άλλους που έχουν βγει πρόσφατα ή προ πολλού από αυτήν, χωρίς να έχουν διαβάσει ποτέ ολόκληρη την Οδύσσεια» αναφέρει χαρακτηριστικά στο επιλογικό σημείωμα του βιβλίου.
ganasvivl.jpeg

Ο συγγραφέας 


Ο Μιχάλης Γκανάς γεννήθηκε στον Τσαμαντά Φιλιατών το 1944. Από το 1962 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές και δύο πεζογραφήματα, ενώ έχει μεταφράσει το Άσμα Ασμάτων, τις Νεφέλες και τους Επτά επί Θήβας. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές ευρωπαϊκές γλώσσες, ενώ στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς Έλληνες συνθέτες.

Διακρίσεις:

1994, Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική σύνθεση Παραλογή
2009, Βραβείο Καβάφη
2011, Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (Ίδρυμα Πέτρου Χάρη) για το σύνολο του ποιητικού του έργου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τα τραγούδια των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *