Πυρ ομαδόν από τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς κατά πολυνομοσχεδίου

Share Button

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης εξαπολύουν μαζικά οι φορείς, κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου με τα νέα μέτρα, στη Βουλή.

Οι τοποθετήσεις των 47 εκπροσώπων των φορέων που έχουν κληθεί να τοποθετηθούν επί του νομοσχέδιου είναι «καταπέλτης» κατά της κυβέρνησης. Οι διαμαρτυρίες κάποιων είναι ακόμα πιο έντονες γιατί απουσίαζαν από τη συζήτηση αρχικά οι αρμόδιοι υπουργοί, καθώς και για το γεγονός ότι έχουν μικρό χρόνο στη διάθεση τους.

Εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, πυροσβέστες, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, νοσοκομειακοί γιατροί, έμποροι, μηχανικοί εξαπολύουν δριμεία επίθεση εναντίον την κυβέρνηση για τα νέα μέτρα. Μάλιστα στη διάρκεια των τοποθετήσεων ακούστηκαν εκφράσεις όπως: «Ντρέπεστε γιατί είπατε ψέματα» , «δεν καταλαβαίνεται τι ψηφίζετε», «έχετε καμία σχέση με την αριστερά και τα κοινωνικά στρώματα που εκπροσωπεί;», «αυτός είναι νόμος έκτρωμα» κ.α.

Σκληρές εκφράσεις και αυστηρή κριτική

Ο Σταύρος Κουτσιομπέλης της ΑΔΕΔΥ ανέφερε πως «ο Μάιος είναι προνομιακός μήνας για να φέρνετε μνημονιακές διατάξεις. Θυμόμαστε και πέρυσι τον κ. Κατρούγκαλο να δεσμεύεται ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις. Εγιναν τότε περικοπές στις επικουρικές και στα εφάπαξ γίνονται και σήμερα μετά την περήφανη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης».

Αναφορικά με το αφορολόγητο υπενθύμισε ότι τα κυβερνητικά στελέχη είχαν δεσμευτεί για αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ. «Θέλετε να παραδώσετε σιδηροδέσμια την χώρα. Απελευθερώνεται τους πλειστηριασμούς για να παρακάμψετε τις αντιδράσεις στα δικαστήρια. Το σύνθημά σας «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» είναι κενό περιεχομένου» υπογράμμισε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε «Ξεπουλάτε τα πάντα αν και στο παρελθόν εσείς φωνάζατε: “πουλάτε νερό, πουλάτε λιμάνια πουλήστε και τη μάνα σας να φύγετε τσογλάνια”. Καλώ τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην καμώνονται ότι εκπροσωπούν τον σοσιαλισμό, να αναμετρηθούν με την ιστορία και να καταψηφίσουν».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος μίλησε για θηριώδη πλεονάσματα, διαρκή λιτότητα και ανεργία. Κατηγόρησε δε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι διαλύει το συνδικαλιστικό κίνημα, απελευθερώνει τις ομαδικές απολύσεις και διευκολύνει τον χαρακτηρισμό των απεργιών ως παράνομων.

«Φέρνετε περαιτέρω αφαίμαξη εισοδημάτων. Κάθε αναπτυξιακή προοπτική καθίσταται προβληματική. Επιβαρύνετε τα μικρομεσαία ιατρεία» ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος για να συμπληρώσει πως «Τα αντίμετρα δεν είναι ισχυρό αντιστάθμισμα στην επιβάρυνση που φέρνουν τα μέτρα.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής επισήμανε προς τους υπουργούς: «Είναι απεχθής η ρύθμιση επιβολής εισφορών σε έξοδα ή σε ανύπαρκτα εισοδήματα. Διαφημίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου ως η σωτηρία του ασφαλιστικού και εντός 4 μηνών διαπιστώσατε ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και ρίξατε την ευθύνη των νέων μέτρων στους δανειστές. Η εισφοροεπιδρομή του νέου συστήματος οδήγησε σε διακοπή επαγγέλματος 57 χιλ ελεύθερους επαγγελματίες με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα. Από ποια στοιχεία αντλείται αισιοδοξία ότι θα πληρώσει εκείνος που δεν έχει;» ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε «Επιλέχθηκε η χειρότερη λύση. Μια ακόμα αύξηση εισφορών. Δικηγόρος με καθαρό φορολογητέο εισόδημα 20 χιλ θα πλήρωνε 4,6 χιλ ευρώ με το προηγούμενο σύστημα και τώρα το πάτε 5,6 χιλ ευρώ και το 2019 στα 6,6 χιλ ευρώ. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζουμε το φόρο εισοδήματος εισφορά αλληλεγγύης τέλος επιτηδεύματος κ.α.».

Εκ μέρους του ΤΕΕ ο πρόεδρός τους Γιώργος Στασινός είπε «στην ταινία “Υπάρχει και Φιλότιμο” ο Κωνσταντάρας λεει κατά λάθος στους πολίτες “θα σας εξαφανίσουμε”. Ακριβώς αυτό αισθάνονται οι πολίτες ότι στοχεύει η κυβέρνηση».

Δεν έχετε φιλότιμο – Εμείς ξεσκατίζουμε…

Ο ίδιος είπε ότι οι βουλευτές που θα ψηφίσουν τα μέτρα «δεν έχουν φιλότιμο καθώς αναγκάζουν έναν  ελεύθερο επαγγελματία μηχανικό με φορολογητέο εισόδημα 12 χιλ ευρώ να πληρώσει 11,9 χιλ σε φόρους και εισφορές και να του μείνουν 114 ευρώ το μήνα. Αυτά προστατεύετε. Αν δεν τα προστατεύατε τι θα γινόταν. Πάνω από 100 χλ επιστήμονες έφυγαν στο εξωτερικό.  Το 2015 ήρθε βουλευτική τροπολογία για προστασία των μελών του «Δεν πληρώνω». Θα φέρετε κάτι αντίστοιχο για τους έντιμους επαγγελματίες που θα κάνουν το άτυπο κίνημα δεν έχω να πληρώσω».

Ο Ανέστης Τσουκαράκης (ΠΟΕΣ – Ομοσπονδία στρατιωτικών) εστίασε κυρίως στα επιδόματα και αποζημιώσεις των στρατιωτικών και τις περικοπές τους και ιδίως εκείνων που βρίσκονται στην παραμεθόριο.  Μεταξύ άλλων δε είπε πως οι στρατιωτικοί έσπευσαν να συνδράμουν όποτε τους ζητήθηκε και στο προσφυγικό. «Όποτε και με όποιο τρόπο τους ζητήθηκε να φιλοξενήσουν, ταϊσουν , πλύνουν ξεσκατίσουν το έκαναν» ανέφερε χαρακτηριστικά προκαλώντας τις παρατηρήσεις του προεδρείου, αλλά συνέχισε: «Σεισμοί, πλημμύρες, φωτιές εμείς τρέχουμε παντού, είναι το καθήκον μας και το κάνουμε. Και τελευταία με τους πρόσφυγες. Ο νόμος περιορίζει την δυνατότητα αντίδρασης μας είτε με προσφυγή, είτε με το είμαστε εδώ και σας παρακαλάμε. Εξαιρέστε μας από τα ειδικά μισθολόγια».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Γρηγόρης Γερακαράκος από την πλευρά του ανέφερε: «Ντρέπεστε. Κοροϊδέψατε, εξαπατήσατε. Νομοθετείτε ένα έκτρωμα και εξευτελίζετε ένα θεσμό και όσους τον υπηρετούν. Ακούτε κανένα; Εχετε εσείς καμία σχέση με την Αριστερά και την διαλεκτική;».

Ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, υποστήριξε ότι είναι μεν σε θετική κατεύθυνση το νομοσχέδιο, διότι η εταιρεία παραμένει στον δημόσιο έλεγχο, ωστόσο -όπως είπε- η εταιρεία που θα προκύψει από την πώληση του ΑΔΜΗΕ θα καταρρεύσει με μαθηματική ακρίβεια, γιατί θα πουλά ενέργεια κάτω του κόστους και δεν θα έχει ζωή. «Με τις ανείσπρακτες οφειλές προς τη ΔΕΗ ύψους 2 δισ. ευρώ θα παρακαλάμε η εταιρεία να είχε πουληθεί», είπε χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναλογιστική μελέτη.

«Για πρώτη φορά δίνεται εντολή σε διοίκηση ΑΕ να προχωρήσει στην πώληση της εταιρείας χωρίς να υπάρχει αναλογιστική μελέτη. Πρέπει να υπάρχει αναγνωρισμένη περιουσία που να επιβεβαιώνεται. Να ξέρετε ότι αυτοί που θα τολμήσουν να πουλήσουν τη ΔΕΗ θα έχουν νομικές ευθύνες», κατέληξε ο κ. Αδαμίδης.

Για εμπαιγμό και κοροϊδία ανευ ορίων μίλησε και ο κ. Δημήτρης Σταθόπουλος υτης Ομοσπονδίας Ενώσεων Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο Αλέξανδρος Καραφυλλίδης εκπροσωπώντας τους ζυθοποιούς υποστήριξε ότι μολονότι θέλουμε να βάλουμε πλάτη, «ο διπλασιασμός του φόρου καταστρέφει τον κλάδο». «Να είναι λογική αύξηση. Και 20% και 30% είναι λογική αύξηση, να γίνει επιβάρυνση λίγο σε πολλούς και όχι πολύ σε λίγους», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων Αθήνας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων – Αναπηρικών κ. Θεόδωρος Μάλλιος τόνισε με νόημα: «Δεν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα, παρατήστε τα, κάνετε πολιτικό χαρακίρι, καταντήσατε εδώ που καταντήσατε»!

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Νίκου Βασιλάκη, προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ, ο οποίος υποστήριξε ότι παγκοσμίως δεν υπάρχει παρόμοιος φόρος με το τέλος χρηστών ίντερνετ, που επιβάλει το παρών νομοσχέδιο.

Ο Σπυρίδων Μάμαλης, πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ζήτησε να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι θέλει να νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα κτίσματα, αλλάζοντας τις υπάρχουσες διαδικασίες, και να δημιουργήσει έτσι ένα πελατειακό κράτος. «Δυστυχώς όχι μόνο δεν επιταχύνεται η κατάρτιση των δασικών χαρτών, αλλά προβλέπονται διαδικασίες που δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν θέλει δασικούς χάρτες, γιατί τόσο καιρό δεν εξασφάλισε τη χρηματοδότηση για αυτούς που ήδη υπάρχουν», υποστήριξε.

Ο Μιχάλης Κιούσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, χαρακτήρισε λάθος την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, τονίζοντας ότι θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στους καταναλωτές και εκτιμώντας ότι θα αυξηθούν οι τιμές κατά 3,7 λεπτά για την αμόλυβδη, 6,5 λεπτά για το πετρέλαιο θέρμανσης, 10 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης και 14 λεπτά στο υγραέριο κίνησης.

Ο Αναστάσιος Μάλιος, εκπρόσωπος των Πολυτέκνων, χαρακτήρισε παράνομη την περικοπή των επιδομάτων τέκνων, τονίζοντας ότι «πρέπει να στηρίξετε τον θεσμό της οικογένειας και όχι να τον πολεμάτε».

Σημειώνεται πως το πολυνομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής το πολυνομοσχέδιο, από τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ το καταψήφισαν όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

ΠΗΓΗ: www.aftodioikisi.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *