Τι θα πληρώσουμε από αύριο

Share Button

foroiΜικρότερους μισθούς και αυξημένους φόρους για εκατομμύρια φορολογούμενους φέρνει ο Ιούνιος , ο πρώτος μήνας εφαρμογής των αλλαγών της φορολογίας εισοδήματος και της πρώτη δόσης αύξησης των έμμεσων φόρων.

Το ψαλίδισμα των μισθών ξεκινά από χαμηλά. Θα τις καταλάβουν άμεσα από την αυξημένη παρακράτηση οι ιδιωτικοί υπάλληλοι με μισθό από 617 ευρώ οι δημόσιοι υπάλληλοι με μισθό από 720 ευρώ και πάνω (στο δημόσιο καταβάλλονται 12 μισθοί από το 2011). Ανάλογη επιβάρυνση θα έχουν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα παίρνουν από 682 ευρώ και πάνω και το δημοσίου που παίρνουν πάνω από 795 ευρώ το μήνα.
Η μείωση προέρχεται κυρίως από την μείωση της έκπτωσης φόρου (δηλαδή του έμμεσου αφορολόγητου) από τα 2.100 στα 1.900 ευρώ για όσους εργαζόμενους και συνταξιούχους δεν έχουν προστατευόμενα τέκνα, στα 1.950 ευρώ για όσους έχουν ένα προστατευόμενο τέκνο και στα 2000 ευρώ για όσους έχουν δύο προστατευόμενα τέκνα. Για όσους έχουν τρία ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα η ανώτατη ετήσια έκπτωση φόρου παραμένει στα 2.100 ευρώ για όσους έχουν από τρία παιδιά και πάνω Σε κάθε περίπτωση, το ανώτατο ποσό της έκπτωσης φόρου ανα κατηγορία θα παρέχεται σε όσους μισθωτούς και συνταξιούχους έχουν ετήσιες αποδοχές μέχρι 20.000 ευρώ Από εκεί και πάνω το αφορολόγητο της κάθε κατηγορίας θα μειώνεται κατά 10 ευρώ για κάθε χίλια ευρώ επιπλέον εισοδήματος. Η αύξηση της επιβάρυνσης λόγω της νέας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος θα φανεί στους ετήσια εισοδήματα.
Πρακτικά ο υπολογισμός των νέων μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επί των μισθών και των συντάξεων με βάση τις νέες κλίμακες θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο. Με την χθεσινή εγκύκλιο της ΓΓΔΕ προβλέπεται ότι η εφαρμογή των νέων κλιμάκων στον υπολογισμό των κρατήσεων ισχύει για εκκαθαρίσεις μισθών και συντάξεων που πραγματοποιούνται από τις 27 Μαΐου. Ωστόσο θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες προκειμένου αφενός να αλλάξουν τα προγράμματα υπολογισμού αφετέρου οι εκκαθαριστές (εργοδότες και ασφαλιστικά ταμεία) να ενημερωθούν για την οικογενειακή κατάσταση των εργαζομένων και των συνταξιούχων και να υπολογίσουν την έκπτωση φόρου. Συνεπώς, οι επιπτώσεις της εφαρμογής των νέων κλιμάκων στο ύψος των μηνιαίων φορολογικών κρατήσεων θα φανούν στους μισθούς και τις συντάξεις που θα καταβληθούν τον Ιούνιο.
Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι η αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εξετάζοντας ρεαλιστικά παραδείγματα ξεκινούν από 19,5 ευρώ έως 48,71 ευρώ τον μήνα. Ειδικότερα:
α) στους ιδιωτικούς υπαλλήλους χωρίς προστατευόμενα τέκνα ή με 1 ή 2 προστατευόμενα τέκνα οι οποίοι λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές πάνω από 617 ευρώ και μέχρι 1.900-2.000 ευρώ. θα δουν τις μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος να αυξάνονται έως και 19,50 ευρώ.
β) στους ιδιωτικούς υπαλλήλους χωρίς παιδιά ή με 1-2 παιδιά και με μηνιαίες φορολογητέες αποδοχές πάνω από 3.000 και μέχρι 3.600 ευρώ περίπου, οι οποίοι θα υποστούν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκαλέσουν μειώσεις έως και 48,71 ευρώ στις καθαρές αποδοχές τους.
γ) στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα χωρίς παιδιά ή με 1-2 παιδιά και με μηνιαίες φορολογητέες αποδοχές πάνω από 3.860 ευρώ, οι οποίοι θα δουν τις μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης να αυξάνονται και αντιστοίχως τα καθαρά ποσά αποδοχών τους να μειώνονται σημαντικά.
δ) στους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους χωρίς παιδιά ή με 1-2 παιδιά και με μηνιαίες φορολογητέες αποδοχές πάνω από 720 και μέχρι 2.250 ευρώ, οι οποίοι θα υποστούν αυξήσεις στις μηνιαίες φορολογικές επιβαρύνσεις τους και θα δουν τα καθαρά ποσά μηνιαίων αποδοχών τους να μειώνονται έως και 22,75 ευρώ.

Αύξηση στον ΦΠΑ

Από την !η Ιουνίου έρχεται η αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% συμπαρασύροντας τις τιμές μεγάλου αριθμού προϊόντων και υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα, υψηλότερος συντελεστής ΦΠΑ θα αυξήσεις τις τιμές σε νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, βενζίνη πετρέλαιο κίνησης φυσικό αέριο υγραέριο , τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., πάσης φύσεως πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι και τα υποπροϊόντα του, μαστίχα, ζώντα ζώα, λιπάσματα, ζωοτροφές, σπόρους, άνθη, αναψυκτικά, χυμοί, energy drinks και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση – catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, διόδια, κόμιστρα ταξί και φορτηγών δημόσιας χρήσης. Οι ανατιμήσεις που θα προκύψουν από την αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% υπολογίζεται ότι, σε πολλές περιπτώσεις, θα υπερβούν το 1%-2% λόγω … στρογγυλοποιήσεων αλλά και εξαιτίας φαινομένων κερδοσκοπίας.
Αυξήσεις και στα διόδια
Χθες ανακοινώθηκαν από εταιρίες εκμετάλλευσης αυτοκινητοδρόμων ότι από την 1η Ιουνίου θα αυξηθούν ορισμένες κατηγορίες διοδίων σε εθνικούς δρόμους λόγω της αύξησης του βασικού συντελεστή ΦΠΑ. Οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από 5 έως 10 λεπτά ανάλογα με τις κατηγορίες των οχημάτων.

ΠΗΓΗ: www.news247.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *