Το καλεντάρι των 25 δις ευρώ της φορολογικής καταιγίδας του 2016

Share Button

asfalistikoΠλήθος φόρων καλούνται να πληρώσουν μέχρι το τέλη του 2016 και τις αρχές του 2017 εκατομμύρια πολίτες της χώρας.

Ο κατάλογος των φόρων είναι μεγάλος και πολύ βαρύς για όλους. Συνολικά οι φορολογούμενοι, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, θα κληθούν να πληρώσουν έως το τέλος του έτους περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Προϋπολογισμού και να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του “κόφτη” δαπανών, αλλά και η επιβολή πρόσθετων φορολογικών μέτρων.

Συγκεκριμένα:

Φόρος Εισοδήματος: Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη από τις τρεις δόσεις του εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η τρίτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Νοεμβρίου, ενώ η πρώτη πληρώθηκε στο τέλος Ιουλίου. Οι φορολογούμενοι συνολικά θα κληθούν να πληρώσουν λογαριασμό ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ μέσω των νέων εκκαθαριστικών.

ΕΝΦΙΑ: Περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα κληθούν να βάλουν φέτος πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τον φόρο ακινήτων, τον γνωστό ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά του φόρου αναμένεται να ξεκινήσουν να “φορτώνονται” σταδιακά στο Τaxisnet το διήμερο 18-19 Αυγούστου και η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Ο φόρος πρόκειται να εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία δόση τον Ιανουάριο του 2017.

Τέλη Κυκλοφορίας: Από τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να “φορτωθούν” στο Τaxisnet τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των φετινών τελών κυκλοφορίας. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα γίνουν αλλαγές και φέτος στα τέλη κυκλοφορίας. Ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι κάτοχοι Ι.Χ. μέσω των τελών κυκλοφορίας ανέρχεται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Παρακράτηση Φόρου: Μέχρι τα τέλη του χρόνου μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν μέσω της παρακράτησης φόρου περίπου το ποσό των 8 δισ. ευρώ. Η παρακράτηση είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και της αλλαγής της φορολογικής κλίμακας.

Κέρδη Επιχειρήσεων: Κάθε μήνα έως το τέλος του έτους οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώνουν δόση για τον φόρο εισοδήματος των κερδών που αποκόμισαν το 2015. Μάλιστα, ο φόρος είναι σημαντικά αυξημένος, καθώς υπολογίζεται με συντελεστή 29%, αντί για 26% που ίσχυε μέχρι και τη χρήση του 2014.

ΦΠΑ: Κάθε μήνα οι επιχειρήσεις θα αποδίδουν ΦΠΑ στο Δημόσιο που προσεγγίζει κατά μέσο όρο τα 1,1 δισ. ευρώ. Ο ΦΠΑ είναι αυξημένος λόγω της αύξησης του κανονικού συντελεστή από το 23% στο 24% και της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου.

 

www.aftodioikisi.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *