Βασίλης Παρόλας: “Έφθασε η ώρα να παρέμβουμε στρατηγικά στην ανάπτυξη της Ζώνης Γάλακτος στο Νομό Θεσπρωτίας. Αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η σύσταση ομάδας παραγωγών γάλατος”

Share Button

Στην αναγκαιότητα δημιουργία Οργάνωσης Παραγωγών Γάλακτος που θα παρέμβει στρατηγικά στην ανάπτυξη της Ζώνης Γάλακτος στο Νομό Θεσπρωτίας αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής του ΑΣ Θεσπρωτίας Πρέβεζας Βασίλης Παρόλας στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Ηγουμενίτσα

“Τα προβλήματα της κτηνοτροφίας μας είναι πολλά και σημαντικά. Για να επιλυθούν είναι απαραίτητη η συμμετοχή των παραγωγών μας στην Οργάνωσης Παραγωγών Γάλακτος”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Παρόλας και συμπλήρωσε: “Στόχοι της Οργάνωσης Παραγωγών είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, η αύξηση της προστιθέμενης αξίας στον παραγωγό και η αξιοποίηση των πόρων του ΠΑΑ 2014-2020”.

Το παρών έδωσαν πολλοί παραγωγοί αιγοπρόβρειου και αγελαδινού γάλατος οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην ομάδα στην οποία είναι εγγεγραμμένοι μέχρι στιγμής 45 παραγωγοί σύμφωνα με τον κ.Παρόλα.

Ένα βασικό εργαλείο που διαθέτουν οι παραγωγοί για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους είναι ο σχηματισμός και η λειτουργία ομάδων και οργανώσεων παραγωγών.

Όσοι αγελαδοτρόφοι επιλέγουν να διαθέσουν το γάλα τους μέσω οργανωμένων ομάδων παραγωγών «ανταμείβονται» με καλύτερες απολαβές και βελτίωση της θέσης τους στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει έκθεση για την αγορά γαλακτοκομικών, που συνέταξε η Κομισιόν και η οποία επιχειρεί μια δεύτερη αποτίμηση (σ.σ. η πρώτη είχε γίνει το 2014) του «Πακέτου γάλακτος», δηλαδή των μέτρων που λήφθηκαν για τον κλάδο το 2012, με αφορμή τη μεγάλη κρίση του 2009. Η έκθεση –η οποία βασίστηκε, μεταξύ άλλων, και σε απαντήσεις που έδωσαν εκπρόσωποι κτηνοτρόφων και οργανώσεων παραγωγών σε ερωτηματολόγια που έλαβαν από τις Βρυξέλλες– είχε αρχικά προγραμματιστεί για το 2018. Ωστόσο, η Επιτροπή αποφάσισε να την επισπεύσει λόγω των «έκτακτων συνθηκών» που προκάλεσε στην αγορά η κατάρρευση των τιμών από το 2015 και μετά.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 70% των ομάδων που έχουν δημιουργηθεί έως τώρα κατάφεραν να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς-μέλη τους, ενώ το 60% μπόρεσε να πετύχει εν μέρει, έως και πλήρως, σταθερότερη τιμή πώλησης, προστατεύοντάς τους έτσι από τα «σκαμπανεβάσματα» της αγοράς.

Την ίδια στιγμή, το 65% των ομάδων παραγωγών δηλώνει ότι κατόρθωσε να βελτιώσει τη θέση των κτηνοτρόφων στην αλυσίδα εφοδιασμού, ισχυροποιώντας τη διαπραγματευτική τους θέση απέναντι στους υπόλοιπους «κρίκους» της παραγωγικής διαδικασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *