Β.Γιόγιακας: “Να λειτουργήσει από το φθινόπωρο του 2019 το νέο Τμήμα του Παν/μίου Ιωαννίνων στην Ηγουμενίτσα”

Share Button

Να λειτουργήσει το νέο Τμήμα του  Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από το φθινόπωρο του 2019, όπως προβλέπεται για άλλα οκτώ νέα τμήματα, ζήτησε ο Βασίλειος Γιόγιακας από τον Υπουργό Παιδείας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Παν/μιο Ιωαννίνων και το Ιόνιο Παν/μιο. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας σημείωσε ότι η πρόβλεψη για λειτουργία του νέου Τμήματος μέχρι το φθινόπωρο του 2021 δε στηρίζεται σε κάποιο ακαδημαϊκό σκεπτικό αφού στο σημερινό Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Ηγουμενίτσα υπάρχει το διδακτικό προσωπικό και το επιστημονικό υπόβαθρο ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί η λειτουργία του νέου Τμήματος από την ακαδημαϊκή χρονιά 2019 – 2020.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω κι εγώ να εκφράσω τη θλίψη μου για τις τραγικές καταστάσεις που έζησε η χώρα μας τις τελευταίες μέρες και φυσικά θα ήθελα να εκφράσω ιδιαίτερα τη στενοχώρια μας για την απώλεια μεγάλου αριθμού συμπατριωτών μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να ξεκινήσω με ένα θέμα που καίει χιλιάδες οικογένειες, μαθητές και γονείς σε όλη την Ελλάδα. Αν και λείπει ο κύριος Υπουργός, θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο να έχουμε μπει στον Αύγουστο και ακόμα να μην έχει ανακοινωθεί το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια όπως το οραματίζεται ο κύριος Υπουργός.

Υποτίθεται, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κύριος Υπουργός στις 21 Ιουλίου, ότι μέσα στην εβδομάδα μετά από πάρα πολύ καιρό θα ανακοίνωνε το νέο σύστημα εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Κύριε Υπουργέ, για το νέο σύστημα έχουμε ακούσει διάφορα κατά καιρούς.

Έχετε δημιουργήσει σύγχυση και αβεβαιότητα.

Σταματήστε επιτέλους να παίζετε με την αγωνία και τα σχέδια των μαθητών και των οικογενειών τους!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Έπρεπε να περιμένουμε τον Αύγουστο, όχι μόνο για να μάθουμε για τις πανελλήνιες αλλά και για έλθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα δύο πανεπιστήμια.

Είχαν προηγηθεί αρκετοί μήνες όπου το Υπουργείο έπαιζε κρυφτό με καθηγητές, φοιτητές και φορείς των τοπικών κοινωνιών σχετικά με την οριστική τύχη διαφόρων Τμημάτων.

Ακούγοντας από διάφορα αρμόδια και αναρμόδια χείλη πότε το ένα και πότε το άλλο.

Αυτό αφορά και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα.

Μάθαμε στην αρχή ότι θα καταργηθεί γιατί η επιτροπή έκρινε ότι δεν είναι «ακαδημαϊκά βιώσιμο».

Στη συνέχεια έγινε δεκτή η πρόταση να λειτουργήσει στη θέση του ένα Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας.

Το οποίο στη συνέχεια άλλαξε όνομα, και έγινε Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας.

Ένα νέο Τμήμα που η λειτουργία του παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες.

Γιατί αρχικά προβλεπόταν να λειτουργήσει κάποια στιγμή μετά το 2020, αν και εφόσον είχε κριθεί ότι υπάρχουν οι υποδομές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Κι αφού οι διδάσκοντες του σημερινού Τμήματος θα είχαν μεταφερθεί σε άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων…

Είναι, δηλαδή, ένα Τμήμα που κινδύνευε να μείνει στα χαρτιά.

Τουλάχιστον, κύριε Υπουργέ, καταλάβατε ότι δεν υπήρχε λόγος να αφεθεί στο αόριστο μέλλον η λειτουργία του νέου Τμήματος στην Ηγουμενίτσα.

Πιστεύω όμως ότι η αλλαγή της τελευταίας στιγμής που κάνατε, δηλαδή να έχει λειτουργήσει το νέο Τμήμα μέχρι το φθινόπωρο του 2021, και πάλι δεν είναι η καλύτερη δυνατή.

Δεν έχει πίσω της κάποιο ακαδημαϊκό σκεπτικό.

Γιατί, για τον ίδιο λόγο που το νέο Τμήμα μπορεί να λειτουργήσει από το φθινόπωρο του 2021, μπορεί να λειτουργήσει από το φθινόπωρο του 2019.

Όπως ακριβώς προβλέπεται για άλλα οκτώ νέα τμήματα.

Στο σημερινό Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Ηγουμενίτσα υπάρχει το διδακτικό προσωπικό και το επιστημονικό υπόβαθρο ώστε να μπορεί να διαμορφωθεί με γρήγορους ρυθμούς το πρόγραμμα σπουδών και να ολοκληρωθεί η  στελέχωσή του νέου Τμήματος.

Υπάρχει σήμερα, όπως ίσως γνωρίζετε, κατεύθυνση Εφαρμοσμένων Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και στην Οικονομία, με 2 ξένες γλώσσες σε πολύ καλό επίπεδο, με μεταφράσεις νομικών και οικονομικών κείμενων και γενικότερα με γνωστικό αντικείμενο που συμπίπτει αρκετά με αυτό του νέου Τμήματος.

Με λίγα λόγια, κύριε Υπουργέ, υπάρχουν και η εμπειρία και η τεχνογνωσία και οι υποδομές για να λειτουργήσει το νέο Τμήμα.

Κάτι ανάλογο γίνεται, άλλωστε, με το σπάσιμο και τη λειτουργία Τμημάτων Φιλοσοφίας και Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από το φθινόπωρο του 2019.

Σας καλώ λοιπόν, Κύριε Υπουργέ, να πάρετε μια απόφαση που δεν είναι πολιτική αλλά στηρίζεται σε ισχυρά ακαδημαϊκά επιχειρήματα.

Γιατί, σε αυτό το σημείο, συμφωνώ μαζί σας.

Οι όποιες αποφάσεις πρέπει να γίνονται μόνο με ακαδημαϊκά κριτήρια.

Αυτά υπερασπιζόμαστε σήμερα εδώ.

Υπερασπιζόμαστε τη συνέχεια και την εξέλιξη μιας εκπαιδευτικής μονάδας που έχει να επιδείξει πλούσια επιστημονική, επιμορφωτική και αναπτυξιακή δραστηριότητα.

Που έχει συνδεθεί και συνεργάζεται με τοπικούς φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα στο εξωτερικό.

Εάν πράγματι πιστεύετε ότι με τη νέα δομή των δύο Πανεπιστημίων αναβαθμίζετε την τριτοβάθμια εκπαίδευση, δώστε τη δυνατότητα ώστε το σχέδιό σας να τρέξει πιο γρήγορα, όπου αυτό μπορεί να γίνει.

Και να κριθεί ανάλογα, για το αν και πόσο θα πετύχει…

Οποιαδήποτε αναβολή ή καθυστέρηση θα είναι σε βάρος και των διδασκόντων, των σημερινών αλλά και των μελλοντικών φοιτητών.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *