Β.Γιόγιακας: «Να προχωρήσει η ίδρυση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες»

Share Button

Δεκατέσσερις οργανωμένες θαλάσσιες εκτάσεις για τη χωροθέτηση μονάδων υδατοκαλλιέργειας θα έχουν θεσμοθετηθεί μέχρι το Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα όσα απάντησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Γιόγιακα με θέμα την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων που εκκρεμούν για τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ).

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας τόνισε ότι, επτά χρόνια μετά την έγκριση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες (ΕΠΧΣΑΑΥ), δεν έχει εκδοθεί ούτε ένα Π.Δ. για τη θεσμοθέτηση ΠΟΑΥ αν και οι σχετικές μελέτες στην πλειονότητά τους έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες πριν 4-6 χρόνια. Η καθυστέρηση αυτή, σημείωσε ο κ. Γιόγιακας, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις και τους επενδυτές του κλάδου και ενώ  η προθεσμία θεσμοθέτησης των ΠΟΑΥ – η οποία με νομική ρύθμιση παρατάθηκε για μία τριετία – λήγει τον Νοέμβριο του 2019. Ζήτησε να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς η μελέτη για την ΠΟΑΥ Θεσπρωτίας καθώς πρόκειται για μια ώριμη μελέτη και αναφέρθηκε στα οφέλη που θα προκύψουν από τη χωροθέτησή της για τη Θεσπρωτία και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νομό ήδη από τα πρώτα δύο χρόνια όπως ο διπλασιασμός της αδειοδοτημένης παραγωγής και του τζίρου καθώς και η δημιουργία 200 θέσεων εργασίας.

Ο κ. Σταθάκης στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι 5 συγκεκριμένες μελέτες Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών βρίσκονται στο τελικό στάδιο για την αποστολή σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενώ άλλες 9 μελέτες έχουν «υψηλό βαθμό ωρίμανσης», δίχως ωστόσο να έχει ενημέρωση εάν στις τελευταίες συμπεριλαμβάνεται η μελέτη για την ΠΟΑΥ Θεσπρωτίας. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτίμησε ότι τα Προεδρικά Διατάγματα για τα παραπάνω σχέδια ΠΟΑΥ θα έχουν εκδοθεί μέχρι τη λήξη της σχετικής προθεσμίας ενώ συμφώνησε με τις επισημάνσεις του κυρίου Γιόγιακα σχετικά με τα αίτια της καθυστέρησης της διαδικασίας μέχρι σήμερα, κυρίως της υποστελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *