Γραικοχώρι: Αναβιώνει για 12η χρονιά το έθιμο της Τηγανίτας το Σάββατο

Share Button

Αναβιώνουμε για 12η Χρονιά το έθιμο της Τηγανίτας .

Η περιοχή μας, Ευλογημένη από τον Θεό μας παράγει το καλύτερο λάδι της Ελλάδος .

Τότε τα πολύ παλιά χρόνια που στα λιοτρίβια πήγαιναν τις ελιές να τις βγάλουν λάδι, τις έριχναν στο αλώνι. (Μέσα στο αλώνι υπήρχαν δύο πελώριες πέτρινες ρόδες, συνδεμένες με ένα χονδρό ξύλινο άξονα. Για να γίνει το λιώσιμο, τούτες τις πέτρες τις έφερναν γύρω ένα άλογο.)

Οι γυναίκες με το πρώτο λάδι που έβγαζαν από τα λιοτρίβια, άναβαν το καντήλι του σπιτιού και έφτιαχναν τις τηγανίτες.

Προσευχή στο θεό για τον άρτο της ημέρας αλλά και να είναι συχωρεμένοι για τα ανομήματα της ζωής .

Με αλεύρι και νερό, έδεναν τον χυλό, τον τηγάνιζαν στο φρέσκο πρώτο λάδι, μεγαλώνοντας έτσι γενιές και γενιές.
Η τελετή και το έθιμο αυτό, της τηγανίτας των απλών και αγνών υλικών του Γραικοχωρίου ήταν χαρά για την σοδειά της χρονιάς .

Τηγανίτες έφτιαχναν και τη μέρα που μαζεύονταν όλες οι ελιές, για να φάνε όλοι όσοι έπαιρναν μέρος στη συγκομιδή τους. Τηγανίτες γεύονταν, κι αυτοί που εργάζονταν στο λιοτρίβι.

Οι πρώτες και οι πιο αφράτες τηγανίτες με το μέλι, τη ζάχαρη ή το τυρί, ήταν για τα παιδιά. Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά εκείνης της εποχής, δεν είχαν τις σημερινές λιχουδιές, είχαν στερηθεί τα πάντα και όταν έβλεπαν να ετοιμάζονται τηγανίτες τους έπεφταν τα σάλια…
Γιορτάζουμε το έθιμο και σας προσκαλούμε να γιορτάσουμε
Χοροί από τα χορευτικά του συλλόγου και Γαϊτανάκι,
Παραδοσιακά Αποκριάτικα Παιχνίδια
Ζωγραφική Προσώπου
και
με πολλά καρναβαλικά ευτράπελα ….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *