Διόδια και Σήραγγες κρίνουν πότε και ποσό προσφοράς στην ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού

Share Button

Δύο σημαντικές εκρεμμότητες προκαλούν ζαλάδα για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού. Διόδια και Σήραγγες αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την υποβολή προσφορών από τα 7 σχήματα που διεκδικούν το χρίσμα του παραχωρησιούχου.

ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ
Η λειτουργία των προγραμματισμένων σταθμών διοδίων αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τους υποψήφιους παραχωρησιούχους μιας και θα είναι αυτά που θα προσφέρουν χρήμα ανά χιλιόμετρο, στο ίδιο μοντέλο που ισχύει στους υπόλοιπους υπεραστικούς αυτοκινητόδρομους της χώρας. Η κατασκευή των διοδίων συνεχίζεται με συνεχείς καθυστερήσεις. Τελευταίο επεισόδιο ήταν η κατάθεση προσφυγής στο ΣτΕ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η οποία σύμφωνα με παράγοντες που είναι κοντά στο θέμα κατά πάσα πιθανότητα θα απορριφθεί (απομένει φυσικά να περιμένουμε την κρίση του δικαστηρίου).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το θέμα της κατασκευής των διοδίων αναμένεται να έχει τελείωσει μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. Το ..δυσάρεστο νέο για τους χρήστες του δρόμου είναι πως κατά τις ίδιες πηγές από την 1η Ιανουαρίου το κόστος ανα χιλιόμετρο στην Εγνατία Οδό θα αυξηθεί γεωμετρικά και από 0,03λεπτά θα ανέλθει σε 0,05 λεπτά. Η αύξηση είναι μεγάλη αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά χαμηλότερη από το 0,062 λεπτών/χιλιόμετρο που ισχύει στους άλλους αυτοκινητόδρομους.

ΟΙ ΣΗΡΑΓΓΕΣ
Η πιστοποίηση των 17 Σηράγγων της Εγνατίας Οδού έχει αναχθεί επίσης σε κρίσιμο ζήτημα. Πρόκειται για τις πιο παλιά κατασκευασμένες σήραγγες του άξονα. Που είμαστε σήμερα; έχουν κατατεθεί οι σχετικοί φάκελοι στην Διοικητική Αρχή Σηράγγων του Υπουργείου Υποδομών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων κοντά στο θέμα η σύνηθης διαδικασία είναι να υπάρξουν κάποιες παρατηρήσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε επανυποβολή αυτων φακέλων. Ένα από τα ζητούμενα πέρα από την πιστοποίηση τους είναι να εκτιμηθεί το κόστος αναβάθμισης τους σύμφωνα με τα τρέχοντα πρότυπα. Το αποτέλεσμα βεβαία θα είναινα καθυστερήσει η διαδιασία τυ διαγωνισμού και να διολισθήσει ο διαγωνισμός το 2019.

Η εκτίμηση του κόστους με τη σειρά του είναι πολύ σημαντικό γιατί θα συνυπολογιστεί στις προσφορές των σχημάτων που θα κατατεθούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Για να γίνουμε πιο σαφείς. Αν ένα σχήμα αποφασίσει να δώσει μία προσφορά το ποσό θα απομειωθεί ανάλογα με το κόστος αυτής της αναβάθμισης σε σχέση και με τα χρόνια της παραχώρησης.

www.ypodomes.com

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *