Εξαιρετική η εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Θεσπρωτίας για το Νίκο Καζαντζάκη (+ΕΙΚΟΝΕΣ)

Share Button

Στη ζωή και στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Θεσπρωτίας.

Κατά την εκδήλωση, αναγνώσθηκαν αποσπάσματα από γνωστά έργα του συγγραφέα, όπως, μεταξύ άλλων, «η Ασκητική», «Ο βίος και η Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», «ο Χριστός ξανασταυρώνεται».

Στην κοσμοθεωρία του Καζαντζάκη αναφέρθηκε η Χαρίκλεια Δήμου, ενώ ο Κωνσταντίνος Παπαρούνας μας ταξίδεψε στις φιλοσοφικές ιδέες του συγγραφέα.
Αποσπάσματα από την “Αναφορά στο Γκρέκο” και την “Ασκητική” ακούστηκαν από τη Νάντια Κόλλια, την Ελένη Δημητρίου, την Παρασκευή Ιωάννογλου και τους μαθητές Ιωάννα Γιοβάνη και Χρήστο Παναγιώτου.

Το Νίκο Καζαντζάκη σχεδίασε στις προσκλήσεις και το πρόγραμμα ο μαθητής Φοίβος Ντάλλας.

Η ανταπόκριση και τα σχόλια του κοινού υπήρξαν εξόχως θετικά. Τόσο η αθρόα συμμετοχή, όσο και οι συζητήσεις που ακολούθησαν κατέδειξαν το έντονο ενδιαφέρον των παρευρισκομένων.

Την εκδήλωση “έντυσε” μουσικά ο Θεσπρωτός οφθαλμίατρος Φώτης Τσόγκας (διαβάστε σχετικά σε άλλο post)

Ο Νίκος Καζαντζάκης υπήρξε μια αυθεντική κρητική καρδιά, ένας πνευματικά ελεύθερος άνθρωπος, ένας βαθιά φιλοσοφημένος πολίτης του κόσμου. Εργάστηκε επίμονα και σκληρά μέσα από τα πονήματά του για να μεταφέρει μέσω των λέξεων μια κοσμοθεωρία, που την ακολούθησε απαρέγκλιτα μέχρι το τέλος της ζωής του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *