Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Ενημέρωση για κρούσματα παραπλάνησης ελληνικών επιχειρήσεων από γερμανική εταιρεία

Share Button

Σε συνέχεια επιστολής που λάβαμε από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Βερολίνο εφιστούμε την προσοχή στις επιχειρήσεις του νομού μας, σχετικά με τα επανειλημμένα και εσχάτως αυξημένα κρούσματα παραπλάνησης ελληνικών επιχειρήσεων από την γερμανική εταιρεία DAD – Deutscher Adressdienst GmbH (με έδρα το Αμβούργο).

Όπως επισημαίνεται από το Γραφείο ΟΕΥ Βερολίνου, οι καταγγελίες ελληνικών εταιρειών – θυμάτων παραπλάνησης της εν λόγω γερμανικής εταιρείας πολλαπλασιάζονται, και εντός της τελευταίας 2ετίας έχουν υποβληθεί άνω των 30 καταγγελιών, εκ των οποίων οι 20 εντός του τελευταίου 12μήνου.

Η συγκεκριμένη εταιρεία, διαφημίζοντας την προσφορά υποτιθέμενης υπηρεσίας, που αφορά σε καταχώρηση (συμπλήρωση ή διόρθωση) των εκάστοτε εταιρικών στοιχείων σε έναν παραπλανητικό «Ευρωπαϊκό Επιχειρηματικό Αριθμό (“European Business Number”), μετέρχεται αθέμιτων πρακτικών, όπως την παραπλανητική παραπομπή σε υποτιθέμενο «Ευρωπαϊκό επιχειρηματικό κατάλογο ή την αναγραφή των όρων της «διαφημιστικής καταχώρησης» με μικρότερους χαρακτήρες εντός μιας μεγαλύτερης παραγράφου. Η συμπλήρωση των στοιχείων και η αποστολή του υπογεγραμμένου εντύπου εκ μέρους των επιχειρήσεων, εκλαμβάνεται από την εταιρεία αυτομάτως ως δεσμευτικό «συμβόλαιο» διάρκειας τριών 3 ετών, με την χρέωση των διαφημιστικών υπηρεσιών να ανέρχεται σε 771 € ετησίως, την εξόφληση των οποίων απαιτεί με αλλεπάλληλες αποστολές τιμολογίων, αρνούμενη ταυτοχρόνως την μονομερή ακύρωση του «συμβολαίου» από πλευράς αντισυμβαλλομένων.

Εν συνεχεία, γερμανική εταιρεία απειλεί τις ελληνικές «αντισυμβαλλόμενες» επιχειρήσεις με άσκηση ενδίκων μέσων, προβαίνοντας στην αποστολή συνεχών υπομνηστικών αποπληρωμής, συχνά μάλιστα με προσαύξηση των οφειλόμενων ποσών λόγω υπερημερίας. Εσχάτως δε έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις ενεργοποίησης ελληνικών εισπρακτικών εταιρειών, εκ μέρους της DAD GmbH, προς είσπραξη των οφειλόμενων ποσών, με ταυτόχρονη πρόταση προς τις ελληνικές εταιρείες, διακανονισμού (ήτοι μείωσης) της συνολικής οφειλής και οριστική λύση του «συμβολαίου».

Αντίστοιχες αθέμιτες πρακτικές μετέρχονται κι άλλες εταιρείες κι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως επί παραδείγματι η «EU Business Register» (https://eu-business-register.eu/) με έδρα την πόλη Zeist της Ολλανδίας και η «World – Business List» και έδρα ομοίως στην ολλανδική πόλη Zeist.

Επισημαίνεται εν κατακλείδι ότι το Γραφείο ΟΕΥ Βερολίνου, μολονότι έχει συνδράμει επιτυχώς ελληνικές επιχειρήσεις – θύματα παραπλάνησης, δια παρεμβάσεων προς την γερμανική εταιρεία DAD GmbH και ενημέρωση του οικείου Εμπορικού Επιμελητηρίου Αμβούργου, δεν δύναται, ως εικός, ούτε να επιλύσει το πρόβλημα, ούτε και να δρα ως οιωνεί νομικό γραφείο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *