Ερευνα της Σ.Ο.Πολιτών Θεσπρωτίας για το θέμα των ρεμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας

Share Button

Μέλη της Σ.Ο.Π.Θ. συνεχίζοντας την έρευνά για το θέμα των ρεμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας πραγματοποίησαν επιτόπιο έλεγχο σε τμήματα ρεμάτων.

Ξεκινήσαμε την έρευνά μας από την περιοχή της Ηγουμενίτσας και συγκεκριμένα από το ρέμα στην περιοχή Αμπέλια το οποίο διασχίζει κάθετα την 6η Πολεοδομική Ενότητα του Δήμου Ηγουμενίτσας. Το προαναφερόμενο ρέμα ενώ φαίνεται σε όλους τους χάρτες της Πολεοδομικής Μελέτης καθώς και στο χάρτη Π.3.1. του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Ηγουμενίτσας, στην πραγματικότητα δεν υφίσταται. Έχει μπαζωθεί με αποτέλεσμα να έχει χαθεί η κοίτη του στο μεγαλύτερο μέρος του και σε μερικά τμήματά του έχουν τοποθετηθεί και περιφράξεις. Αποτέλεσμα αυτών των παρεμβάσεων είναι ότι μετά από έντονη βροχόπτωση τα βρόχινα νερά να διοχετεύονται μέσω της δημοτικής οδού στην Ε.Ο. και συγκεκριμένα στον κόμβο της Ν. Σελεύκειας προκαλώντας κάθε χρόνο σημαντικά προβλήματα στην περιοχή.

Συνεχίζοντας “περπατήσαμε” το ρέμα του Μαυρουδίου και αυτό που διέρχεται βόρεια από τον οικισμό της της Εθνικής Αντίστασης μέχρι και την εκβολή τους στον κόλπο της Ηγουμενίτσας. Διαπιστώθηκε, σε αρκετά σημεία, ότι χρήζουν καθαρισμό από φερτά υλικά και από τη βλάστηση που έχει ανατηχθεί, καθώς και επισκευές τεχνικών έργων που έχουν υποστεί ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις του προηγούμενου έτους.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που διαπιστώσαμε είναι ο τρόπος που εκβάλουν τα ρέματα στον κόλπο της Ηγουμενίτσας. Η διέλευση των βρόχινων νερών κάτω από την οδό που οδηγεί στο Δρέπανο και κάτω από τον ποδηλατοδρόμο γίνεται από άνοιγμα πολύ μικρής διατομής που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον όγκο των νερών με αποτέλεσμα να έχουμε το φαινόμενο να πλημμυρίζει η συγκεκριμένη περιοχή.

Τα προβλήματα με τα ρέματα της περιοχής είναι χρόνια και κάθε χειμώνα συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται και χάνουν της περιουσίες τους. Έχουμε λάβει γνώσει των προβλημάτων παλαιότερων ετών από

μαρτυρίες συμπολιτών μας, από τον τοπικό και όχι μόνο τύπο αλλά και από προσωπικές εμπειρίες.

Στην απάντησή σας με αρ. πρτ 28598 / 23-01-2017 και θέμα “Καθαρισμός ρεμάτων στον Δήμο Ηγουμενίτσας” σε προηγούμενο έγγραφό μας, μας απαριθμήσατε τον μηχανολογικό εξοπλισμό που διαθέτει ο Δήμος Ηγουμενίτσας για τον προληπτικό καθαρισμό των ρεμάτων καθώς και την ένταξη των εργασιών για την διευθέτηση των ρεμάτων του νομού μας στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ηγουμενίτσας για το 2016.

Ύστερα από έρευνα στα αρχεία της Διαυγείας βρήκαμε ότι τα έργα για την διευθέτηση των ρεμάτων που μας αναφέρατε υπήρχαν και στα Τεχνικά προγράμματα του Δήμου Ηγουμενίτσας του 2015 και του 2014.

Ως ΣΟΠΘ σας θέτουμε τα παρακάτω συγκεκριμένα ερωτήματα:

1. Ποιές ενέργειες έχει προετοιμάσει να κάνει ο Δήμος Ηγουμενίτσας, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών, για την αποκατάσταση του ρέματος στα Αμπέλια, και

2. Πως σκοπεύει να δράσει ο Δήμος Ηγουμενίτσας τους καλοκαιρινούς μήνες και ποιές εργασίες καθαρισμού ρεμάτων, συντήρησης και αποκατάστασης τεχνικών κατασκευών κλπ, έχουν προγραμματιστεί ποιες ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα παρόμοια σαν αυτά που είχαμε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η ΣΟΠΘ θα συνεχίσει την έρευνά της και στα υπόλοιπα ρέματα της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ηγουμενίτσας (Πλαταριά – Πέρδικα – Σύβοτα) όπου παρατηρούνται συχνά προβλήματα.

Για τη συμμετοχική ομάδα πολιτών, η τριμελής επιτροπή εκπροσώπησης:

ΒΕΝΕΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΤΖΙΜΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *