Ημερίδα για την φέτα στην Παραμυθιά (+ΦΩΤΟ, +ΒΙΝΤΕΟ)

Share Button

Το φλέγον και μείζον θέμα της φέτας που απασχολεί έντονα την Ελληνική κτηνοτροφία και τους Έλληνες παραγωγούς ήταν το αντικείμενο της εκδήλωσης-ημερίδας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας το Σάββατο στην Παραμυθιά.

Βασικοί ομιλητές ήταν ο Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Η φέτα αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των ελληνικών τυριών, τα οποία κατά 85% παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα. Η κτηνοτροφία της χώρας μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αιγο-προβατοτροφία από αρχαιοτάτων χρόνων.

Τα παραδοσιακά μας τυριά (ΠΟΠ και ΠΓΕ) οφείλουν την υψηλή διατροφική τους αξία και ποιότητα στο αιγοπρόβειο γάλα και στην βιοποικιλότητα της ελληνικής υπαίθρου, με ότι αυτό συνεπάγεται στην επιβίωση και ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, κυρίως αυτής των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, όπως είναι η Ήπειρος.

Οι προδιαγραφές της ελληνικής φέτας ΠΟΠ είναι αυστηρές και συγκεκριμένες. Τα προβλήματα εντοπίζονται στην αυθαίρετη χρήση του ονόματος “φέτα” από εταιρίες παραγωγής λευκών τυριών, ευρωπαϊκών η τρίτων χωρών, καθώς και στην χρήση ελληνικών ονομάτων, τοπωνυμιών, εικόνων και συμβόλων, σε προϊόντα “τύπου” φέτας που παραπλανούν τον καταναλωτή στο εξωτερικό. Το μεγαλύτερο ποσοστό της διεθνούς αγοράς καλύπτεται από παντός τύπου λευκά τυριά, που φέρουν καταχρηστικά την ένδειξη φέτα.

Μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα τυροκομικά προϊόντα, καθώς στην Ήπειρο προσπαθούμε να αναδείξουμε τον πρωτογενή τομέα», τόνισε στην ομιλία του ο κ.Καχριμανης, για να προσθέσει ότι θα καταθέσει πρόταση προς την Ένωση Περιφερειών και στα συναρμόδια Υπουργεία για τη συγκρότηση ενός οργάνου, που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, των τυροκόμων, των κτηνοτροφικών οργανώσεων και εάν είναι εφικτό, των Ελληνικών Υπουργείων Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα παρεμβαίνει όπου διαπιστώνεται παράτυπη χρήση της ονομασίας “φέτα”.

«Θέλουμε δουλειά, που πρέπει να γίνει προς δύο κατευθύνσεις. Η μία προς την ποιότητα, που πρέπει να εξασφαλιστεί με συνεργασία και η δεύτερη, προς την Επιτροπή, η οποία θα προβαίνει στις ανάλογες ενέργειες, ώστε να μη χρησιμοποιούν παραπλανητικά την Ελλάδα και τα ποιοτικά μας προϊόντα που δεν εντάσσονται στις διεθνείς συμφωνίες», συμπλήρωσε.

Ο κ.Μαριάς από την πλευρά του ξεκαθάρισε πως είναι κατηγορηματικά αντίθετος με την CETA.

“Η πρόσφατη έγκριση της CETA από την Ευρωβουλή έθεσε επί τάπητος όχι μόνο τη διαδικασία απώλειας της μονοπωλιακής προστασίας που απολαμβάνει η Φέτα ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) στην αγορά των 500 εκατομμυρίων καταναλωτών της Ε.Ε. αλλά και τους ευρύτερους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις διεθνείς συμβάσεις τύπου CETA,TTIP κλπ.
Ιδίως στην παρούσα συγκυρία που οι ΗΠΑ του Τραμπ υιοθετούν πλέον τη λογική του οικονομικού προστατευτισμού και αντιτίθενται στην υιοθέτηση συμφωνιών που απελευθερώνουν έτι περαιτέρω το διεθνές εμπόριο”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε: “Η Ε.Ε. λοιπόν αντί να στηρίξει την Αρχή της Κοινοτικής Προτίμησης, η οποία αποτέλεσε και το βασικό χαρακτηριστικό της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της πάλαι ποτέ Ε.Ο.Κ., πολιτική η οποία προστάτευε αποτελεσματικά τα αγροτικά προϊόντα των κρατών μελών της τότε Ε.Ο.Κ., έχει τα τελευταία τριάντα χρόνια προσχωρήσει στις λογικές του Π.Ο.Ε.. και της πλήρους απελευθέρωσης του εμπορίου αγροτικών προϊόντων με αποτέλεσμα η ευρωπαϊκή αγορά να κατακλύζεται κυριολεκτικά από πάμφθηνα και αμφιβόλου ποιότητας αγροτικά προϊόντα τα οποία διαλύουν το εισόδημα των ευρωπαίων αγροτών.

Επομένως αυτό που χρειάζεται πλέον ο ευρωπαϊκός νότος και ιδίως η Ελλάδα είναι η επαναφορά της πολιτικής του προστατευτισμού της αγροτικής οικονομίας, πολιτική η οποία ακούει στο όνομα Αρχή της Κοινοτικής Προτίμησης.

​Έτσι καταψήφισα τη CETA κατά την ψηφοφορία που έλαβε χώρα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 15/2/2017, όπως άλλωστε είχα διαμηνύσει δημόσια εδώ και χρόνια, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι σχετικές διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-Καναδά”.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί δηλώσεις της προέδρου του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας Μυρτώς Λύκα στην κάμερα του Θεσπρωτικού Παλμού

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *