Ημερίδα «παραδοσιακοί οικισμοί και βιώσιμη ανάπτυξη» της Ομοσπονδίας Μουργκάνας στην Αθήνα

Share Button

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η ημερίδα της Ομοσπονδίας Μουργκάνας με θέμα «Παραδοσιακοί οικισμοί και βιώσιμη ανάπτυξη»

Χαιρετισμό απηύθυναν οι

ΚΑΤΣΗΣ ΜΑΡΙΟΣ Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Βουλευτής ΝΔ
ΔΗΜΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αντιπεριφερειάρχης (Υπεύθυνος Πολιτισμού και Παιδείας)
ΚΩΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Αντιπρόεδρος ΠΣΕ

Παρευρέθησαν

Οι πρώην Πρόεδροι της Ομοσπονδίας Μουργκάνας Τσοπόκης Βασίλειος, Σμπήτας Θωμάς, Ντρούκα Ζωή
Οι πρόεδροι Ηπειρωτών Αργυρούπολης κ.Κωτσαντής Γιώργος ,Ηπειρωτών Περιστερίου κ.Ζήκος Κόντης Ηπειρωτών Αγ. Αναργυρων κα Αθηνά Ζιάγκα-Σουκά η Γεν.Γραμματέας Ηπειρωτών Ηλιούπολης κα Εφη Αναστασίου, οι συγγραφείς Γιώργος Γιάγκας, Γιάννης Βελλής,  Μητς Μητς  και ο Εκπαιδευτικός-συγγραφέας Κώστας Ραφτόπουλος.
Οι πρόεδροι των Αδελφοτήτων Καλλιθέας Κυρία Παπαχρήστου Βάσω, Λεπτοκαρυάς κ.Πέτρου Θανάσης, Πόβλας κ.Ανυφαντής Πάνος, Ραβενής κ.Πάκος Φίλιππος.
Μέλη των Αδελφοτήτων και πολλοί άλλοι τίμησαν με τη παρουσία τους την εκδήλωση.

Τονίσθηκε ιδιαίτερα ο πλούτος των παραδοσιακών οικισμών της Θεσπρωτίας(Μνημεία θρησκευτικά, λαϊκή αρχιτεκτονική) και ιδιαίτερα της Μουργκάνας.
Για να είναι βιώσιμοι ,να συντηρηθούν και να αναδειχθούν , με δεδομένη την εγκατάλειψη, την έλλειψη πόρων ,υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού, είναι αναγκαίες μία σειρά υποστηρικτικών ενεργειών από τη Πολιτεία ,τους Δήμους και τους πολίτες. Η Ομοσπονδία Μουργκάνας με ιδιαίτερη ευαισθησία για τις παραδόσεις μας, τη λαική και πολιτιστική κληρονομιά θα ανταποκριθεί θα διαφυλάξει και θα αναδείξει με συγκεκριμένες δράσεις

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Νικολάου Μάρκος
Κ.Π.Ε.
Αναγνωστοπουλος Ευάγγελος Κ.Ε.Π.
Παν. Μεθοδιος Αρχιμανδριτης-Ηγούμενος Ι.Μ.Γηρομεριου
Νάκου Ευφροσύνη
Περιβαντολογος-Πολιτικός Μηχανικός
Μαμαλουκος Σταύρος
Επίκουρος Καθηγητής τμήματος Αρχιτεκτόνων Παν/μιου Πατρών

Ο χαιρετισμός του προέδρου της Ομοσπονδίας 

Πανοσιολογιότατε καθηγούμενε της Ιερής Μονής Γηρομερίου
Αγαπητοί προσκεκλημένοι
Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Μουργκάνας με χαρά σας καλωσορίζει απόψε στην ημερίδα που διοργανώσαμε μαζί με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών πάνω στο επίκαιρο θέμα «Παραδοσιακοί οικισμοί και βιώσιμη ανάπτυξη»
Είναι ιδιαίτερη τιμή για μας που βρίσκεστε σήμερα εδώ στο χώρο της Ομοσπονδίας μας για να αναφερθούμε σε προγράμματα εκπαίδευσης που είναι πρωτοποριακά στη χώρα μας.
Φύση και ζωή είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Η σχέση του ανθρώπου με τη φύση ήταν μέχρι πρόσφατα σχέση ισορροπίας, διαχείρισης,συντήρησης και προστασίας. Αυτή τη σχέση διατήρησε ανέκαθεν ο λαός μας και έτσι επέζησε η πολύμορφη σε βλάστηση και ζώα ελληνική φύση, έτσι επέζησε κοντά της και ο Έλληνας σαν γεωργός, κτηνοτρόφος, κυνηγός, ψαράς.
Δυστυχώς η ισορροπία αυτή σήμερα ανατρέπεται. Αρχίσαμε σαν σύγχρονη κοινωνία να ζούμε “παρά φύση” αγνοώντας τους φυσικούς νόμους που συνθέτουν την παντοδυναμία της ζωής. Το φυσικό περιβάλλον απειλείται διεθνώς και η διαφύλαξη της φύσης είναι χρέος όλων μας.
Οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη, κάθε φορέας από τη δική του σκοπιά, ώστε να προσφέρουμε την γνώση στους νέους για τη σημασία και την ομορφιά της Ελληνικής Φύσης και να εμπνεύσουμε έτσι τον απαιτούμενο σεβασμό για την προστασία της.
Δεν συνειδητοποιούμε ότι τα φυσικά αποθέματα του πλανήτη δεν είναι ανανεώσιμα και η εκμετάλλευσή τους δεν πρέπει να τα εξαντλήσει. Έχουμε ξεχάσει ή δεν έχουμε ποτέ διανοηθεί ότι η λειτουργία του πλανήτη και της ζωής στηρίζεται σε φυσικούς και βιοχημικούς νόμους, με τους οποίους εξασφαλίζεται η συνεχής ροή, κυκλοφορία και επανακύκλωση της ύλης και της ενέργειας.
Εμείς οι Θεσπρωτοί ζούμε σε ένα ξεχωριστό όμορφο τόπο, με αρχέγονη ιστορία και παραδόσεις.
Στο νομό μας υπάρχουν οκτώ χαρακτηρισμένοι επίσημα παραδοσιακοί οικισμοί που είναι το Γηρομέρι,η Καμίτσιανη το Μαργαρίτι, η Παραμυθιά, το Πλαίσιο, η Σαγιάδα,η Φανερωμένη και το Φοινίκι. Οι έξι ανήκουν στην επαρχία Φιλιατών.
Είναι οι οικισμοί που έχουν διατηρήσει αναλλοίωτη την εικόνα που είχαν στο παρελθόν καθώς και τον τοπικό τους χαρακτήρα και είναι χαρακτηρισμένοι έτσι, με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου ενεργείας και περιβάλλοντος.
Το έντονο Ηπειρώτικο χρώμα και η αυθεντική ξεχωριστή ατμόσφαιρα είναι διάχυτα και γοητεύουν κάθε επισκέπτη. Mικρές πλατείες και γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια με παραδοσιακά καφενεία, ζαχαροπλαστεία και εμπορικά καταστήματα, πέτρινα σπίτια με παραδοσιακές πόρτες και παράθυρα, σκαλιά, καμάρες , εκκλησίες και νεροτριβές συνθέτουν ένα θαυμάσιο οικιστικό σύνολο.
Η Θεσπρωτία με τις μοναδικές της ομορφιές, μας παρέχει την δυνατότητα να ακολουθήσουμε μοναδικές διαδρομές στη φύση, να ανακαλύψουμε και να περπατήσουμε σε πέτρινα χτιστά γεφύρια και να περιπλανηθούμε σε παραδοσιακούς οικισμούς και μονάδες φιλοξενίας χτισμένες με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και με μοναδική φιλοξενία.
Επίσης παρά τη μικρή της έκταση, διαθέτει ένα ιδιαίτερα πλούσιο και ποικίλο φυσικό περιβάλλον, σπάνια γεωμορφολογία με έντονες αντιθέσεις και πολλές περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας. Υπέροχες θάλασσες, ατέλειωτες δαντελωτές ακτές, επιβλητικά βουνά, σπήλαια και φαράγγια, λίμνες, ποτάμια, ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία, και ευρήματα, που ολοένα και αυξάνονται.
Συναντάμε υδροβιότοπους εξαιρετικής ομορφιάς στο Μακρυγιάλι,στις εκβολές του ποταμού Καλαμά,στη Σαγιάδα , στο Καλοδίκι Μαργαριτίου, καθώς και μοναδικά οικοσυστήματα που «προικίζουν» τη θεσπρωτική γη με εντυπωσιακά τοπία, τα οποία, σε συνδυασμό με το ήπιο κλίμα της περιοχής, καθιστούν τον τόπο μας ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις του οικολογικού-εναλλακτικού τουρισμού.
Αξίζει κανείς να επισκεφθεί τις αξιόλογες εκκλησίες της περιοχής μας που διακρίνονται για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους και τον πλούσιο εσωτερικό τους διάκοσμο.
Ξεχωρίζουν το γνωστό πλέον στο πανελλήνιο μοναστήρι του Γηρομερίου, χτισμένο από το 14ο αιωνα από τον όσιο Νείλο.
Το μετέωρο γραφικό εκκλησάκι του Αη-Μηνά στο Κοκκινολιθάρι, μετόχι της ιεράς μονής Γηρομερίου, χτισμένο από το ετος 1.667,στην κορυφή του βράχου,απ΄όπου μπορεί κανείς να ατενίσει όλο τον κάμπο της Σκάλας Φιλιατών.
Η μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ράγιο, του 12ου αιώνα.
Οι παλαιοχριστιανικές εκκλησίες του Αη-Γιώργη στην Καμίτσιανη Τσαμαντά, με αξιόλογες τοιχογραφίες από τον 16ο αιώνα
Ο ναός του Αγ.Γεωργίου στον εγκαταλειμμένο οικισμό της παλαιάς Σαγιάδας με τοιχογραφίες ιδιαίτερης θρησκευτικής τέχνης, εκτεθειμένες όμως στην φθορά του χρόνου και όχι μόνο..
Η εκκλησία της Παναγίας στην Παραμυθιά, του 13oυ αι., με αξιόλογες αγιογραφίες και τον καλά σωζόμενο κεντημένο επιτάφιο.. και πλήθος άλλων !!
Η αναβίωση παλαιών ηθών και εθίμων και πανηγύρια σε όλο το νομό, οι θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις σε επισκέψιμους και συντηρημένους αρχαιολογικούς χώρους όπως στην Αρχαία Γιτάνη ή να περπατήσει κάποιος από τη σκάλα μέχρι τις πηγές του Αχέροντα και, ακόμη ψηλότερα, μέχρι το ηρωικό Σούλι.!!

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών αλλά και τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης που υπάρχουν στον Αχέροντα και τη Σαγιάδα, με ευρύτερα προγράμματα ανάπτυξης των ορεινών όγκων, δίνουν μια νέα ώθηση στην οικονομία και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Η Ομοσπονδία Μουργκάνας αναγνωρίζοντας το καθήκον της να συμπορευθεί στην προσπάθεια ανάδειξης των θησαυρών που τόσο απλόχερα της χάρισε η φύση και η ιστορία,Και πιστεύοντας στην αξία του εναλλακτικού τουρισμού και της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έθεσε τα θεμέλια προς αυτή την κατεύθυνση, στηρίζοντας μέσα από συντονισμένες ενέργειες προβολής όπως έντυπου και διαφημιστικού υλικού με το φυσικό περιβάλλον κάθε χωριού της Μουργκάνας με τους ορεινούς όγκους,τους αρχαιολογικούς χώρους και τις εκκλησιές της περιοχής μας, με ημερίδες όπως η σημερινή, και με δράσεις στις ευρύτερες πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τους θερινούς μήνες με την 1η και την 2η γιορτη πολιτισμού ‘’ΜΑΝΑ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ’’

Προγραμματίζουμε δε στο άμεσο μέλλον, μεταξύ των άλλων, την καταγραφή προστασία και αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου, και μεμονωμένων κτιρίων και μνημείων με παραδοσιακή δόμηση και αρχιτεκτονική. Βρισκόμαστε δε σε επαφή και με τις γειτονικές ομοσπονδίες για την από κοινού δράση και ανταλλαγή εμπειριών.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η επιστροφή στη φύση δεν δεν είναι απλά και μόνο σύνθημα, είναι, και έτσι πρέπει να το δούμε όλοι μας, επιστροφή στις ρίζες μας ,διαφυγή από το άγχος και τη ρουτίνα της καθημερινότητας και ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης .
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 

Ακολουθεί πλούσιο φωτορεπορτάζ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΔΑΛΛΑ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *