Η κενότητα του ανασχηματισμού και η άμεση ανάγκη για αλλαγή στον συσχετισμό των κοινοβουλευτικών δυνάμεων

Share Button

*Γράφει η Παναγιώτα Παπανάγνου, διδάκτωρ Ιατρικής Αθηνών

Ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος που έλαβε χώρα στην εκπνοή του Αυγούστου δεν ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για εκλογές και αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα. Αναπόφευκτος μεν μετά την φονική πυρκαγιά του Ιουλίου, ανούσιος δε σχετικά με την δυνατότητα επίλυσης των μείζονων εθνικών και κοινωνικών προβλημάτων. Εκείνο που προέβαλε με οξύτητα, στον μέγιστο βαθμό στον οποίο θα μπορούσε αυτό να γίνει είναι η αξιοθαύμαστη ικανότητα του Πρωθυπουργού να συνταιριάζει τα φαινομενικά ασύμβατα στοιχεία σε ένα παράταιρο σύνολο, υπουργικό συμβούλιο εν προκειμένω, που μόνο εσφαλμένες εντυπώσεις είναι ικανό να προκαλέσει αλλά μηδενικό εθνικά επωφελές έργο. Αναθέσεις χαρτοφυλακίων συγκεκριμένης σκοπιμότητας και ρηχής σημειωτικής. Μόνο ως άκομψη προσπάθεια ανανέωσης της μορφής της κυβέρνησης μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την επιλογή της ιδρύτριας του Ν.Ε.Ο. (Νέα Ελληνική Ορμή), Κατερίνας Παπακώστα, γνωστή για τις ρατσιστικές της επικλήσεις. Μία πολιτικός που χαρακτήρισε ανενδοίαστα ως ζωύφια τους μετανάστες και προφανώς θα αντιμετώπιζε το μεταναστευτικό με κρεματόρια εν είδει απεντόμωσης. Αέρας εξοντωτικής εθνικιστικής ορμής πνέει πλέον στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τη νέα Υφυπουργό να έχει εύκολα και ταχύτατα λησμονήσει την θλιβερή όψη του Α. Τσίπρα και την μετα-δημοψηφισματική του ευρωλαγνεία κατά τους ισχυρισμούς της ίδιας στο εγγύς παρελθόν. Η τέως εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Μ. Χρυσοβελώνη από τη θέση της Υφυπουργού Εσωτερικών συμπληρώνει αυτό το ιδιόρρυθμο αντι-δεξιό μέτωπο που ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδόξησε να ορθώσει.

Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός συνυπέγραψε την διακήρυξη ενός χειμαρρώδους εθνικισμού. Η είσοδος στην κυβέρνηση της Μ. Ξενογιαννακοπούλου η οποία καταψήφισε μεν το 2ο μνημόνιο αλλά συντάχθηκε με το 3ο μνημόνιο και μνημόνιο στο διηνεκές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καθώς και της Μ. Ζορμπά και της Ο. Τελιγιορίδου στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αντίστοιχα, σηματοδοτεί έναν υποτιθέμενο εναγκαλισμό του χώρου της κεντροαριστεράς.  Με περισσή αμφιδεξιότητα, ως άλλος Leonardo da Vinci, o κ. Τσίπρας κινείται σε ένα ευρύ φάσμα προσώπων διαφορετικών καταβολών στην πολιτική τους σταδιοδρομία που τώρα όμως καθομολογούν εθνικολαϊκιστική σύγκλιση με στόχο την απήχηση σε ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο και ετερογενές ακροατήριο. Οι σελίδες της ιστορίας των τελευταίων ημερών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία γράφονται και με τα «δυο χέρια», αμφίσημα, με τον ίδιο και απαράλλακτο τρόπο όπως και προ-δημοψηφισματικά. Είναι στην χαμαιλεόντια φύση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η καιροσκοπική μεταβολή και συνεπώς κανένας μετασχηματισμός δεν συνδέεται με κάποια ουσιαστική πολιτική μεταβολή. Μια άνευ συνολικού αποτελέσματος επιτόπια αλτικότητα. Μπρος-πίσω («rostrocaudal» εάν ο κ. Γαβρόγλου επέτρεπε τη χρήση λατινογενούς ανατομικής ορολογίας), μέσα-έξω (Ευρωζώνης), (ακρο)δεξιά-(ακρο)αριστερά, όλα συγχέονται και χάνουν το νόημά τους σε αυτό το κυβερνητικό μόρφωμα πριν και μετά τον ανασχηματισμό. Η διάθεση σύγκρουσης και ρήξης δεν σταμάτησε ποτέ να υφίσταται και αυτό κατέστη απόλυτα σαφές με την πρόσφατη εμφάνιση του Α. Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο όπου μικροπρεπώς μετέφερε την σπασμωδικότητά του από την ημεδαπή στο Στρασβούργο μη στεκόμενος αντάξιος του πρωθυπουργικού του αξιώματος, ζητώντας μάλιστα να δοθεί πανευρωπαϊκή μάχη κατά της ακροδεξιάς αφού πρώτα εκείνος την ενέδυσε με μανδύα εξουσίας κατά τον μετασχηματισμό.

Προ ολίγων εβδομάδων το Συμβούλιο Εφετών έκρουσε τον κώδωνα για τον κίνδυνο μαζικών απολύσεων βαρυποινιτών οι οποίοι κάνοντας χρήση του τροποποιημένου νόμου Παρασκευόπουλου είναι σε θέση να συναθροίσουν επιμέρους ποσοστά διαφορετικών αναπηριών, ακόμα και ανύπαρκτων, ώστε να αποφυλακιστούν δια της πλαγίας συγκεντρώνοντας το προβλεπόμενο συνολικό ποσοστό αναπηρίας του 67%.

Με έντονο ακόμα τον απόηχο των αντιδράσεων για τις προϋποθέσεις που ο νόμος αυτός δημιουργεί και την υπόθεση της αποφυλάκισης του Α. Φλώρου, τα ηνία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανατέθηκαν σε ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, αυτό του Μ. Καλογήρου ο οποίος έχοντας στο παρελθόν αναλάβει ως δικηγόρος υποθέσεις με έντονη οσμή τρομοκρατίας και συγκρουστεί με το δικαστικό σώμα δημιούργησε πάμπολλα ερωτηματικά στον διεθνή τύπο αναφορικά με την Δικαιοκρατία στην Ελλάδα. Δεν μπορεί κανένας ορθολογιστής ούτε στη χώρα ούτε στο εξωτερικό να κατανοήσει πώς ένας συνήγορος αναρχικών και συντάκτης του νόμου αδειοδότησης και λειτουργίας των ψηφιακών καναλιών που τελικά ανετράπη να διασφαλίσει την διάκριση των Εξουσιών και να είναι αποτελεσματικός στην ευαίσθητη αυτή και νευραλγική θέση.

Η αμφισημία και η ωμότητα του Πρωθυπουργού διαφάνηκαν και κατά τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ. Ο Α. Τσίπρας από τον μοναδικό Ευρωπαίο ηγέτη που τον Χειμώνα του 2016 απέτισε φόρο τιμής στον εκλιπόντα Φιντέλ Κάστρο στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα λησμόνησε ως φαίνεται τις αριστερές του καταβολές αναφέροντας χαρακτηριστικά στα εγκαίνια του περιπτέρου των ΗΠΑ πως αυτές συνδέονται με την Ελλάδα με κοινές αξίες, στόχους και αγώνες κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην συνάντησή του με τον Πρόεδρο Tραμπ κατά το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον. Ύστερα από τον ενταφιασμό του Κάστρο Σαντιάγο ντε Κούμπα ενταφιάστηκαν στο περίπτερο των ΗΠΑ και τα αντικαπιταλιστικά του ιδεώδη, τουλάχιστον προσωρινά, μιας και στον τύπο ο κ. Τσίπρας περιβαλλόμενος ως   αστακός από πράκτορες της CIA και του FBI δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να είναι κομμουνιστής. Με κυβερνητικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ όλα είναι πιθανά προς ικανοποίηση κάθε είδους ακροατηρίου, λιγότερο ή περισσότερο συστημικού. Οι ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ ως φαινομενικά αντιφατικά στοιχεία ενώθηκαν με στόχο τη γένεση ενός ενιαίου ασπόνδυλου εθνικολαϊκιστικού οργανισμού που από τη φύση του με ιδεολογική ευλυγισία χωράει παντού και συμμορφώνεται με τα πάντα και ταυτόχρονα το αντίθετό τους χωρίς όμως να αποκηρύσσει και τον αντικομφορμισμό.

Έτσι είναι και που με Δαρβινικούς όρους εξελικτικής βιολογίας ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε υψηλή αρμοστικότητα (fitness) και συνεπώς και περισσότερες πιθανότητες πολιτικής επιβίωσης ώστε δημοσκοπικά, μέχρι σήμερα τουλάχιστον να μην συγκεντρώνει ποσοστά μικρότερα του 10-15%. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιδιώκουν την επιβολή του δικού τους φυσικού νόμου που διέπεται από μία εύπλαστη και ευμετάβλητη ηθική η οποία διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες ιδεολογικές ηθικές τόσο στο παρόν (νομή της  εξουσίας) όσο και στο μέλλον αφού ναρκοθέτησαν το πεδίο δράσης των επόμενων κυβερνήσεων για πολλά δυστυχώς χρόνια. Το ιδεοσύστημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαοτικό: από τον αντιαμερικανισμό της ριζοσπαστικής αριστεράς στην συναντίληψη Τσίπρα-Τραμπ και από την αντιμνημονιακή ρητορεία στην αφιλτράριστη ικανοποίηση των κελευσμάτων των δανειστών με την απλοποιημένη μορφή της κατ’ οίκον διανομής (delivery) άνευ προβολής οιασδήποτε αντίστασης ή παράθεσης αντιπροτάσεων. Kαι ενώ οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιβιώνουν πολιτικά με μεγάλη αρμοστικότητα μάλλον το αντίθετο επιθυμούν για τον Ελληνικό λαό. Με έκπληξη ο Πρωθυπουργός ακούστηκε στα εγκαίνια της ΔΕΘ να υποστηρίζει την υποτιθέμενη παροδικότητα του μέτρου της περικοπής των συντάξεων μιας και αυτό αφορά κατά τα λεγόμενά του ένα γηραιό υποσύνολο του πληθυσμού των 70 ετών και άνω στον βιολογικό αφανισμό του οποίου προσδοκά για το σβήσιμο της περικοπής συν τω χρόνω. Η λύση δηλαδή που προτάσσουν οι κυβερνώντες για το ασφαλιστικό είναι απλά η φυσική εξόντωση των ασφαλισμένων. Μόνο οι αριστοτέχνες της αντίφασης και του κυνισμού ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα μπορούσαν να συνδέσουν την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων με την αποβίωση των ασφαλισμένων. Όσο και αν η κ. Αχτσιόγλου προσπάθησε με την υπογραφή της επέκτασης των κλαδικών ΣΣΕ (συλλογικών συμβάσεων εργασίας) να ενισχύσει το πολιτικό οπλοστάσιο του Α. Τσίπρα πριν την άνοδό του στη ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός τα κατάφερε και από μόνος του ομολογουμένως περίφημα να αποκαλύψει την αδυσώπητη εικόνα της κυβέρνησής του πριν ή μετά τον ανασχηματισμό. Του πιστώνεται η ωμή ειλικρίνεια.

Για πρώτη φορά στα χρονικά των Πανελλήνιων εξετάσεων η αναγραφή στο μηχανογραφικό δελτίο των Σχολών Πολιτικών Μηχανικών 4ετούς (εκείνη που υπάγεται στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) και 5ετούς φοίτησης έγινε με τρόπο παραπλανητικό για τους υποψηφίους χωρίς καμία διευκρίνιση και διάκριση με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να έχουν συμπληρώσει το δελτίο με τέτοιο τρόπο ώστε ακόμα και αν συγκεντρώνουν τα μόρια εισαγωγής σε κάποια από τις Σχολές 5ετούς φοίτησης να εισαχθούν τελικά στην Σχολών Πολιτικών Μηχανικών 4ετούς φοίτησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μελλοντικά τους επαγγελματικά δικαιώματα και φυσικά την εκπλήρωση των επιθυμιών τους και των στόχων ζωής τους. Κι ενώ ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου θα έπρεπε να μεριμνήσει έστω εκ των υστέρων για τη δυνατότητα μεταγραφής των μαθητών που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία μέσω σχετικής διάταξης στην εγκύκλιο που αναμένεται να εκδοθεί για τις μεταγραφές των φοιτητών, το μόνο για το οποίο φαίνεται να ενδιαφέρεται είναι η εξάλειψη της κλασικής παιδείας στο Ελληνικό σχολείο με την υποβάθμιση στη διδασκαλία των λατινικών και την συνεπακόλουθη υποτίμηση του επαγγέλματος του φιλολόγου. Παράλληλα με τον κίνδυνο ενός νεοφανούς σκοταδισμού ως απότοκο της αποψίλωσης της κλασικής παιδείας, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου η Αττική και η Ύδρα πλήχθηκαν από παρατεταμένα black out.

Στην πρώτη περίπτωση το μαθησιακό σκότος οφείλεται ίσως στην επιτυχημένη προσπάθεια του κ. Γαβρόγλου να αντιγράψει τους πολέμιους του Δελμούζου. Στη δεύτερη περίπτωση η κομματική αντιμετώπιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΑΔΜΗΕ μαζί με την ολιγωρία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής παρ’ όλη την ένταξη του έργου το 2013 στη σύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης-Αττικής ώστε αυτό να χρηματοδοτηθεί από τα ευρωπαϊκά PCI’s (Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος) καθιστά ορατό τον κίνδυνο μιας νέας μεγάλης συσκότισης στο πολυπληθέστερο νησί της χώρας. Η ανικανότητα δυστυχώς των κυβερνώντων στην διαχείριση του ενεργειακού συστήματος της χώρας συνοδεύεται από την αντίστοιχη κοινωνική αναλγησία για τη μεσαία τάξη και τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες: Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά έχασαν την ευκαιρία εξοικονόμησης ενέργειας κατά 20% με την τελμάτωση από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ του πιλοτικού προγράμματος των «έξυπνων» μετρητών κατανάλωσης 24ωρης βάσης της κάθε ηλεκτρικής συσκευής, που είχε προκηρυχθεί το 2014 ενώ 250.000 οικογένειες ανέργων και ΑΜΕΑ αποκλείονται από το Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) που νομοθετήθηκε το 2011 και ο ΣΥΡΙΖΑ το καταψήφισε. Πλέον ο ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκης αφού αρκέστηκε στην διαπίστωση πως οι έλεγχοι στα πρατήρια καυσίμων ατόνησαν άναψε το πράσινο φως για διακοπή της ηλεκτροδότησης ακόμα και σε δικαιούχους του ΚΟΤ σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών όταν τον Χειμώνα του 2013 η τότε κυβέρνηση μερίμνησε να τους προστατεύσει από το ενδεχόμενο αυτό. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την προαναφερθείσα έλλειψη βούλησης εξοικονόμησης πόρων από την πάταξη του λαθρεμπορίου όπως χαρακτηριστικά διαφαίνεται από τη ραγδαία μείωση των ελέγχων από το ΚΕΔΑΚ (Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων) του ΥΠΕΝ κατά 80% που διενεργήθηκαν το 2017 συγκριτικά με τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το 2014 αλλά και τη μηδαμινή προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Ενδεικτικά, οι κυβερνώντες αδειοδοτούν για ίδρυση υδατοδρομίων μόνο δημόσιους φορείς με τους ιδιωτικοποιημένους ΟΛΠ-ΟΛΘ να αποκλείονται επενδυτικά.

Η αντιαναπτυξιακή και αφαιμακτική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην επιβράδυνση της ανάπτυξης του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του 2018 (1,8% έναντι του 2,5% το α’ τρίμηνο του έτους) κατά την ΕΛΣΤΑΤ και την έκθεση του ΟΟΣΑ σύμφωνα με την οποία η χώρα μας κατά την διετία 2015-2016 στην αυγή της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ αύξησης έμμεσων και άμεσων φόρων που προσεγγίζουν το 3% του ΑΕΠ. Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και η ενίσχυση του προοδευτικού κέντρου ώστε μετά την επιζήμια παρένθεσή του να συνεχιστεί η κοινωνικοοικονομική πολιτική του 2011-2014 που αποσόβησε τον κίνδυνο της ασύντακτης χρεοκοπίας, είναι η μόνη επωφελής επιλογή στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

*Η κα. Παπανάγνου έλκει την μητροπλευρική της καταγωγή από την Ήπειρο (μητρώνυμο “Τζίμα”)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *