Η Λαϊκή Συσπείρωση για τον προϋπολογισμό του Δήμου Ηγουμενίτσας

Share Button

Βασικά σημεία της τοποθέτησης της Λ.Σ. στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας κατά την συζήτηση για την έγκριση του απολογισμού-ισολογισμού χρήσης 2017

  • Η Λ.Σ. διαφωνεί με τον τρόπο που γίνεται ο  οικονομικός απολογισμός. Δεν συμφωνούμε να αντιμετωπίζεται ο Δήμος σαν μια Α.Ε., με κέρδη και ζημιές. Σαν Κέρδος για τον Δήμο πρέπει να λογίζεται μόνο η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
  •  Οι οικονομολόγοι κάνουν την δουλειά τους με βάση το νόμο. Εμείς διαφωνούμε με τον νόμο. Οι πλατείες οι δρόμοι, παιδικές χαρές  κλπ δεν μπορεί να έχουν αξία, την αξία κατασκευής τους, και σαν τέτοια να λογίζεται στα πάγια του δήμου για να βγει ο ισολογισμός. Θεωρούμε ότι για όποιο έργο γίνεται στον δήμο μας αυτό που πρέπει μετρά είναι η αξία χρήσης του από τους κατοίκους του δήμου μας που είναι ανήκουν κατά βάση στα εργατικά λαϊκά στρώματα.
  • Απαράδεκτο επίσης θεωρούμε και τον νόμο 4002/2011 που από 22/08/2011 οι υπηρεσίες ύδρευσης υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ. Αποτέλεσμα αυτού είναι το χρέος 606,823,81 ευρώ του δήμου μας προς το Ελληνικό Δημόσιο. Αλήθεια γιατί στον ισολογισμό δεν εμφανίζεται  το χρέος του κεντρικού κράτους προς τον δήμο μας από παρακρατηθέντες  φόρους;
  • Πιστεύουμε ότι η καταγραφή της δημοτικής περιουσίας μετά την συνένωση του ΚΑΛΙΚΡΑΤΗ θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει. Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε. Όπως επίσης θα έπρεπε να έχει γίνει και η διευθέτηση με την ΔΕΥΑΗ.
  • Όσον αφορά τα λογιστικά δεν πιστεύουμε ότι το πρόβλημα είναι το λογιστικό χρέος, άλλα οι επισφαλείς οφειλές προς τον Δήμο. Αποτελούν το 17% των εσόδων του Δήμου που ξεπερνούν τα 4 εκ. ευρώ. Το πιο πιθανόν το μεγαλύτερο μέρος από αυτές δεν πρόκειται να εισπραχθούν γιατί αφορούν επιχειρήσεις που χρωστούν νοίκια προς τον Δήμο χρόνια τώρα. Εδώ πρέπει να παρθούν μέτρα. Πρώτον πρέπει να διαχωριστούν χρέη των επιχειρήσεων από αυτά των λαϊκών νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν. Δεύτερον πρέπει να κινηθούν διαδικασίες είσπραξης από τις επιχειρήσεις π.χ. εγγυήσεις ,εγγυητικές επιστολές κλπ. Τρίτον πρέπει να αλλάξει αυτός ο τρόπος «αξιοποίησης» της δημοτικής περιουσίας που μόνο ζημιές φέρνει.
  • Η οικονομική κατάσταση του Δήμου πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι. Το χρέος του Δήμου δεν μπορεί να καλυφθεί. Η κρατική χρηματοδότηση είναι ανύπαρκτη. Τα ληξιπρόθεσμα από τη μεριά την κεντρικής εξουσίας δίνονται «κατά το δοκούν». Η συνέχιση αυτής της κατάστασης θα αναγκάσει επόμενες δημοτικές αρχές να πάρουν δάνεια για τα φέρουν βόλτα. Δάνεια που θα φορτωθούν στις πλάτες των δημοτών μας. Η διεκδίκηση πόρων από το κεντρικό κράτος είναι μονόδρομος για την λειτουργία του Δήμου στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών.

Με αυτές τις σκέψεις καταψηφίζουμε τον οικονομικό απολογισμό- ισολογισμό του Δήμου της χρήσης 2017

 

Ηγουμενίτσα  20/12/2018

Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»

Δώρης Δήμας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *