Ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Ένωσης Δρόμων της Ξηρής Λιθοδομής η ΠΕΔ Ηπείρου

Share Button

Στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, την Πέμπτη 18/10/2018, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νησιωτικού Συμβουλίου της Τοπικής Κυβέρνησης Μαγιόρκας έγινε η ίδρυση της “Διεθνούς Ένωσης Ξηρής λιθοδομής”.

Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος στη σύσταση της Διεθνούς Ένωσης, η οποία θα επιδιώξει να της απονεμηθεί το καθεστώς της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Διαδρομής (Δρόμου) από το Συμβούλιο της Ευρώπης, θα δημιουργήσει μια πλατφόρμα υψηλής ποιότητας για τον πολιτισμό και τον τουρισμό με στόχο την προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας, της κοινωνικής συνοχής και της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και την τοπική ανάπτυξη και τον πεζοπορικό τουρισμό στις περιοχές όπου υπάρχει ξηρή λιθοδομή.

Συμμετέχων φορέας από την Ήπειρο η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων.

Τα λοιπά ιδρυτικά μέλη, που υπέγραψαν το καταστατικό της Ένωσης, είναι φορείς από την Ισπανία (Μαγιόρκα), το Ηνωμένο Βασίλειο (Σκωτία), την Κύπρο, την Κροατία, την Ιταλία και την Γαλλία (Κορσική). Στη συνέχεια θα υποβληθούν υποψηφιότητες και άλλων φορέων για εγγραφή στο Δίκτυο.

Η τελετή της υπογραφής του καταστατικού έγινε στην εμβληματική αίθουσα συνεδριάσεων του Νησιωτικού Συμβουλίου της Τοπικής Κυβέρνησης Μαγιόρκας. Προηγήθηκε τεχνική συνάντηση των αντιπροσωπειών των συμβαλλομένων φορέων, στην οποία διευθετήθηκαν οι υποχρεώσεις και το σχέδιο δράσης της Ένωσης. Η αντιπροσωπεία της Π.Ε.Δ. Ηπείρου που αποτελείται από τον Πρόεδρο και Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλο, τον Σύμβουλο Ανάπτυξης κ. Νικόλαο Δέσκα και την συνεργάτιδα της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κ. Ελένη Παγκρατίου , Αρχιτέκτονα – Γεωγράφο συμμετείχε σε σειρά τεχνικών συναντήσεων για την έναρξη λειτουργίας και τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων της Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο η Π.Ε.Δ. Ηπείρου ανέλαβε τον τομέα ανάπτυξης των δραστηριοτήτων Πολιτισμού και Τεχνών.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κ. Ιωάννης Λώλος, που εξελέγη στη θέση του Αντιπροέδρου του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

“Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της Ηπείρου είναι η πέτρα. Τόσο στον ορεινό της όγκο όσο και στις υπόλοιπες περιοχές οι πέτρινες κατασκευές αποτελούν το ” σήμα κατατεθέν της”. Οι παραδοσιακοί (πέτρινοι) οικισμοί, τα γεφύρια και οι ξερολιθιές, παλαιότερα αλλά και σύγχρονα, αποτελούν το φυσικό και ανθρωπογενές μας περιβάλλον. Αυτό το ιδιαίτερο περιβάλλον έχουμε χρέος να το διαφυλάξουμε και κυρίως να το αναδείξουμε. Ως σημαντικό στοιχείο του πολιτιστικού και τουριστικού μας προϊόντος, πρέπει να αποτελεί στοιχείο της αειφορικής περιβαλλοντικής διαχείρισης της περιοχής μας”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *