Αποψη: Οι Σουλιώτες ήσαν αρβανιτόφωνοι Έλληνες και όχι αλβανόφωνοι σκιπτάρ

Share Button

Γράφει ο Σωτήρης Λ. Δημητρίου

Η αρβανίτικη διάλεκτος έρχεται από τα ομηρικά χρόνια και συναντιέται πλούσιο λεξιλόγιο στην Ομήρου Ιλιάδα και Ομήρου Οδύσσεια.

Η λέξη αρβανίτης δηλοί τόπο καταγωγής ή προέλευσης και όχι εθνολογικό προσδιορισμό.

Κάτι από ιστορία: Οι αρβανίτες σχετίζονται με τους Πελασγούς, αφού η Ήπειρος και ιδιαίτερα η Δωδώνη αποτελούσε το κέντρο των Πελασγών. Ο Όμηρος περιγράφει τον Αχιλλέα να προσεύχεται στον Δωδώνιο Δία σαν τον αρχέγονο Θεό των Πελασγών. (*Όμηρος, Ιλιάδα, Π’ 233-235 – […]Ζεῦ ἄνα Δωδωναῖε Πελασγικὲ[…])

Με τον όρο Αρβανίτες ονομάζονται οι αρβανιτόφωνοι Έλληνες της (σημερινής) Αλβανίας, οι οποίοι, λόγω των αναστατώσεων στη Βαλκανική, τον 13ο αι. μετακινήθηκαν εκούσια ή ακούσια σε διάφορες άλλες χώρες της περιοχής ενώ πολλοί από αυτούς κατάληξαν σε περιοχές της (κάτω) Ελλάδας.

Εκεί έγιναν γνωστοί με το όνομα Αρβανίτες – τους το έδωσαν οι γηγενείς -, ως προερχομένων από το Άρβανο, όπως έγινε και με άλλους εποίκους Βατικι-ώτες, Σοφικί-τες, Σπετσιώτες, Υδραίους κ.λπ. Αφομοιώθηκαν με τους ντόπιους, και ακόμη πολέμησαν μαζί τους εναντίον των Τούρκων. Διατήρησαν μόνο το γλωσσικό ιδίωμα, ενώ πολιτιστικά, κοινωνικά και εθνικά δεν διέφεραν ενώ διατηρούν ατόφια ελληνική εθνική συνείδηση και αυτοπροσδιορίζονται πάντα ως Έλληνες.

Η αρβανίτικη προϋπήρχε της αλβανικής η οποία είναι ένα συνονθύλευμα από διάφορες γλώσσες και επιρροές. Κάθε λαός φυλή, εθνολογική ομάδα κλπ., έχει δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται και δεν θα περιμένει οποιονδήποτε εκκεντρικό να του δώσει εθνολογικό προσδιορισμό.

Οι Αλβανοί αυτοπροσδιορίζονται ως σκιπτάρ, είναι συγγενεύον φύλο με τους Έλληνες, έχουν πολλές επιμιξίες με άλλους λαούς, ενώ πιο στενά συγγενεύουν οι τόσκηδες.

Ας μη βάλουμε δε στην «ζυγαριά» πόσοι τόνοι αίμα χωρίζουν τους Έλληνες αρβανίτες και ιδιαίτερα τους Σουλιώτες με τους τουρκαλβανούς και μιρντίτες, αυτοαποκαλούμενους όλους και σκιπτάρ ….

Η εκδοχή που υποστηρίζουν οι «Αρβανίτες»:

Τα Αρβανίτικα δεν είναι διάλεκτος της επίσημης Αλβανικής γλώσσας, αλλά αντίθετα η αρβανίτικη είναι μία αρχαία γλώσσα από την οποία κατάγεται η νεώτερη τοσκική διάλεκτος, που υιοθετήθηκε από το αλβανικό κράτος ως επίσημη γλώσσα του κράτους.

Η αρβανίτικη είναι γλώσσα αυτόνομη και η σημερινή αλβανική γλώσσα μία διάλεκτος της. Απλά οι Αρβανίτες ποτέ δεν θεώρησαν τους εαυτούς τους ξεχωριστό έθνος από τους Έλληνες, όπου και να βρέθηκαν στην γη, σε οποιαδήποτε ιστορική περίοδο, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Έγραφαν με ελληνικό αλφάβητο, μιλούσαν και έγραφαν ελληνικά και στις αρβανίτικες εκκλησίες υπήρχε το ελληνορθόδοξο τυπικό πάντα. Ενώ ο πληθυσμός του αλβανικού κράτους, που ιδρύθηκε το 1913, θέλησε να υιοθετήσει ξεχωριστό αλφάβητο, να κάνει μία νότια αλβανική γλώσσα της Βορείου Ηπείρου επίσημη γλώσσα με πολλά δάνεια από τα τουρκικά, τα ιταλικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά. Για να δηλώσει ότι είναι πραγματικό έθνος και για να μην αφομοιωθεί με τους συγγενείς Έλληνες των γειτονικών περιοχών.

Οι Σουλιώτες λοιπόν ήσαν αρβανιτόφωνοι Έλληνες και όχι αλβανόφωνοι-σκιπτάρ.

Κατά τα άλλα οποιοσδήποτε εκκεντρικός  χαρακτηρίζει και να αυτοχαρακτηρίζεται, όπως  νομίζει.

 

1 response on Αποψη: Οι Σουλιώτες ήσαν αρβανιτόφωνοι Έλληνες και όχι αλβανόφωνοι σκιπτάρ

  1. Η περιοχή του Σούλη ήταν δίγλωσση. Εκεί κατέβαιναν και Δροπολιτες, Μοσχοπολιτες,Δελβινιωτες και άλλοι.Π.χ ο πατέρας του Σαμουήλη του Κουγκιωτη ήταν από τη Λακα του Δελβίνου και για το πως βρέθηκε στο Σούλη είναι μια τρομερή ιστορία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *