Οι τρίλιες του Ηπειρώτικου κλαρίνου στην πλατεία Jourdan των Βρυξελλών (+ΒΙΝΤΕΟ)

Share Button

Το Σάββατο βράδυ 10 Ιουνίου, και στα πλαίσια του φεστιβάλ Νous sommes grecs, η Ήπειρος ήταν η τιμώμενη περιοχή της Ελλάδας. Ο σύλλογος Ηπειρωτών Βελγίου προσκάλεσε να συμμετέχει ένα αυθεντικό ηπειρώτικο συγκρότημα που τιμάει την παράδοση των ηπειρώτικων πανηγυριών με τον καλύτερο τρόπο, το βεβαιώνουν και “οι φανατικοί του Δόκιμου” όπως λένε στην Ήπειρο.  Το συγκρότημα του Δόκιμου με τη σύμπραξη του λαουτιέρη Τσιαμπά  μοιρολόγησαν, μέσα σ ένα artnouveau  θέατρο, τον καημό του ξενιτεμένου Ηπειρώτη και τις απώλειές του, συνόδευσαν τα βήματα των εραστών των δωρικών χορών της Ηπείρου και δεν δίστασαν να βγουν στην πλατεία Jourdan απέναντι από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με την πασίγνωστη καντίνα με τις τηγανιτές πατάτες και να ξεσηκώσουν τους Βέλγους και μη, σ΄έναν ωραίο κυκλωτικό χορό, σε μια  ζεστή καλοκαιρινή βραδιά που σχεδόν μύριζες το γιασεμί και τους κατιφέδες των χωριών της Ηπείρου.

Οι Ηπειρώτες, άνθρωποι με ιδιαίτερο και χοντροκομμένο χιούμορ, λάτρεις της αριστείας, χωρίς τερτίπια στη συμπεριφορά τους, με λόγο συμβόλαιο ακόμα και σήμερα,  δουλευταράδες και υπομονετικοί,με δυσκολία στις μεγάλες και ατελείωτες συζητήσεις, εκφράζουν τον πόνο, την αγάπη, το θυμό και την απογοήτευση με το χορό. Ο Ηπειρώτης περιμένει το πανηγύρι του χωριού του για να εκφράσει όλα τα συναισθήματα του μέσα από ένα χορό, όχι τελετουργικό όπως σε άλλα μέρη της  Ελλάδας αλλά λυτρωτικό. Το κάθε βήμα στον κύκλο έχει ένα βαθύτερο νόημα για εκείνον που το κάνει και ο σκοπός του  τραγουδιού αλλάζει ανάλογα με το ποιος χορεύει πρώτος και ποιος τον κρατάει. Εξαγνίζουν πρώτα τη ψυχή τους με μετά το κορμί τους μέσα από τους σκοπούς του κλαρίνου και αυτό  δύσκολα να βρεις τις λέξεις να το περιγράψεις αν δεν ζήσεις την εμπειρία μαζί τους.

Ο σύλλογος Ηπειρωτών Βελγίου υπηρετείται τα τελευταία χρόνια από μια ομάδα ανθρώπων που η αγάπη τους για τον τόπο περισσεύει. Όλοι τους, ανεξαιρέτως, επιτυχημένοι στις δουλειές τους, δεύτερης γενιάς Έλληνες, νέοι μετανάστες και Ευρωπαίοι υπάλληλοι αποφάσισαν από κοινού να δώσουν νέα πνοή στο σύλλογο ανοίγοντας τις δραστηριότητές του στο βέλγικο κοινό, χωρίς να ξεχνούν την παράδοση του τόπου τους, προσπαθώντας να συνδυάσουν ιδανικά και τα δύο, όπως στην περίπτωση του Νous sommes grecs, ή το βραβείο Άξιος όπου κάθε χρόνο στο τέλος της σχολικής χρονιάς ο σύλλογος βραβεύει τους Βέλγους μαθητές που αρίστευσαν στο μάθημα των αρχαίων ελληνικών στα βελγικά σχολεία στην τρέχουσα χρονιά καθώς και τους καθηγητές τους. Αξιομνημόνευτη και η σύμπραξη  του συλλόγου με την καθηγήτρια δραματουργίας στη σχολή καλών τεχνών, κ Helene Theunissen για τη θεατρική ανάγνωση του Block C του Ηλία Βενέζη, πρώτη φορά μεταφρασμένο στα γαλλικά από τον κ. Michel Theunissen. Της προσπάθειας του συλλόγου ηγείται ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος όπου για την ηπειρώτικη συμμετοχή στο φεστιβάλ Νous sommes grecs των Βρυξελλών λέει απλά: Η Ήπειρος έδωσε μάθημα πολιτισμού και αγάπης!

Video: Αντώνης Κοσσυβάκης

ΠΗΓΗ: www.athensvoice.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *