Ο Μάριος Κάτσης για το πρόγραμμα Net Metering και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση

Share Button

Στην εκδήλωση στην Παραμυθια, παρουσία του ΠΣΑΘ με θέμα το βρέθηκε ο Μάριος Κάτσης.

Ο Βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του αναφέρθηκε τόσο στο πρόγραμμα Net Metering όσο στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης από δυναμεις του πρωτογενή τομέα.

– Το δεύτερο 6μηνο του 2017 αναμένεται να τρέξει το πρόγραμμα net metering για τους αγρότες που θα βοηθήσει στην μείωση του κόστους παραγωγής και θα ενταχθεί σε σχέδια βελτίωσης. Θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις συμπράξεις και θα αφορά σε κάλυψη δαπανών έως και στο 100%.

– Οι ανάγκες σε ενέργεια είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα στην παραγωγή. Στον τομέα αυτό, ιδιαίτερα στη φυτική παραγωγή το κόστος αγγίζει το 60% του συνολικού κόστους παραγωγής. Με το πρόγραμμα net metering οι αγρότες μπαίνουν στον συμψηφισμό ενέργειας, δηλαδή να μπορεί να εγκαταστήσει ένα φ/β σύστημα και η ενέργεια που θα παράγει να συμψηφίζεται με αυτήν της κατανάλωσης.

Η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα ήδη στο στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης από δυναμεις του πρωτογενή τομέα:

– Στην κτηνοτροφία, το κόστος ζωοτροφών ανέρχεται στο 75% του κόστους παραγωγής. Προχωρήσαμε ήδη στη ρύθμιση των βοσκήσιμων γαιών, με την οποία αντιμετωπίζονται 3 βασικά ζητήματα: τη διαχείριση 79 εκατ. στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που σήμερα βόσκονται, την επιλεξιμότητα για τις ενισχύσεις και η χρήση των δικαιωμάτων βοσκής από τους κτηνοτρόφους.

– Τις επόμενες ημέρες τίθεται σε δημόσια διαβούλευση νομοθετική πρόταση σταθμός για τη ρευστότητα και τις ελληνοποιήσεις, την υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης για το γάλα, τόσο στις συσκευασίες γάλακτος, όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και για τα προϊόντα κρέατος, για τα οποία παρότι υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση δεν φτάνει μέχρι το καταναλωτή.

– Η θέσπιση του εργόσημου για τους εργάτες γης που είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία μετανάστες, έλυσε το ζήτημα εργατικών χεριών, ήταν μια καινοτομία στον ασφαλιστικό χώρο, και ταυτόχρονα μια ανθρώπινη υποχρέωση προς τους οικονομικούς μετανάστες. Η εφαρμογή αυτή θα επεκταθεί και στην οικογενειακή εργασία και η δαπάνη θα υπολογίζεται στο κόστος των εισροών και θα μειώνει το φορολογητέο εισόδημα.

– Στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό η παρέμβασή μας με τη καθιέρωση αφορολόγητου και εθνικής σύνταξης αποτελούν κατακτήσεις για τον αγροτικό χώρο.

– Μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% από 1η Ιούλη του 2017.

– Νέο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών, που δίνει ιδιαίτερο βάρος στις ομάδες και οργανώσεις παραγωγών και στις διεπαγγελματικές οργανώσεις. Ο συνεργατισμός θα είναι ένα από τα βασικότερα εργαλεία μείωσης του κόστους παραγωγής.

– Αντιμετωπίσαμε το ζήτημα της ρευστότητας δημιουργώντας και την κάρτα του αγρότη με χαμηλό επιτόκιο, που βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από το τραπεζικό σύστημα. Εξασφαλίσαμε έτσι χαμηλότοκη χρηματοδότηση στους αγρότες δικαιούχους βασικής ενίσχυσης για τη κάλυψη αναγκών τους που σχετίζονται με την αγροτική τους εκμετάλλευση.

– Επαναφέρουμε το θεσμό των αγροτικών συμβούλων τον γεωτεχνικό, τον γεωπόνο και τον κτηνίατρο, στο χωράφι και στο στάβλο. Στόχος είναι όχι μόνο η προσφορά δωρεάν συμβουλών, που σήμερα γίνονται από τους προμηθευτές των εφοδίων τους, με ότι αυτό συμβαίνει αλλά και η προώθηση αειφόρων και καινοτόμων δράσεων. Θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 300 δομές σε όλη τη χώρα και θα απασχοληθούν πάνω από 1000 γεωτεχνικοί.

Συμπερασματικά:

Η χώρα μας αποτελεί από μόνη της brand name και αυτό το έχουν κτίσει η ταυτότητα του τόπου και οι άνθρωποι της ελληνικής υπαίθρου. Η καθαρότητα και η θρεπτική αξία των προϊόντων της ελληνικής γης είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα τους, με τα οποία μπορούν να ανταγωνισθούν στα ίσια τις καλλιέργειες και παραγωγές μεγάλης κλίμακας αλλά αμφίβολης ποιότητας.

Μπορούμε λοιπόν να ισχυριστούμε με βεβαιότητα ότι έχουμε όλα τα προσόντα, όλα τα πλεονεκτήματα που μπορούν να μας καταστήσουν πρωταγωνιστές στην αγροτική επιχειρηματικότητα στην μείζονα περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *