Σε αναβρασμό ο εμπορικός κόσμος για τις Κυριακές

Share Button

Έντονη ανησυχία επικρατεί στον εμπορικό κόσμο μετά το άνοιγμα εκ νέου του θέματος με τις Κυριακές. Ήδη από χτες στο πλαίσιο των επαφών των τεχνικών κλιμακίων με το υπ. Οικονομίας συζητήθηκε και πάλι το ζήτημα, το οποίο έχει εγείρει ήδη αντιδράσεις.

Η όλη διαπραγμάτευση πάντως εγγράφεται στο κλίμα που πρόσφατα «έφτιαξε» ο ΣΕΒ με το εβδομαδιαίο δελτίο του στις 31/3.  Ο ΣΕΒ, επικαλούμενος της  διεθνή βιβλιογραφία επισημαίνει ότι ο μεγάλος αριθμός αυτοαπασχολούμενων αποτελεί ένδειξη υπανάπτυξης της οικονομίας, εκτεταμένης φοροδιαφυγής και καθήλωσης του πληθυσμού σε ένα σχετικά χαμηλό βιοτικό επίπεδο..

Η Ελλάδα, άλλωστε, έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων (34%) και συνεπώς το μικρότερο ποσοστό μισθωτών (66%) εργαζομένων, απ’ όλες τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου το 2016 σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία.

Πάντως ήδη οι συλλογικοί φορείς των ΜμΕ άρχισαν να βάλουν κατά του ανοίγματος του θέματος με τις Κυριακές και αφήνουν ανοιτκό το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στη δικαιοσύνη εφόσον αλλάξει κάτι.

«Τα τελευταία επτά τουλάχιστον χρόνια, έχουμε πλέον κουραστεί να είμαστε θεατές στο ίδιο θέατρο του παραλόγου, που θέλει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές να “μπαίνει” εμβόλιμη, περίπου στο τέλος κάθε διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Πάντοτε δε, μας μένει η ίδια εντύπωση: ότι είναι πρωτοβουλία επιχειρηματικών και διαπλεκόμενων συμφερόντων του εσωτερικού, παρά σχεδιασμένη απαίτηση των δανειστών, αφού αν ήταν έτσι, θα το ζήταγαν από την αρχή και θα επέμεναν φορτικά επάνω σε αυτό, όπως ακριβώς κάνουν σε άλλα, περισσότερο σημαντικά γι’ αυτούς, θέματα», υποστήριξε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). «Οποιοσδήποτε νόμος απελευθερώσει τις Κυριακές θα είναι εξ ορισμού αντισυνταγματικός και μάλιστα με τη βούλα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας που είναι επιφορτισμένο με την ερμηνεία των νόμων. Ας είναι βέβαιοι οι όψιμοι υποστηρικτές της απελευθερωμένης Κυριακής, ότι ως τέτοιον θα τον αντιμετωπίσουμε και εμείς», πρόσθεσε ο κ. Β. Κορκίδης.

Σημειώνεται ότι με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε αντισυνταγματική η απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους σε δέκα περιοχές της χώρας, πιλοτικά για ένα χρόνο.

Την ίδια ώρα Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) συγκαλεί σήμερα εκτάκτως το προεδρείο προκειμένου να συζητήσει το θέμα των Κυριακών και να λάβει αποφάσεις για ενδεχόμενες κινητοποιήσεις. Η ΓΣΕΒΕΕ υποστηρίζει ότι «η η στοχοθεσία εκείνων που εισηγούνται ένα τέτοιο μέτρο είναι να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εις όφελος των ολιγοπωλιακών πολυεθνικών ομίλων».

Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *