Στο Ε.Π. “Ήπειρος 2014-2020” εντάχθηκε πράξη για την πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων στον Καλαμά

Share Button

Δύο νέες πράξεις με αντικείμενο την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για την πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων κλπ στις περιοχές Αράχθου και Καλαμά, εντάχθηκαν με αποφάσεις του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη στον Άξονα “Προστασία του Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης” του Ε.Π. “Ήπειρος 2014-2020”.

 

Μελέτη για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Ακτογραμμή Καλαμά

Η δεύτερη πράξη έχει τίτλο: «Μελέτη, πρόβλεψη και μοντελοποίηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής επί της Δελταϊκής Ακτογραμμής του ποταμού Καλαμά», συνολικής δημόσιας δαπάνης 91.300 ευρώ και φορέα υλοποίησης το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

Το έργο αφορά, γεωγραφικώς στην ευρύτερη περιοχή των εκβολών του ποταμού Καλαμά. Η περιοχή αποτελεί ιδιαίτερο αντικείμενο μελέτης, αφού κατατάσσεται στα πλέον απειλούμενα οικοσυστήματα, αφενός διότι ανήκει σε ζώνη δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας και αφετέρου επειδή αποτελεί περιοχή χαμηλού ανάγλυφου, του οποίου η μορφή και η δυναμική επηρεάζεται με δυσμενείς μεσοπρόθεσμες προοπτικές από τη συνεχιζόμενη άνοδο της θαλάσσιας στάθμης.

Μεταξύ άλλων, το έργο στοχεύει στη μελέτη της μορφολογίας του δέλτα του ποταμού, στη διερεύνηση των μεταβολών της δελταϊκής ακτογραμμής, καθώς και στη ανάπτυξη συγκεκριμένων προτάσεων και δράσεων για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της περιοχής.

Με την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου αναμένεται να προκύψουν νέα δεδομένα που θα οδηγήσουν σε τεκμηριωμένα μοντέλα πρόβλεψης της μελλοντικής μεταβολής της θαλάσσιας στάθμης στην παράκτια ζώνη της περιοχής έρευνας, καθώς και στην εκπόνηση αξιόπιστων πιθανολογικών σεναρίων τα οποία θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Διαχειριστικού Σχεδίου. Έμφαση θα δοθεί στην αντιμετώπιση των διαβρωτικών και πλημμυρικών φαινόμενων στη δελταϊκή ζώνη, για την αποτελεσματικότερη θωράκιση της προστασίας του υπάρχοντος ζωτικού χώρου και πεδίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *