Τα πανηγύρια του 15Αύγουστου έδωσαν και πάλι ζωή στα χωριά της Θεσπρωτίας

Share Button

Ανήμερα της Παναγίας και είναι η περίοδος όπου κάθε καλοκαίρι τα πανηγύρια των χωριών σε ολόκληρο το Νομό Θεσπρωτίας κορυφώνονται.

Ο Αύγουστος, πέρα από μήνας της Παναγιάς, όπως τον έλεγαν οι παλιοί, είναι και ο μήνας των πανηγυριών που τα τελευταία χρόνια έχουν επιστρέψει για τα καλά στο προσκήνιο της διασκέδασης, με τους φανατικούς των δημοτικών τραγουδιών και της παραδοσιακής μουσικής, να γίνονται ολοένα και περισσότεροι.

Παράλληλα, οι απόδημοι Θεσπρωτοί επιστρέφουν για να τιμήσουν τη μνήμη της και να γιορτάσουν με παραδοσιακούς σκοπούς στα πατροπαράδοτα πανηγύρια δίνοντας ζωή στα ερημωμένα απομακρυσμένα χωριά.

Τα πανηγύρια στα χωριά του νομού ξεκινούν από τα τέλη του Ιουλίου και κορυφώνονται τον Δεκαπενταύγουστο. Πρόκειται στην ουσία για τον απόηχο θρησκευτικών γιορτών, με ένα όμως κοσμικό τρόπο, που φέρνουν τους κατοίκους των χωριών και των μελών της κάθε κοινότητας, πιο κοντά.

Τα περισσότερα, άλλωστε, από αυτά ταυτίζονται και γίνονται την ίδια σχεδόν ημερομηνία με την θρησκευτική γιορτή του κάθε χωριού, με την κοινότητα να πανηγυρίζει τον προστάτη Άγιο της.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *