Η εποχή της Χιμαίρας (Μέρος 12ο): Συμπεριφορές

Share Button

Γράφει ο Δημήτρης Θωμάζος

Οι συμπεριφορά δεν είναι τίποτε άλλο , παρά μια εικόνα που «χτίζουμε» για τον άλλον η τον εαυτό μας.

Αυτή η εικόνα επηρεάζεται από λόγια , κινήσεις , αντιδράσεις , οπτική επαφή και συναισθήματα που μας κατακλύζουν όταν υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα σε δύο η περισσότερα άτομα.

Όσο απλό και εάν φαίνεται , είναι υπερβολικά δύσκολο να τις αξιολογήσουμε αντικειμενικά , αφού πάντα περνάει από το πρίσμα της προσωπικής μας διάθεσης την συγκεκριμένη στιγμή και οι παράγοντες που θα την κρίνουν ως αρνητική η θετική είναι ιδιαίτερα σύνθετοι.

Να φέρουμε ένα παράδειγμα.

Ένα συγκεκριμένο άτομο μπορεί να θεωρείται από κάποιον «Άξιος εμπιστοσύνης» για κάποιον άλλον όμως «Δεδομένος». Κατά την γνώμη μου πρόκειται για την ίδια ακριβώς ιδιότητα , απλά διαφέρει στο πως κάνει τον άλλον να νιώσει.

Το «άξιος εμπιστοσύνης» είναι ιδιότητα που επιβραβεύεται από τον περισσότερο κόσμο και έχει θετικό αντίκτυπο στον απέναντι.

Το «δεδομένος» είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα «παντρεμένο» με το βαρετός – συνηθισμένος και έχει αρνητικό αντίκτυπο.

Το πρώτο όμως είναι αυτό μπορεί αν νιώσει κάποιος άλλος για εσένα ενώ το δεύτερο , συνήθως , εσύ για τον ίδιο σου τον εαυτό , προσπαθώντας να δικαιολογήσεις συμπεριφορές άλλον απέναντί σου.

Μιλάμε δηλαδή για τις δύο διαφορετικές όψης του ίδιου νομίσματος.

Εάν τα συναισθήματα που μας αποπνέει ο απέναντι μας είναι σαγηνευτικά για εμάς , δηλαδή μας γοητεύει … τότε ότι και να πει … ότι και να κάνει … πραγματικά το απολαμβάνουμε.

Εάν δεν καταφέρει να μας προσελκύσει , δεν μας προκαλεί καθόλου το ενδιαφέρον … τότε ,  κάθε του κίνηση την αναγνωρίζουμε σαν κάτι πολύ ενοχλητικό ή καμιά φορά και ως παρενόχληση.

Άρα εξαρτάται από το πώς αισθανόμαστε εμείς για τον άλλον , για να καταλήξουμε , εάν αυτό που κάνει είναι για εμάς σαγηνευτικό η ενοχλητικό.

Για να μην παρεξηγηθώ θα το εξηγήσω λίγο καλύτερα.

Ακούω κάποιους που υπερασπίζονται την άποψη ότι το μόνο πράγμα που τους ενδιαφέρει να έχει ο μελλοντικός του σύντροφος  είναι … να είναι καλός άνθρωπος και με καλό χαρακτήρα.

Μα αγαπητέ μου αυτούς του κάνουμε φίλους.

Πώς θα δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να γνωρίσεις τον χαρακτήρα του εάν δεν σε μαγνητίσει η εξωτερική του εμφάνιση ή ο τρόπος που κινείται ή συμπεριφέρεται;

Κάτι τέτοιες απόψεις κάνουν ακόμα και ένα παιδί του δημοτικού να χαζογελάσει.

Η πρώτη εικόνα που θα εισπράξεις από τον άλλον είναι και η καθοριστική.

Δεν είναι λίγες η φορές που ανθρώπους , που δεν γνωρίζουμε καθόλου , δεν μπορούμε ποτέ να τους συμπαθήσουμε. Και αυτό χωρίς να μας έχουν κάνει τίποτε. Ότι και να κάνουν , όσο και να προσπαθήσουν δεν πρόκειται να μας καταφέρουν να νιώσουμε κάτι γι αυτούς.

Είναι αυτό το … «κάτι» , αυτή περίεργη … «έλξη» , αυτή παράξενη «χημεία» που δένει από την αρχή κάποιους ανθρώπους. Κάτι που τους μεταμορφώνει ως «ιδανικούς» στα μάτια μας. Κάτι μαγικό που μας κάνει να τα βλέπουμε όλα τέλεια πάνω του.

Αν δεν νιώσεις ότι έχεις κάνει τον άλλον να αισθάνεται έτσι , μην το προσπαθήσεις καθόλου.

Και να καταφέρεις κάτι , θα είναι για λίγο καιρό και έχει αποκτήσει ημερομηνία λήξης , πριν ακόμα την γέννησή του συναισθήματος αυτού.

Άλλοι πάλι θα υποστηρίξουν ότι με τον καιρό δημιουργούνται και τα κατάλληλα συναισθήματα.

Η ότι με τον καιρό οι άνθρωποι ή τα συναισθήματα μπορούν να βελτιωθούν.

Αυτά τα ακούω «τσάμπα και βερεσέ». Όσο κακός και εάν φαίνομαι … σίγουρα δεν μιλάμε για το ίδιο πράγμα.

Το συναίσθημα στο οποίο αναφέρομαι είναι εκείνο που δεν προλαβαίνεις να ζυγίσεις και να υπολογίσεις τι θα κερδίσεις και τι θα χάσεις. Εκείνο που τα «παίζεις όλα για όλα» και δεν σε ενδιαφέρουν καθόλου οι επιπτώσεις.

Η άποψή μου είναι ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει ότι και εάν του συμβεί. Μπορεί να έχει αυτή την εντύπωση ή κάτι τέτοιο να προσπαθεί να αποδείξει στους γύρω του.

Απλά όμως είναι μια ψευδαίσθηση που δημιουργεί για τον εαυτό του ή τους άλλους σαν ένδειξη ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις καταστάσεις περίφημα.

Τις περισσότερες φορές όμως είναι μια φυσιολογική άμυνα του οργανισμού , η οποία αποδεικνύει περίτρανα ότι είναι ευάλωτος και αυτό πρέπει να το κρύψει όσο καλύτερα μπορεί.

Όταν νομίζετε ότι κάποιος έχει αλλάξει τότε … πιθανόν , έχει ζυγίσει πράγματα , έχει βάλει τα μειονεκτήματα δίπλα στα πλεονεκτήματα και έχει αξιολογήσει το πώς θα πρέπει να σας συμπεριφερθεί.

Άρα έχει καθαρά βάλει σε πρώτη προτεραιότητα το δικό του συμφέρον βλέποντας τι είναι αυτό που πραγματικά τον βολεύει.

Με αυτό τον τρόπο όμως αξιολογούν κοσμήματα , εμπορεύματα και όχι ανθρώπους και συναισθήματα.

Υπάρχουν φυσικά και οι περιπτώσεις που … πραγματικά αλλάζουν οι συμπεριφορές με την πάροδο του χρόνου και φθείρονται.

Εδώ όμως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να υπολογίσουμε … όπως η συμπεριφορά του συντρόφου μας (η πραγματική ή αυτή που … νομίζουμε … ότι εισπράττουμε) , η  καθημερινότητα ,  η οικονομική κατάσταση , η καταστροφική αίσθηση της αποκλειστικότητας από τον σύντροφό μας όπως και εκάστοτε ψυχολογικοί ή βιολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά ή θετικά την συμπεριφορά μας.

Πολλές φορές υπάρχει αυτή η ασφυκτική αίσθηση «έλλειψης ελευθερίας» που παροτρύνει το άτομο να κάνει την επανάσταση του και να σπάσει τα δεσμά του. Εάν φτάσει σε αυτό το σημείο ….αργά η γρήγορα θα την κάνει και αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Οι υπερβάσεις και οι αποφάσεις , όμως , πάντα πάνε «χέρι – χέρι» με τις επιπτώσεις και ευθύνες.

Γι αυτό θα πρέπει πάντα να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την «πρώτη εικόνα» , εκείνο το εντυπωσιακό «πρώτο κλικ» , εκείνη την αδιάψευστη αίσθηση που δεν σε αφήνει να ξεκολλήσεις το βλέμμα σου από κάποιο άτομο.

Τα υπόλοιπα είναι … δυστυχώς …  απλοί συμβιβασμοί.

Όμως … όμως … Θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι θα είναι … περίπου … παρόμοιες και οι αντιδράσεις του άλλου.

Αλλιώς … καλή τύχη με τον νέο σου … ανεκπλήρωτο έρωτα που απέκτησες και με την διάθεσή του να «παίξει» ή όχι μαζί σου.

Πιστεύω ότι ήμουν αρκετά σαφής σχετικά με την άποψη μου που μπορεί να μην είναι και η σωστότερη …όμως είναι και αυτή μια άποψη η οποία θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη.

 

Δημήτρης Θωμάζος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *