Ο Μιχάλης Γκανάς συναντά τους μαθητές του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας

Share Button

To Α΄ Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του «Ανοιχτό Σχολείο στην κοινωνία και τον πολιτισμό» υποδέχθηκε τον Θεσπρωτό λογοτέχνη Μιχάλη Γκανά σ’ ένα ανοιχτό μάθημα με τους μαθητές του, το πρωινό της Παρασκευής 19 Μαΐου 2017, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας.

Οι μαθητές και οι δάσκαλοι του σχολείου μας συνάντησαν το γνωστό ποιητή Μιχάλη Γκανά σ’ ένα σύνολο έντεχνης μουσικής, τραγουδιών και απαγγελιών.
Στο αναλόγιο ο ίδιος ο Μιχάλης Γκανάς διάβασε αποσπάσματα από το έργο του «Ομήρου Οδύσσεια» και καθήλωσε μαθητές και εκπαιδευτικούς με τη μαγεία της ποίησής του, ενώ τραγουδήθηκαν και αρκετά γνωστά ποιήματά του από τα παιδιά του Σχολείου μας. Πρόκειται για μια πρωτότυπη νέα Οδύσσεια ξαναγραμμένη από έναν σύγχρονο δημιουργό. Ο Μιχάλης Γκανάς ξανάγραψε και ξαναείπε την Οδύσσεια µε τον δικό του μοναδικό τρόπο, βάζοντας μέσα στο κείμενο στοιχεία από την πλούσια γλωσσική µας παράδοση. Ο Θεσπρωτός ποιητής με το έργο αυτό δεν παρουσίασε σε όλους μας απλά μία επιπλέον μετάφραση του Ομηρικού έπους, αλλά πρωτοτύπησε έντονα με τη διασκευή του διανθίζοντας με χιούμορ παρμένο από το δαιμόνιο του Οδυσσέα ακόμα και στις πιο δραματικές σκηνές του.

Ο ποιητής με την «Όδύσσειά» του απευθύνθηκε στα παιδιά μας – και όχι μόνο, ενσωματώνοντας τα πιο ζωντανά και όμορφα κομμάτια της προφορικής και ποιητικής μας παράδοσης. Οι μαθητές μας κατανόησαν ότι πολλές λέξεις της Οδύσσειας ακούγονται ολόιδιες ή ελάχιστα διαφοροποιημένες ακόμα μέχρι και σήμερα. Τα παιδιά κατανόησαν ότι αυτό και μόνο είναι μια «αμύθητη» προίκα για την ομιλούμενη ελληνική γλώσσα, που επηρεάζει σίγουρα τόσο την ίδια την αφήγηση όσο και τον απλό καθημερινό λόγο τους. Την αίθουσα του χώρου κοσμούσε η προσωπογραφία του Θεσπρωτού καλλιτέχνη την οποία φιλοτέχνησε η
δασκάλα των καλλιτεχνικών του σχολείου μας κ. Γκαλντέμη Δήμητρα.
Επίσης, το σχολείο μας συμμετείχε με μαθητές του στη σημαντική συνάντηση για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας , η οποία πραγματοποιήθηκε με το κοινό της πόλης, στις 8 το απόγευμα της ίδιας μέρας στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Ηγουμενίτσας, «Πάνθεον». Ήταν μια μοναδική βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή και στιχουργό Μιχάλη Γκανά, η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του βιβλιοπωλείου «Μητσέλος». Ο ποιητής παρουσίασε το τελευταίο έργο του «Ομήρου Οδύσσεια» διαβάζοντας αγαπημένα αποσπάσματα από αυτό. Η υπέροχη βραδιά άρχισε με μελοποιημένα τραγούδια σε στίχους του Μιχάλη Γκανά, τα οποία
εκτέλεσαν οι μαθητές του σχολείου μας με επιμέλεια του δασκάλου Μουσικής του σχολείου μας κ. Κουλούρη Βασίλη.
Για άλλη μια φορά αισθάνομαι περήφανος ως Διευθυντής του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας και θέλω να συγχαρώ δημόσια τους μαθητές μας, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς μας για την προσπάθεια αυτή.

Ο Διευθυντής του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας
Γεώργιος Κύλλας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *