Ενισχύσεις, προγράμματα & αποζημιώσεις για αγρότες (λίστα)

Share Button

Πιστώνονται στους λογαριασμούς περισσοτέρων από 46.000 παραγωγών περισσότερα από 63 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στα συνδεδεμένα καθεστώτα της βιομηχανικής ντομάτας, των πορτοκαλιών προς χυμοποίηση, του ρυζιού και των ζωικών (βόειο κρέας, πρόβειο και αίγειο κρέας ορεινών/μειονεκτικών περιοχών, πρόβειο και αίγειο κρέας πεδινών). Επίσης, αυτή την περίοδο «τρέχουν» σημαντικά θέματα για προγράμματα, ενισχύσεις και αποζημιώσεις αγροτών. Δείτε αναλυτικά:

Πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων: Για βοοειδή

Στα 140 ευρώ ανά επιλέξιμο θηλυκό ζώο καθορίζεται η συνδεδεμένη ενίσχυση στα βοοειδή, σύμφωνα με σχετική απόφαση. Πλέον αναμένεται η έκδοση των αποφάσεων για τις συνδεδεμένες στο ρύζι και στους κτηνοτρόφους με ειδικά δικαιώματα προκειμένου να αρχίσουν οι πληρωμές των δικαιούχων (ακόμη και από την Παρασκευή 9 Ιουνίου), σύμφωνα με τους αρμόδιους του ΟΠΕΚΕΠΕ. Να σημειωθεί ότι το ύψος της ενίσχυσης είναι χαμηλότερο από την περσινή τιμή, που είχε οριστεί στα 171,8 ευρώ ανά ζώο.

Με 6,20 ευρώ το ζώο η συνδεδεμένη στα αιγοπρόβατα

Στα 6,20 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο καθορίζεται το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα του πρόβειου και αίγειου κρέατος, τόσο για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές όσο και για τα πεδινά, σύμφωνα με σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Για το ρύζι

Στα 26 ευρώ το στρέμμα, στην ενδεικτική τιμή για το2016, καθορίζεται η συνδεδεμένη στο ρύζι, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση. Σημειώνεται ότι πρόκειται για επίπεδα χαμηλότερα από τα περσινά, οπότε και η αντίστοιχη ενίσχυση ανερχόταν στα 32,7 ευρώ το στρέμμα.

Ανοίγουν τα προγράμματα Μελισσοκομίας

To Μελισσοκομικό Κέντρο ΑΤΤΙΚΗΣ ενημερώνει τους μελισσοκόμους της Περιφέρειας Αττικής (Περιφερειακή Ενότητα Αθηνών, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής)  ότι  συνεχίζονται οι δράσεις «Αντικατάσταση κυψελών» και «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» για το έτος 2017. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η  14/6/2017. Έντυπα αιτήσεων καθώς και διευκρινίσεις παρέχονται από τα γραφεία μελισσοκομίας των κατά τόπους ΔΑΟΚ.

Πληρωμή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ

Αποζημιώσεις ύψους 17.797.015,02 € πρόκειται να καταβάλει ο ΕΛ.Γ.Α. σε 12.260 δικαιούχους παραγωγούς των οποίων η φυτική παραγωγή ή το ζωικό κεφάλαιο ζημιώθηκε από διάφορα ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια κυρίως μέσα στο 2016 αλλά  και το 2017. Σύμφωνα με την ανάλυση  των καταβαλλόμενων αποζημιώσεων το μεγαλύτερο μέρος αυτών αφορά ζημιές φυτικής παραγωγής έτους 2016. Με βάση την κατάταξη των πληρωμών το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων συγκεντρώνει ο Νομός Λάρισας όπου καταβάλλονται συνολικά 3.458.076,26 ευρώ ενώ ακολουθεί ο Νομός Πέλλας με 3.153.668,69 ευρώ.

“Δε δίνουν ΦΠΑ αγρότες που πωλούν προϊόντα μέσω τρίτων”

Με την τροποποίηση του κώδικα ΦΠΑ, όπως ψηφίστηκε στη Βουλή, οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος που πουλούν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων δεν έχουν πλέον την υποχρέωση της απόδοσης του φόρου που αναλογεί στο ποσό που καταβάλλουν οι παραγγελιοδόχοι (αγροτικοί συνεταιρισμοί, έμποροι) από την πώληση των αγροτικών προϊόντων για λογαριασμό τους. Η απόδοση ΦΠΑ που αναλογεί στην τελική αξία πώλησης των αγαθών αποδίδεται πλέον από τους παραγγελιοδόχους (αγροτικούς συνεταιρισμούς, εμπόρους). Η ρύθμιση αυτή αφορά στις περιπτώσεις που η εκκαθάριση του φόρου για τις πωλήσεις αυτές δεν εκδίδεται μηνιαία. Οι αγρότες, των οποίων η εκκαθάριση των πωλήσεων αγροτικών προϊόντων γίνεται κάτω του μηνός, θα αποδίδουν οι ίδιοι το ΦΠΑ των παραπάνω πωλήσεων. Με αυτό τον τρόπο, οι αγρότες βελτιώνουν την ρευστότητά τους και απαλλάσσονται από το διαρκές διοικητικό κόστος υποβολής αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ.

Σε ένα μήνα έρχεται «πολυπόθητη» ρύθμιση για τα χρέη στον ΟΓΑ

Την έκδοση σε ένα μήνα της απόφασης για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, του ΟΓΑ συμπεριλαμβανομένου, προανήγγειλε στη Βουλή ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Νότη Μηταράκη, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε επίσης ότι τα έσοδα για το πρώτο τετράμηνο του έτους είναι 12 δις και 485 εκατ. ευρώ και το πραγματικό πλεόνασμα του ΕΦΚΑ είναι 112 εκατ. ευρώ. Η αύξηση της εισπραξιμότητας, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πάνω από 13,5% στους μισθωτούς και όσον αφορά τους ελ. επαγγελματίες και το ΕΤΑΑ κατά 15% τουλάχιστον. Εκτίμησε, δε, ότι δεν θα υπάρχει το αρχικό έλλειμμα που προβλεπόταν. Ο υφυπουργός κάλεσε επίσης τους ελεύθερους επαγγελματίες να καταβάλουν τις εισφορές από Ιανουάριο μέχρι και τώρα για να μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για οφειλές μέχρι 31.12.2016, στο πλαίσιο του νόμου 4469/2017 για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

«Πακέτο» 25 εκατ. ευρώ για ενίσχυση μίνι συνεταιρισμών

Σε διαβούλευση τίθεται το σχέδιο της υπουργικής απόφασης αναφορικά με την παροχή οικονομικών κινήτρων για τη δημιουργία νέων αγροτικών συνεταιρισμών σε όλη την Ελλάδα. Το μέτρο, ύψους 25 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε νέες ομάδες παραγωγών και οργανώσεις παραγωγών που έχουν αναγνωριστεί επίσημα μετά την 26η Απριλίου 2016 και ανήκουν στην κατηγορία των Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων. Η ενίσχυση καταβάλλεται σε ετήσια βάση με τη μορφή ποσού στήριξης (κατ’ αποκοπή ενίσχυση) το οποίο αποτελεί ποσοστό επί της ετήσια εμπορεύσιμης αξίας των προϊόντων της ομάδας παραγωγών ή οργάνωσης παραγωγών. Θα λαμβάνουν τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους το 10% του κύκλου εργασιών τους και μέχρι 100.000 ευρώ για να καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια τα ποσά στήριξης θα μειώνονται κατ’ έτος κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.

ΠΗΓΗ: www.aftodioikisi.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *