B.Γιόγιακας: Καθυστερούν τα ευρυζωνικά δίκτυα σε αγροτικές περιοχές (+ΒΙΝΤΕΟ)

Share Button

Στην καθυστέρηση του έργου για τη λειτουργία και εγκατάσταση ευρυζωνικού δικτύου σε αγροτικές περιοχές όπως η Νότια Ήπειρος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Γιόγακας σε ομιλία του κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης για την ψηφιακή πολιτική. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Παππά να δώσει σαφή απάντηση για το πώς σκοπεύει να επιταχύνει τη διαδικασία αδειοδότησης κεραιοσυστημάτων, που είναι ο κύριος λόγος της καθυστέρησης. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Γιόγιακα:

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κοντά στα όσα πολύ ενδιαφέροντα έχουν τεθεί από τους συναδέλφους ομιλητές, παίρνω ως αφορμή ένα σημαντικό μέρος της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στρατηγική της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, αυτό που αναφέρεται στη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τα προηγμένα ψηφιακά δίκτυα και τις καινοτόμες υπηρεσίες, με σκοπό την ενίσχυση των επενδύσεων και της ανταγωνιστικότητας.

Αναγνωρίζεται στην πρόταση ότι οι τεχνικές επιλογές που κάνει σήμερα κάθε χώρα, θα επηρεάσουν για πολλά χρόνια την ανάπτυξη της ψηφιακής αγοράς, θα καθορίσουν, δηλαδή, τις ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών και τους παρόχους περιεχομένου, αλλά και τις επιλογές των τελικών χρηστών, ατόμων και οργανισμών.
Τονίζεται, επίσης, ότι μια βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών ψηφιακών υπηρεσιών είναι η ανάπτυξη σύγχρονων δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας.

Στη χώρα μας, ωστόσο, η όλη συζήτηση για τα δίκτυα νέας γενιάς έχει κωλύσει -επιτρέψτε μου να πω- στα κίνητρα για να αναβαθμιστεί το υφιστάμενο δίκτυο χαλκού με μια τεχνολογία που οι ειδικοί λένε ότι έχει μονοπωλιακά χαρακτηριστικά, γιατί σέρνει τους παρόχους που λειτουργούν μέσω χονδρικής πρόσβασης πίσω από τα εμπορικά μοντέλα μεταπώλησης ενός κυρίαρχου παρόχου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαφοροποιήσουν τις λιανικές υπηρεσίες τους, όπως γίνεται σήμερα με το σύστημα του αδεσμοποίητου τοπικού βρόχου.

Αυτή η έλλειψη ανταγωνισμού σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές πρόσβασης, θεωρείται η κυριότερη αιτία που δεν αναπτύσσονται σύγχρονα δίκτυα, νέας γενιάς σε μια χώρα. Αν, όμως, θέλουμε να δημιουργήσουμε τις δυνατότητες για ανταγωνιστικές ψηφιακές υπηρεσίες τα επόμενα χρόνια, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πάμε σε ένα σύγχρονο, εναλλακτικό δίκτυο ανοικτής πρόσβασης.

Το υπό αναμόρφωση ρυθμιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνει στη χώρα μας μια τριπλή ευκαιρία: Να διασφαλίσει τον υγιή και ισότιμο ανταγωνισμό στην αγορά ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών, να έρθουν επενδύσεις για τη δημιουργία ενός δεύτερου δικτύου πρόσβασης και να υπάρξουν περισσότερες, καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες προς τους τελικούς χρήστες.

Έχοντας, λοιπόν, υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη ανοιχτών μοντέλων χονδρικής πρόσβασης, αλλά και τη μεγάλη εθνική ανάγκη για νέες επενδύσεις, θα ήθελα να μας πείτε αν και τι πρόκειται να κάνετε για το θέμα αυτό και κυρίως αν σχεδιάζετε κάποια αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου.

Όσον αφορά το θέμα της ευρυζωνικής διαδικτυακής υποδομής στις λεγόμενες «λευκές, αγροτικές και νησιωτικές περιοχές» είναι γνωστό ότι το έργο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο. Παρ’ όλα αυτά, απέχουμε αρκετά απ’ αυτό.

Πληροφορούμαστε ότι υπάρχουν προβλήματα στο κομμάτι του έργου που αφορά περιοχές της Θεσσαλίας της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας, των Κυκλάδων και της Νότιας Ηπείρου, όπως και στη Θεσπρωτία. Ο λόγος είναι ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν παντού οπτικές ίνες, αλλά συνδυασμός οπτικών ινών με μικροκυματικές ζεύξεις ασύρματης πρόσβασης, για τις οποίες απαιτείται η εγκατάσταση διακοσίων ογδόντα πέντε συνολικά κεραιών.

Το πρόβλημα εδώ, όπως γνωρίζει ο κύριος Υπουργός, είναι ότι για την αδειοδότηση των κεραιών αυτών ακολουθείται η ίδια διαδικασία με αυτήν για τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας. Είναι, δηλαδή, αρκετά χρονοβόρα. Το αποτέλεσμα είναι ότι τους τελευταίους είκοσι μήνες έχουν αδειοδοτηθεί περίπου είκοσι κεραίες, πολύ λιγότερο από το 10% του συνόλου των αναγκών. Οι εγκρίσεις για την εγκατάσταση των κεραιών έχουν κολλήσει στα τοπικά δασαρχεία και σε άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.

Έτσι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε πότε θα λειτουργήσουν τα ευρυζωνικά δίκτυα για τις περιοχές που θα πρέπει να καλυφθούν με μικροκυματικές ζεύξεις. Διαβάζουμε ότι το συγκεκριμένο έργο θα καθυστερήσει τουλάχιστον ένα χρόνο – ίσως και περισσότερο- εάν δεν λυθούν τα προβλήματα της αδειοδότησης των κεραιών.

Θα θέλαμε, κύριε Υπουργέ, μια σαφή απάντηση για το πώς σκοπεύετε να επιταχύνετε τη διαδικασία αδειοδότησης, αλλά και τον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΕΔΩ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *