Σεπτέμβριο – Οκτώβριο έρχονται οι προκηρύξεις για Βιολογικά και Σχέδια Βελτίωσης-Μεγάλο το ενδιαφέρον των επενδυτών για τη Μεταποίηση

Share Button

Κομβικής σημασίας για την πορεία υλοποίησης του ΠΑΑ 2014-2020 αναμένεται να είναι το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, αφού, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «ΥΧ», στο διάστημα αυτό θα προκηρυχθούν τόσο τα Σχέδια Βελτίωσης όσο και η νέα πρόσκληση των Βιολογικών.

Της πρόσκλησης των Σχεδίων Βελτίωσης θα προηγηθεί η δημόσια διαβούλευση της προκήρυξης, η οποία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα ολοκληρωθεί στις αρχές του φθινοπώρου, με στόχο το μέτρο να τρέξει μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές από την πλατεία Βάθη, ιδιαίτερα ζωηρό είναι το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα της Μεταποίησης (Δράση 4.2.1 «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων»). Όπως αποδεικνύεται, αυτός ήταν και ο λόγος της πρόσφατης παράτασης υποβολής φακέλων έως τις 2 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, οι περιφέρειες, η μία μετά την άλλη, ετοιμάζουν αυτές τις μέρες τις παρτίδες πληρωμής του 70% (α΄ δόση) του συνολικού προϋπολογισμού για το Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών. Ήδη, η Κεντρική Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία και η Δυτική Ελλάδα προχώρησαν –σύμφωνα με ανακοινώσεις τους– στην απαραίτητη έγκριση των πιστώσεων. Έπειτα, θα ακολουθήσει η οριστικοποίηση της παρτίδας πληρωμής, προκειμένου στη συνέχεια να σταλεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο σχετικός φάκελος προς έλεγχο και η τελική εντολή πιστώσεων.

Οι δύο δράσεις των Σχεδίων

Στα Σχέδια Βελτίωσης (Δράση 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και Δράση 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος») ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει τα 256 εκατ. ευρώ. Για τη Δράση 4.1.1, η οικονομική στήριξη για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων είναι έως 200.000 ευρώ. Ο εν λόγω προϋπολογισμός μπορεί να ανέλθει:
α) έως και τα 300.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την τελευταία Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης, ανέρχεται τουλάχιστον στο 25% του αιτούμενου προϋπολογισμού
β) έως και τα 500.000 ευρώ στις περιπτώσεις επενδύσεων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ή θερμοκηπίων όλων των τύπων, με την προϋπόθεση ότι η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης ανέρχεται τουλάχιστον στο 25% του αιτούμενου προϋπολογισμού. Στην ίδια δράση, για συλλογικές επενδύσεις η οικονομική στήριξη μπορεί να ανέλθει έως τα 500.000 ευρώ.

Ο εν λόγω προϋπολογισμός μπορεί να φτάσει το 1 εκατ. ευρώ, με την προϋπόθεση ότι ο κύκλος εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης της ομάδας ανέρχεται τουλάχιστον στο 25% του αιτούμενου προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι ομάδες με λιγότερες από τρεις κλεισμένες χρήσεις δεν μπορούν να αιτηθούν προϋπολογισμό άνω των 500.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της Δράσης 4.1.3, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανέρχεται:

α) για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων στα 150.000 ευρώ, με εξαίρεση τις επενδύσεις διαχείρισης των αποβλήτων, υποπροϊόντων και υπολειμμάτων της εκμετάλλευσης, που φτάνει έως τα 200.000 ευρώ.
β) για συλλογικές επενδύσεις έως τα 150.000 ευρώ.

Ο εν λόγω προϋπολογισμός μπορεί να ανέλθει έως και τα 500.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι ο κύκλος εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης ανέρχεται τουλάχιστον στο 25% του αιτούμενου προϋπολογισμού. Ομάδες με λιγότερες από τρεις κλεισμένες χρήσεις δεν μπορούν να αιτηθούν προϋπολογισμό, που υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.

Νέες προσθήκες στα βιολογικά

Με κονδύλι στα 400 εκατ. ευρώ αναμένεται η νέα πρόσκληση για τα βιολογικά, η οποία θα περιλαμβάνει τη ζωική παραγωγή (όπως και στην πρώτη) και τη φυτική, µε τα επιλέξιµα προϊόντα της περασµένης πρόσκλησης, συν τις νέες προσθήκες: αµύγδαλα, καπνό, ρόδια, ακτινίδια φυλλώδη λαχανικά, σταυρανθή, βολβώδη, καρότα, πατάτες, σύκα, µικρόκαρπα, φραγκόσυκα και αβοκάντο.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρόσκληση του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» µε τις τέσσερις διαφορετικές δράσεις (νεοεισερχόµενοι στη βιολογική γεωργία, νεοεισερχόµενοι στη βιολογική κτηνοτροφία, «παλιοί» στη βιολογική γεωργία, «παλιοί» στη βιολογική κτηνοτροφία) βρήκε µεγάλη ανταπόκριση από τους παραγωγούς, οι οποίοι εκδήλωσαν τεράστιο ενδιαφέρον για ένταξη στο μέτρο. Συνολικά, υποβλήθηκαν 64.016 αιτήσεις, µε αιτούµενο προϋπολογισµό που υπερέβαινε το 1,5 δισ. ευρώ, αριθμός που, όμως, ξεπερνούσε κατά πολύ τον προϋπολογισμό του μέτρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *