Συνέντευξη με τον Θεσπρωτό δημοσιογράφο της ΕΡΑ ΣΠΟΡ Λουκά Λουκά-Τι λέει μεταξύ άλλων για την ομάδα του χωριού του και τον Θεσπρωτό

Share Button

Τον γνωρίζουμε μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΑ ΣΠΟΡ. Μας κρατάει συντροφιά με την εκπομπή “Τρεις λαλούν και ξημερώνει” κάθε πρωί στις 6 στην δημόσια ραδιοφωνία. Κατάγεται από τον Παραπόταμο. Παρότι απουσιάζει πολλά χρονιά από τα… πάτρια εδάφη επισκέπτεται συχνά την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Ο δημοσιογράφος Λουκάς Λουκάς βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Ηγουμενίτσα και παραχώρησε συνέντευξη στον ΘΠ. Ο Θεσπρωτός συνάδελφος μας μίλησε μεταξύ άλλων για την ομάδα του χωριού του τον Αστέρα αλλά και για τα αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου με την ματιά του αποστασιοποιημένου παρατηρητή.

Για τον Αστέρα Παραποτάμου:

Ο Αστέρας Παραποτάμου ζει ένα όνειρο, ένα παραμύθι δεκαετιών.

Όταν η ομάδα εδώ και μια εικοσαετία μπήκε σε μία άλλη βάση, θεωρώ ότι δικαιωματικά και αν θέλεις και νομοτελειακά θα ερχόταν αυτή η στιγμή.

Μπορεί ο Παραπόταμος να είναι ένα μικρό χωριό, αλλά λειτουργεί και δουλεύει πολύ σωστά. Έχει ανθρώπους με όρεξη και μεράκι. Είναι πάνω κάτω οι ίδιοι άνθρωποι που ασχολούνται χρόνια και είναι αφανείς ήρωες και αγαπάνε πραγματικά την ομάδα.

Η εικόνα της ομάδας είναι πολύ καλή στην ευρύτερη περιοχή και βγάζει υγεία που είναι μια πολύ καλή αφετηρία.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή και πολύ καλή διαχείριση και του αγωνιστικού κομματιού αλλά και του διοικητικού. Τα πράγματα δεν είναι πλέον τόσο ανέμελα και επιδερμικά όπως ήταν πριν μερικά χρόνια. Η κάθε πράξη σου έχει συγκεκριμένο αντίκτυπο και οι συνέπειες σε ακολουθούν.

Δεν έχω αγωνιστική εικόνα της ομάδας, ωστόσο θεωρώ με βάση το έμψυχο δυναμικό πως έχει ένα πολύ καλό κορμό με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Ωστόσο χρειάζεται πολύ δουλειά καθώς το πρωτάθλημα είναι πολύ ανταγωνιστικό.

Για τον Θεσπρωτό:

Ο Θεσπρωτός είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση.

Στην τελευταία εικοσαετία, η ομάδα έχει χάσει πολλές ευκαιρίες.

Μέχρι τώρα θεωρούνταν από τους περισσότερους -και ίσως ακόμη ισχύει αυτό-η ομάδα του Νομού και η εκπρόσωπος του Θεσπρωτικού ποδοσφαίρου. Αν δεν βρεθούν κάποιοι άνθρωποι να αλλάξουν επιτέλους την εικόνα της ομάδας, πιστεύω ότι θα βολοδέρνει για πολλά χρόνια.

Είναι λυπηρό και στενάχωρο γιατί εκπροσωπεί μια μεγάλη και σημαντική πόλη.

Για τον Δημοτικό Ναυταθλητικό Ομιλο:

Χαίρομαι ιδιαιτέρως που αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από είκοσι χρόνια (σ.σ. το 1995) από κάτι…. “τρελούς” με το σπορ συνεχίζεται.

Δεν μπορεί η περιοχή να βγάζει κάθε χρόνο Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιους Πρωταθλητές όπως η Αλεξάνδρα Τσιάβου, αλλά το γεγονός πως υπάρχουν πολλά παιδιά που ασχολούνται με το άθλημα είναι πολύ ελπιδοφόρο.

Με την σωστή και επαγγελματική δουλειά που γίνεται από τον πρόεδρο Σπύρο Κούρτη, τον Κώστα Κιτσάτη, την Αννα Μπρέστα και τον Βασίλη Ιωάννου και τα άλλα παιδιά, νομοτελειακά θα έρθουν και άλλες επιτυχίες.

Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να βοηθηθούν και να στηριχθούν γιατί επιτελούν σημαντικό έργο. Και μόνο το γεγονός πως ο Ομιλος έχει αναδείξει μια χάλκινη Ολυμπιονίκη (Αλεξάνδρα Τσιάβου) τα λέει όλα.

Για τον Πρωτέα Ηγουμενίτσας:

Αυτή την στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 200 παιδιά που ασχολούνται ενεργά με τον κλασικό αθλητισμό και 4-5 παιδιά ξεχωρίζουν στις ηλικίες τους με διακρίσεις σε μεγάλες διοργανώσεις.

Δεν μπορώ να μην συγχαρώ τους άλλους…. “τρελούς” της υπόθεσης: τον Θανάση Χασκή, τον Κώστα Βιρβίλη, τον Στράτο Καπρινιώτη, την Σαββίνα Μπέζα.

Οι άνθρωποι που τραβάνε κουπί πρέπει να επιβραβεύονται για την αθόρυβη πολλές φορές δουλειά που κάνουν.

Για τον Ερμή Ηγουμενίτσας: 

Ο Ερμής είναι το οξύμωρο και το περίεργο της υπόθεσης.

Ενώ παρουσιάζει μεγάλη δυναμική και ασχολούνται πολλά παιδιά με το βόλευ, υστερεί πιστεύω στο κομμάτι της επικοινωνίας και της προβολής.

Η περιοχή και ο Νομός Θεσπρωτίας τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να δουλέψει σωστά το κομμάτι του αθλητισμού. Μέχρι τώρα γινόταν καθαρά εμπειρικά ή στηριζόταν στις θεωρητικές γνώσεις ορισμένων ανθρώπων με πανεπιστημιακή μόρφωση.

Ο αθλητισμός είναι πολύ ιδιαίτερο πράγμα.

“Να στηριχθεί ο αθλητισμός της περιοχής”

Πρέπει όλοι να αγκαλιάσουν την προσπάθεια αυτή που γίνεται. Ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακή προοπτική για την περιοχή.

Υπάρχουν πολλές περιοχές στην Ελλάδα που υστερούν σε σχέση με την Θεσπρωτία, αλλά διαθέτουν ανθρώπους ανοικτόμυαλους που τρέχουν, τρέχουν, τρέχουν.

Τις προάλλες ήμουν καλεσμένος στην Σητεία στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ιστιοσανίδας. Δεν μπόρεσα να πάω λόγω δουλειάς, αλλά έμαθα ότι οι εκδηλώσεις που γίνανε για τέσσερις ημέρες ήταν εντυπωσιακές από ανθρώπους που γουστάρουν αυτό που κάνουν και όχι γουστάρουν να φαίνονται.

Οταν κάνεις κάτι σωστά, είναι φυσικό και επόμενο να αναδειχθείς και εσύ αλλά εδώ στην περιοχή οι περισσότεροι νοιάζονται για το φαίνεσθαι.

Οι εντυπώσεις του από το πανηγύρι στην Λαμπανίτσα

Είχα πολλά χρόνια να ανέβω στη Λαμπανίτσα. Την τελευταία φορά που την είχα επισκεφθεί, δεν υπήρχε ασφαλτοστρωμένος δρόμος μέχρι το τέλος. Αυτό και μόνο σηματοδοτεί κάτι. Δεν στέκομαι όμως μόνο σε αυτό. Αυτό μου μετράει είναι πως μία ομάδα ανθρώπων προσπαθεί να αλλάξει-προς το καλύτερο φυσικά-την εικόνα μιας πολύ όμορφης περιοχής. Το ετήσιο πανηγύρι οργανώνεται καλύτερα κάθε χρόνο. Χαίρομαι που η Δήμαρχος Σουλίου βοηθάει στο μέτρο του δυνατού το χωριό. Χρειαζόμαστε ανοικτόμυαλους ανθρώπους για να αξιοποιηθεί ο τόπος. Η Λαμπανίτσα έχει να δώσει πολλά πράγματα.

“Μου λείπει η Θεσπρωτία”

Θα ήταν ψέμα να πω ότι δεν μου λείπει η Θεσπρωτία και ο Παραπόταμος. Αυτό που δεν μου λείπει-και λυπάμαι που το λέω αυτό και δυστυχώς δεν έχει αλλάξει-είναι η στενομυαλιά κάποιων ανθρώπων που κρατάνε αυτό τον τόπο καθηλωμένο.

Φωτογραφία του Λουκάς Λουκάς.

Φωτογραφία του Λουκάς Λουκάς.

Φωτογραφία του Λουκάς Λουκάς.

Φωτογραφία του Λουκάς Λουκάς.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *