Μενίνα (1944-2017): 73 χρόνια ιστορικής μνήμης-Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων στην μάχη της Μενίνας (εικόνες)

Share Button

Μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και συγκίνησης τελέστηκε σήμερα το πρωί στη Μενίνα από τον δραστήριο Σύνδεσμο Αγωνιστών ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ Νομού Θεσπρωτίας (με πρόεδρο τον αξιωματικό ε.α. Βύρωνα Κάτσιο, γιο του μαχητή της Μενίνας, αείμνηστου συνταγματάρχη Ηλία Κάτσιου) το καθιερωμένο ετήσιο Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Αγωνιστών ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ που έπεσαν υπέρ πατρίδος στη νικηφόρο μάχη της Μενίνας ηρωϊκώς μαχόμενοι στις 17 και 18 Αυγούστου 1944, κατά των Γερμανών Ναζιστών Κατακτητών και των συνεργατών τους Μουσουλμάνων Τουρκαλβανοτσάμηδων.

Η γιγαντομαχία της Μενίνας είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία του τόπου μας. Η συμμετοχή στην επιμνημόσυνη δέηση και τις εκδηλώσεις της τελετής αποτελεί προσκύνημα στον βωμό της θυσίας και είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής και ευγνωμοσύνης στους αθάνατους αυτούς νεκρούς που θυσίασαν τη ζωή τους για τη δόξα και τη Λευτεριά της Πατρίδας.

Η μάχη της Μενίνας στις 17 Σεπτεμβρίου του 1944, ήταν η τελευταία μεγάλη μάχη στην περιοχή της Θεσπρωτίας και εκείνη που «σφράγισε» τα γεγονότα που ξεκίνησαν με την απελευθέρωση της Παραμυθιάς.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάβανε επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων και ομιλίες.

Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, ο βουλευτής της ΝΔ του Νομού Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη-Μπότση, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νικόλας Κάτσιος και Δημήτρης Δημάκος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας Δονάτος Μαρτίνης, οι πρώην βουλευτής Αντώνης Μπέζας και Ηλίας Βερζδεβάνης, ο πρώην Νομάρχης Θεσπρωτίας Νίκος Τσώνης, ο αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας Χρήστος Δήμου και εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά στιγμιότυπα έτσι όπως τα κατέγραψε η κάμερα του ΘΠ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *