Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου: Οδικός χάρτης για το μέλλον της περιοχής

Share Button

Του Δαυίδ Καρυωτάκη

Μόνο θετικά συμπεράσματα μπορούν να βγουν από το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Ηπείρου, που διοργανώθηκε στις 23 και 24 Οκτωβρίου στα Γιάννενα. Ήταν ένα επιτυχημένο συνέδριο, που έβαλε συντονισμένα τα θέματα της Ηπείρου σε πρώτο πλάνο και μας έδωσε έναν οδικό χάρτη ανάπτυξης της περιοχής για την επόμενη μέρα.

Το συνέδριο καταγράφεται ως ένα πολύ σημαντικό γεγονός γιατί: πρώτον, το προηγούμενο διάστημα έγινε πολύ καλή προετοιμασία και εκτεταμένη διαβούλευση. Δεύτερον, υπήρξε μεγάλη και ενεργός συμμετοχή φορέων και πολιτών της περιοχής, τόσο σε επίπεδο φυσικής παρουσίας, όσο και σε επίπεδο προτάσεων και προβληματισμών. Τέλος, οι περισσότεροι υπουργοί βρέθηκαν σε συναντήσεις στην ευρύτερη περιοχή, συμμετείχαν σε προσυνεδριακές διαδικασίες, επισκέφθηκαν φορείς που εποπτεύουν, όπως και επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, το συνέδριο έδωσε ένα συνδυασμό παρεμβάσεων στον αναπτυξιακό, αλλά και στον κοινωνικό τομέα. Για παράδειγμα, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στο κομμάτι της αγροτοδιατροφής, που είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ηπείρου. Στο νέο αναπτυξιακό νόμο έχουν υποβληθεί 17 προτάσεις ύψους 34 εκατ. περίπου για μεταποιητικές επιχειρήσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα (55% του συνόλου των προτάσεων), γεγονός που δείχνει πως αλλάζουμε προσανατολισμό με το πλαίσιο που φτιάχτηκε στο νέο αναπτυξιακό νόμο, μια και στο παρελθόν ανάλογες προτάσεις υπήρχαν σχεδόν μονοδιάστατα στον τομέα του τουρισμού. Επιπρόσθετα, με 520 εκατ. ευρώ επιδοτείται η ιχθυοκαλλιέργεια και η αλιεία πανελλαδικά, με ένα σημαντικό κομμάτι αυτών να λαμβάνει η Ήπειρος. Αυξάνεται, ακόμα, κατά 279% του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2016 και στα 31 συν 5 εκατ. για το 2017. Στο πρόγραμμα «Επιχειρώ Έξω» δίνονται συνολικά 30 εκατ. για παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων σε εκθέσεις του εξωτερικού. Αυξάνεται το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα κατά 151% στον τομέα των Υποδομών/Μεταφορών και 145% στους τομείς Υγείας/Πρόνοιας/Εκπαίδευσης. Επίσης, από το νέο ΕΣΠΑ υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ήπειρο έργα διαχείρισης λυμάτων ύψους 7,3 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν δρομολογηθεί έργα προϋπολογισμού 21 εκατ. ευρώ στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Τέλος, από τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας θα κατευθυνθούν σε επιχειρήσεις της περιφέρειας περισσότερα από 22 εκατ. ευρώ.

Ενθάρρυνση των παραγωγικών, τουριστικών και πολιτιστικών εγχειρημάτων

Στον αγροτοδιατροφικό τομέα γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί το κενό που άφησε στην περιοχή (μέσα από τη διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας) η απώλεια της «Δωδώνης», που ήταν μια κρατικο-συνεταιριστική επιχείρηση, που στήριζε τους παραγωγούς γάλακτος της περιοχής. Υπάρχουν σήμερα οι συνθήκες για να δημιουργηθούν νέα συνεργατικά και συνεταιριστικά σχήματα που παράγουν τυρί, γιαούρτι ή γάλα. Το στοίχημα της επόμενης μέρας στον τομέα αυτόν είναι να ενθαρρυνθούν μεταποιητικά και παραγωγικά εγχειρήματα και πρωτοβουλίες. Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου και στην πρωτοβουλία της να συμμετέχει μαζί με άλλους φορείς στη δημιουργία ταμείου εγγυήσεων για την στήριξη των επιχειρήσεων του κοινωνικού τομέα.
Η Ήπειρος διαθέτει επίσης πολύ σημαντικό κεφάλαιο στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού, μοναδικά τοπία σε ορεινές και παραθαλάσσιες περιοχές και το πιο πυκνό δίκτυο ποταμών της χώρας. Τελευταία υπάρχει πολύ μεγάλη άνοδος του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή. Και αυτό σε συνδυασμό με τα εξής δεδομένα: α) Την ολοκλήρωση των δύο μεγάλων οδικών αξόνων της Εγνατίας και της Ιονίας Οδού. β) Τη βελτίωση των υποδομών στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, όπου σε 4 βδομάδες θα λειτουργεί πλήρως το σύστημα αυτόματης προσέγγισης των αεροπλάνων με δορυφόρο, ώστε να μην επηρεάζονται πια από τις καιρικές συνθήκες και την ομίχλη, και επίσης θα λειτουργήσουν προσωρινές αποθήκες καυσίμων που χρησιμοποιούν τα αεροπλάνα. γ) Την ολοκλήρωση μετά από 18 χρόνια της Β’ φάσης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, για τη δημιουργία προβλήτας πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων. Ενώ θα ακολουθήσει η Γ’ φάση, που αφορά στη λειτουργία εμπορικού κομματιού του λιμένος. δ) Στη δρομολόγηση της κατασκευής των οδικών αξόνων Γιάννενα –Κακαβιά, Ηγουμενίτσα-Σαγιάδα-Μαυρομμάτι και της Αμβρακίας οδού (έργο με ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη της Πρέβεζας). Έτσι ολοκληρώνεται ουσιαστικά η Ιόνια Οδός, που σε σύνδεση με την Εγνατία θα τονώσει την εξωστρέφεια της Ηπείρου προς τις χώρες των βορείων συνόρων μας. ε) Σημαντικό, επίσης, για την τουριστική αναβάθμιση και αξιοποίηση της Ηπείρου και των νησιών του Ιόνιου είναι και το δίκτυο υδατοδρομίων, που σχεδιάζεται στην περιοχή. Πρώτη και άμεση προτεραιότητα είναι η δημιουργία υδατοδρομίων στην Ηγουμενίτσα, στη Λίμνη των Ιωαννίνων, αλλά και στην Πρέβεζα.

Άρα με τη δρομολόγηση βελτίωσης των υποδομών, δίνεται η ευκαιρία να διαχειριστούν οι τοπικές κοινωνίες αυτόν τον απίστευτο πλούτο σε φυσικό περιβάλλον και πολιτιστική κληρονομιά, ώστε να υπάρξει βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη στην περιοχή. Ήδη έχει δρομολογηθεί η αύξηση των επισκέψεων με charter από το εξωτερικό για την επόμενη τουριστική περίοδο.

Στήριξη της εκπαίδευσης και του περιβάλλοντος

Στον τομέα της Παιδείας και της Έρευνας είχαμε την εξαγγελία για λειτουργία Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα και τη λειτουργία τριών επαγγελματικών διετών προγραμμάτων στους τομείς της Κτηνοτροφίας, της Γαλακτοκομίας και των Ιχθυοκαλλιεργειών.
Στον κοινωνικό τομέα είχαμε εξαγγελίες για ζεστά γεύματα σε 46 σχολεία, που αφορούν πάνω από 5.000 μαθητές, και ότι θα συγκροτηθούν άμεσα οι πέντε Τοπικές Μονάδες Υγείας στα Γιάννενα, αλλά και από μία ΤΟΜΥ στις άλλες πρωτεύουσες της Ηπείρου. Επίσης, ανακοινώθηκε η υλοποίηση ενός προγράμματος μέχρι τέλος του χρόνου, που αφορά 400.000 πολίτες, στους οποίους παρέχονται δωρεάν εξοπλισμός και δορυφορικά πιάτα, ώστε να μπορούν και στο τελευταίο ορεινό χωριό της Ελλάδας να παρακολουθούν ελληνικά προγράμματα στην τηλεόραση.
Σημαντικές εξαγγελίες έγιναν και για τον περιβαλλοντικό/ενεργειακό τομέα, όπως για την ένταξη όλου του Αμβρακικού κόλπου σε ειδική περιβαλλοντική μελέτη, που αποτελεί το πεδίο ώστε να δημιουργηθεί ανάλογο σχέδιο ανάπτυξης. Την εκπόνηση του Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη Παμβώτιδα μέχρι το τέλος του χρόνου. Τη δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου 400 χιλιομέτρων σε όλη την Ήπειρο για το φυσικό αέριο, που θα αφορά σε 15.000 παρόχους από το 2020 και μετά, μέχρι και το 2023 (με την ιδιομορφία ότι η Ήπειρος δεν έχει απ’ ευθείας σύνδεση με αγωγό). Ενώ υπογράφηκε την περασμένη άνοιξη και η σύμβαση για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή, ανάμεσα στην Άρτα και στην Πρέβεζα. Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να δώσουν μια νέα αναπτυξιακή ώθηση συνολικά στην Ήπειρο, δεδομένου ότι στις περιφέρειες της χώρας όπου γίνονται έρευνες για υδρογονάνθρακες, προβλέπεται να αποδίδεται περιφερειακός πόρος 5% από τα έσοδα που θα προκύψουν στη φάση της παραγωγής, ενώ παράλληλα θα ενισχυθούν και οι τοπικές θέσεις απασχόλησης. Προχωρά ακόμα η υλοποίηση μικρών υδροηλεκτρικών και φωτοβολταϊκών έργων, αλλά υπάρχουν και σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της περιοχής στους τομείς της γεωθερμίας, της βιομάζας και του βιοαερίου. Κυρίως στον πρωτογενή τομέα, στα θερμοκήπια και στις κτηνοτροφικές μονάδες. Σημαντικό εργαλείο για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μπορούν να αποτελέσουν και η δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων που εξαγγέλθηκε. Ο πρωθυπουργός ανέφερε στην ομιλία του πως το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το επόμενο διάστημα. Έτσι δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σε πολίτες, σε ΟΤΑ, αλλά και σε μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις, να εμπλακούν στον ενεργειακό σχεδιασμό, μέσα από τη δυναμική συμμετοχή τους σε ενεργειακά εγχειρήματα.
Το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Ήπειρο έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις και τον οδικό χάρτη για το μέλλον της περιοχής. Τώρα είναι ανάγκη να ενεργοποιηθούμε όλοι μας, προκειμένου να ξανακερδίσουμε την εργασία και υλοποιηθεί στην περιοχή ένα σχέδιο ανάπτυξης για τους πολλούς. Η Ήπειρος από ζώνη ανεργίας και αποεπένδυσης μπορεί να γίνει η περιφέρεια της αξιοπρεπούς απασχόλησης, της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ: Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Η ΕΠΟΧΗ” ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *