ΤΕΡΝΑ: Χτίζει μονάδα παραγωγής ενέργειας από την αξιοποίηση των απορριμμάτων της Ηπείρου

Share Button

Με γοργούς ρυθμούς προχωράει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), η οποία θα διαχειρίζεται το σύνολο των απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και οργανικά υλικά από διαλογή στην πηγή.

Ειδικότερα, το έργο θα επεξεργάζεται σε ετήσια βάση 105 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων, θα ανακυκλώνει τουλάχιστον 17.000 τόνους χρήσιμων υλικών και θα παράγει πράσινη ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες 3.000 οικογενειών με εξοικονόμηση 12.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Η κύρια μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων θα βρίσκεται στα δυτικά της σήραγγας Αγίας Αναστασίας της Εγνατίας Οδού, στον Δήμο Δωδώνης Ιωαννίνων, σε έκταση 118,5 στρεμμάτων.

Η εγκατάσταση θα αποτελείται από δύο Μονάδες, η μία διαχείρισης σύμμεικτων αποβλήτων και η άλλη διαχείρισης προδιαλεγμένων οργανικών (βιοαπόβλητα).

Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και υλοποιείται από την Αειφορική Ηπείρου, εταιρεία μέλος του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και την Περιφέρεια Ηπείρου.

Η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 26,5 έτη και περιλαμβάνει 18μηνη κατασκευαστική περίοδο και 25ετή περίοδο λειτουργίας. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται συνολικά στα 52,6 εκατ. ευρώ.

Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2017 και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2018.

Ο βασικός άξονας του σχεδιασμού είναι η διαχείριση Συμβατικών Αποβλήτων με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, απολύτου περιβαλλοντικής προστασίας και με οικονομικά βιώσιμο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η διαχρονική εφαρμογή του σχεδιασμού.

ΠΗΓΗ: https://www.ependitislive.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *