Το campus της Ηγουμενίτσας μετονομάζεται σε θερινή κατοικία

Share Button

Γράφει ο Γεώργιος Β. Ντάνης

Διαβάζοντας με πολλή προσοχή τις απαντήσεις του Υπουργού Παιδείας στο πόρισμα της επιτροπής για τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ήπειρο, διαπιστώνει κάνεις την ελαφρότητα και την προχειρότητα με την οποία το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο αντιμετωπίζει τις προωθούμενες αλλαγές στον χώρο της Ακαδημαϊκής Κοινότητας της Ηπείρου.

Η θολή και διφορούμενή πρόταση του κ. Υπουργού για το τμήμα της Ηγουμενίτσας παραπέμπει στο μέλλον (ή στις καλένδες) την ίδρυση Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω η εν λόγω πρόταση σε ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα. Εδώ τίθενται εύλογα δύο ερωτήματα. Το πρώτο: γιατί να πάει σε μεσοπρόθεσμο διάστημα το τμήμα που θα εδρεύει στην Ηγουμενίτσα και το οποίο κάλλιστα μπορεί να αποτελέσει μετεξέλιξη του ήδη υπάρχοντος, ειδικά όταν υπάρχουν εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και υποδομές υπάρχουν; Το δεύτερο, αφορά την επιλεκτική αντιμετώπιση του υφιστάμενου Τμήματος. Άραγε θα μελετηθούν εξίσου τα προτεινόμενα προς ίδρυση Τμήματα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής καθώς και Μηχανολόγων Μηχανικών;

Στα καθ’ ημάς και πιο συγκεκριμένα, στο υφιστάμενο τμήμα υπηρετούν έξι (6) μέλη ΔΕΠ, ενώ εκκρεμούν δύο (2) προς προκήρυξη θέσεις. Αν προστεθούν και τα μέλη ΔΕΠ που υποσχέθηκε ο κ. Υπουργός σε όλα τα τμήματα και με ένα πρόγραμμα σπουδών όπως αυτό που προτείνεται, δηλαδή Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας (αντίστοιχό Τμήμα υπάρχει και στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης) μπορούμε κάλλιστα να μιλάμε για ένα τμήμα βιώσιμο αλλά και σε σύνδεση με τον διαπολιτισμικό ρόλο της περιοχής μας.

Επίσης ακούγοντας κάποιες σκέψεις για διατήρηση του υφιστάμενου τμήματος της Ηγουμενίτσας ως έχει για μια χρονιά με νέους εισακτέους και έπειτα αλλαγή του σε Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, δεν μπορώ παρά να θεωρήσω πως λειτουργούν με γνώμονα μικροπολιτικά συμφέροντα και προσβάλουν χωρίς αιδώ την νοημοσύνη όλων μας.

Η λύση θα πρέπει να είναι άμεση, βιώσιμη και με γνώμονα την ισόρροπη ανάπτυξη στην Ήπειρο και όχι με καθρεφτάκια στους Θεσπρωτούς για διετή (ΙΕΚ), summer Schools και καλοκαιρινά ραντεβού!

Οι πολίτες της Θεσπρωτίας δεν ζητάμε να μας κάνουν χάρη, απαιτούμε αυτό που μας αξίζει: την ύπαρξη δηλαδή τμήματος του Πανεπιστημίου (Ηπείρου) Ιωαννίνων στην Ηγουμενίτσα.

Γεώργιος Β. Ντάνης

Μηχανικός Πληροφορικής (MSc)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *