«Υιοθετούμε το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας (+ΦΩΤΟ)

Share Button

P1011071Eνημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση του ομότιτλου πολιτιστικού προγράμματος που υλοποιήθηκε από τους μαθητές της Α΄ τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στη δράση «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα», που ξεκίνησε με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Κίνησης Πολιτών «Διάζωμα» στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνικό Σχολείο».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι ίδιοι οι μαθητές παρουσίασαν τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν και τις δράσεις που ανέλαβαν στη διάρκεια του προγράμματος, τις μεθόδους εργασίας που ακολούθησαν και την εμπειρία από το πρόγραμμα «υιοθεσίας» του αρχαίου θεάτρου των Γιτάνων.

Στην εκδήλωση παρέστη ο Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «Διάζωμα» και πρώην υπουργός Πολιτισμού κ. Σταύρος Μπένος που ταξίδεψε από την Αθήνα αποκλειστικά για το σκοπό αυτό.

P1011090

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επίσης υπήρξαν σύντομες εισηγήσεις από τους κκ. Γεωργία Πλιάκου και Γεώργιο Ρήγινο, αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, σχετικά με τις εκπαιδευτικές δράσεις που σχεδιάστηκαν για το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων και τις προοπτικές ανάδειξης του θεάτρου μέσα από τις μελλοντικές εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης.

P1011087

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το παρών έδωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ.Θωμάς Πιτούλης ο οποίος έχει συμβάλλει τα μέγιστα για την προώθηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων τόσο για την χρηματοδότηση για έργα αναστήλωσης και υποστήριξης όσο και για τη βελτίωση και εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου πρόσβασης, του καθαρισμού της περιοχής και της προστασίας του από πλημμυρικά φαινόμενα και ιδιαίτερα της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά.

 

P1011077P1011075

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων χτίστηκε στα μέσα του 3ου π.Χ. αιώνα, εποχή αυξημένης οικοδομικής δραστηριότητας στην Ήπειρο, ιδιαίτερα επί της βασιλείας του Πύρρου, ενώ καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 167 π.Χ. Ήταν εξαρχής λίθινο και ως υλικό κατασκευής χρησιμοποιήθηκε ο λευκός ασβεστόλιθος, ενώ δεν παρατηρήθηκαν ίχνη από πρόχειρες προγενέστερες ξύλινες κατασκευές. Τα εδώλια είναι κατασκευασμένα από επιμελώς επεξεργασμένο ασβεστόλιθο και πολλά φέρουν στην πρόσθια πλευρά εγχάρακτες επιγραφές με ονόματα πιθανόν των θεατών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *