Το μνημειώδες έργο του Ιονέσκο «η φαλακρή τραγουδίστρια» στην Ηγουμενίτσα από την καλλιτεχνική εταιρία «ΤΟ ΑΥΓΟ» (+ΦΩΤΟ)

Share Button

Το θεατρικό έργο του Ε. Ιονέσκο “Η φαλακρή τραγουδίστρια” ανέβασε το Σάββατο για δεύτερη ημέρα η καλλιτεχνική εταιρία «ΤΟ ΑΥΓΟ» στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας.

Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα έργα του διεθνούς θεατρικού ρεπερτορίου –γράφτηκε το 1948, εβδομήντα χρόνια ακριβώς πριν από σήμερα– μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες και ανεβασμένο σε πολλές χώρες του κόσμου· παράλληλα αποτελεί το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του λεγόμενου «θεάτρου του παραλόγου».

Η «Φαλακρή Τραγουδίστρια» ανέβηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1950 και από τότε παίζεται κάθε χρόνο χωρίς διακοπή. Θεωρείται ένα έργο σταθμός στο ευρωπαϊκό θέατρο, το οποίο καθιέρωσε το «θέατρο του παραλόγου».

Ο Ε. Ionesco συγκαταλέγεται στις κορυφαίες μορφές του σύγχρονου θεάτρου μαζί με τον S. Beckett και τον H. Pinter.

Η «Φαλακρή Τραγουδίστρια» αποτελεί μια πλούσια σε συμβολισμούς κωμωδία, μια περιγραφή της καθημερινότητας της μικροαστικής κοινωνίας μας, όπου οι πληροφορίες και η ακατάσχετη φλυαρία έχουν καταβάλει τη σκέψη.

Όλα μοιάζουν κανονικά, αλλά δεν είναι…

Οι ήρωες του έργου, τους οποίους ο Ιονέσκο έχει βαφτίσει με τα πλέον μπανάλ ονόματα στην αγγλική (Σμιθ οι οικοδεσπότες και οι μουσαφίρηδες Μάρτιν) επιδίδονται σε ένα απίστευτο small talk απόλυτης κενότητας.

Είτε γνωρίζονται μεταξύ τους είτε όχι δεν έχει σημασία. Ο μηδενισμός της επικοινωνίας βαράει κόκκινο

Η μετάφραση του έργου είναι του Γιώργου Πρωτοπαπά, ενώ τη σκηνοθεσία και τη μουσική επιμέλεια υπογράφει ο Βασίλης Κονταξής. Τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδιάστηκαν από την Άρτεμη Αγαθοπούλου και τους φωτισμούς επιμελήθηκε ο Θωμάς Λιώλιος.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Λυδία Γραμμένου, Πέτρος Καίσαρης, Στέλλα Λένη, Αλέξανδρος Πατσούρας, Βαγγέλης Σιοκόλης, Δέσποινα Φερεντίνου.

Το έργο θα ανέβει για τρίτη και τελευταία φορά την προσεχή Τετάρτη 21 Μαρτίου και ώρα 9 μ.μ. στον ίδιο χώρο.

Δείτε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα όπως τα κατέγραψε η κάμερα του ΘΠ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *