2ος Μαραθώνιος Ανάπτυξης Καινοτόμων Υπηρεσιών για τις Έξυπνες Πόλεις και Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Γ.Ντάνη

Share Button

Γράφει ο Γιώργος Ντάνης

Η ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την παράλληλη  αξιοποίηση καινοτόμων ιδεών και λύσεων οδήγησε την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ένα χρόνο πριν στην επιτυχή διοργάνωση του 1ου Μαραθώνιου Καινοτομίας City Challenges Crowdhackathon #smartcity.

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 διαγωνιζόμενων κατανεμημένους σε 50 ομάδες, αναδείχθηκαν έξυπνες και κυρίως ωφέλιμες λύσεις για τους Δήμους. Στην διοργάνωση είχα την χαρά και την τιμή να συμμετάσχω ως μέντορας, βοηθώντας τις διαγωνιζόμενες ομάδες να καταστήσουν τις λύσεις τους ρεαλιστικές και χρήσιμες για τους Δήμους.

Φέτος, με την διοργάνωση του 2ου Μαραθώνιου Ανάπτυξης Καινοτόμων Υπηρεσιών για τις Έξυπνες Πόλεις από 28 Ιουνίου έως και 1η Ιουλίου στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα αναπτυχθούν πιλοτικές υπηρεσίες και εφαρμογές που σκοπό έχουν να λύσουν με έξυπνο τρόπο προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παράλληλα να συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό.  

Για να αρθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί και να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να συμμετάσχουν στον Μαραθώνιο, θα διοργανωθούν φέτος και 16 τοπικά εργαστήρια City Labs στα οποία ομάδες από την περιφέρεια θα μπορούν να παρουσιάσουν την ιδέα τους. Οι καλύτερες ομάδες θα διακριθούν και θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στον μαραθώνιο με τα έξοδα καλυμμένα. Στην Ήπειρο θα διοργανωθεί το σχετικό εργαστήριο στα Ιωάννινα.

Και επειδή οι έξυπνες ιδέες και λύσεις υπάρχουν παντού, φέτος η ΚΕΔΕ απευθύνει ειδικό κάλεσμα στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου για να συμμετάσχουν στον μαθητικό διαγωνισμός καινοτομίας ο οποίος αποτελεί μέρος του 2ου City Challenge Crowdhackathon #smartcity2 και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Ιουνίου 2018.

Με την εμπειρία της 1ης διοργάνωσης είμαι βέβαιος ότι φέτος θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε περισσότερες προτάσεις που σκοπό έχουν να αξιοποιήσουν της τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών προς όφελος των Δήμων και δη των τοπικών κοινωνιών.

Καλούμε λοιπόν τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Ηπείρου, τους φοιτητές των δύο ΑΕΙ της Ηπείρου, καθώς και όποιον έχει όρεξη να σκεφτεί εναλλακτικά και πρωτοποριακά, να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό επενδύοντας στην ανάδειξη καινοτόμων προτάσεων για τους Δήμους.

Δείτε περισσότερα: https://crowdhackathon.com/smartcity2/
Αιτήσεις για τα Citylabs: https://crowdhackathon.com/smartcity2/oi-poleis/

Γεώργιος Β. Ντάνης
Μηχανικός Πληροφορικής (MSc)
Επιστημονικός Συνεργάτης Δημάρχου Ηγουμενίτσας

30440963_10156183704957768_5997816164078583808_o

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *