«Να αρθεί ο αποκλεισμός πρώην νεοπλασματικών ασθενών από την ειδική διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» Ερώτηση Β.Γιόγιακα και άλλων 35 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας

Share Button

Να επιλύσει το θέμα του αποκλεισμού πρώην νεοπλασματικών ασθενών από την ειδική διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για άτομα με σοβαρές παθήσεις ζητούν 36 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με Ερώτηση που απευθύνουν στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και στον Υπουργό Υγείας.

Το ζήτημα προέκυψε μετά την πρόσφατη ενημέρωση, από τη δευτεροβάθμια αρμόδια επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.), μαθητών που είχαν ολοκληρώσει τη θεραπεία νεοπλασματικής νόσου πριν την τελευταία πενταετία ότι δε δικαιούνται την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τον βαθμό του απολυτηρίου τους, όπως ίσχυε μέχρι πέρυσι και πριν την τροποποίηση της διαδικασίας με το άρθρο 13 του Ν. 4452/2017. Η αιτιολογία της απόφασης ήταν ότι η νεοπλασματική νόσος έχει ιαθεί και επομένως δε δικαιούνται πιστοποιητικό πάθησης.

Οι βουλευτές ερωτούν τον Υπουργό Παιδείας αν θα καταθέσει  νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα διευθετείται το ζήτημα, όπως φέρεται να έχει δεσμευθεί η Υφυπουργός Παιδείας, καθώς  τμήμα των απορριφθέντων πρώην ασθενών δεν έχει υποβάλει αίτηση συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις ούτε έχει προετοιμαστεί κατάλληλα έναντι των υποψηφίων που έχουν ολοκληρώσει απρόσκοπτα την εκπαίδευσή τους. Οι υπογράφοντες ερωτούν επίσης τον Υπουργό Υγείας πότε αναμένεται να συσταθεί η νέα δευτεροβάθμια επιτροπή του ΚΕ.Σ.Υ. καθώς η θητεία της προηγούμενης σύνθεσης έχει λήξει με αποτέλεσμα να μην έχει εξετασθεί η πλειονότητα των σχετικών αιτήσεων.

 Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους:

κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Αποκλεισμός πρώην νεοπλασματικών ασθενών από τη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για άτομα με σοβαρές παθήσεις»

Με το άρθρο 13 του Ν. 4452/2017 τροποποιήθηκε η διαδικασία γνωμάτευσης των σοβαρών παθήσεων που δίνει τη δυνατότητα σε πάσχοντες να ενταχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με τον βαθμό του απολυτηρίου τους καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων έως και κατά 5%. Σύμφωνα με την τροποποιημένη διαδικασία οι περιπτώσεις ογκολογικών ασθενών κρίνονται από τη δευτεροβάθμια επιτροπή ενστάσεων του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) χωρίς ωστόσο να καθορίζονται με σαφήνεια είτε στο νόμο, είτε στην εγκύκλιο εφαρμογής του τα κριτήρια επιλογής. Η νέα διαδικασία εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος και μόνο στις περιπτώσεις πασχόντων από νεοπλασματικές νόσους και ασθενείς με AIDS. Μέχρι την περυσινή χρονιά οι νέοι αυτών των κατηγοριών ελάμβαναν το πιστοποιητικό πάθησης από πρωτοβάθμιες επιτροπές που συστήνει το υπουργείο Υγείας σε ορισμένα νοσοκομεία της χώρας προσκομίζοντας μόνο τα απαραίτητα δικαιολογητικά νοσηλείας. Σημειώνεται ότι η διαδικασία αυτή έμεινε αμετάβλητη για τις υπόλοιπες 64 σοβαρές παθήσεις του σχετικού καταλόγου.

Πριν λίγες εβδομάδες τελειόφοιτοι που κατά το παρελθόν έπασχαν από νεοπλασματική νόσο και ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους πριν την τελευταία πενταετία ενημερώθηκαν με επιστολή από την αρμόδια επιτροπή του ΚΕ.Σ.Υ. ότι δε δικαιούνται την ένταξή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τη διαδικασία που ακολουθείται για τις περιπτώσεις των σοβαρών παθήσεων, με την αιτιολογία ότι η νεοπλασματική νόσος έχει ιαθεί και επομένως δε δικαιούνται πιστοποιητικό πάθησης. Η πλειονότητα των αιτήσεων ωστόσο δεν έχει εξετασθεί καθώς η θητεία της δευτεροβάθμιας επιτροπής ενστάσεων του ΚΕ.Σ.Υ. έχει λήξει χωρίς να ορισθεί νέα. Μάλιστα τμήμα των απορριφθέντων δεν έχει υποβάλει αίτηση συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις αλλά, στην περίπτωση που καθίστατο εφικτό να συμμετάσχει, δεν είναι καταλλήλως προετοιμασμένο να ανταγωνισθεί ισότιμα υποψήφιους που έχουν ολοκληρώσει απρόσκοπτα την εκπαίδευσή τους.

Σύλλογοι γονέων παιδιών με νεοπλασματική νόσο με επιστολές τους προς τα συναρμόδια υπουργεία αναφέρονται στα σημαντικά κενά της εκπαίδευσης των πρώην πασχόντων κατά την περίοδο της θεραπείας τους τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναπληρωθούν στη συνέχεια, κατά την πλήρη ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει δεσμευθεί δια της κας Υφυπουργού ότι σύντομα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του ζητήματος.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Εάν και πότε θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα διευθετείται το ζήτημα που έχει προκύψει για τους πρώην πάσχοντες από νεοπλασματική νόσο,
  • Πότε αναμένεται να συσταθεί η νέα δευτεροβάθμια επιτροπή ενστάσεων του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.).

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλειος Γιόγιακας

Νίκη Κεραμέως

Γεράσιμος Γιακουμάτος

Ιωάννης Κεφαλογιάννης

Θεοδώρα (Ντόρα) Μπακογιάννη

Σάββας Αναστασιάδης

Χρήστος Μπουκώρος

Γεώργιος Καρασμάνης

Στέργιος Γιαννάκης

Ιωάννης Ανδριανός

Εμμανουήλ Κόνσολας

Ιάσων Φωτήλας

Αθανάσιος Μπούρας

Νικόλαος Παναγιωτόπουλος

Γεώργιος Γεωργαντάς

Γεώργιος Κουμουτσάκος

Σοφία Βούλτεψη

Συμεών (Σίμος) Κεδίκογλου

Θεόδωρος Καράογλου

Δημήτριος Σταμάτης

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Βασίλειος Οικονόμου

Κωνσταντίνος Τσιάρας

Ιωάννης Αντωνιάδης

Σταύρος Καλαφάτης

Αθανάσιος Καββαδάς

Γεώργιος Βαγιωνάς

Χρήστος Κέλλας

Έλενα Ράπτη

Δημήτριος Κυριαζίδης

Όλγα Κεφαλογιάννη

Ελευθέριος Αυγενάκης

Κωνσταντίνος Κουκοδήμος

Κωνσταντίνος Σκρέκας

Μαρία Αντωνίου

Ανδρέας Κατσανιώτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *