Ο Αντώνης Μπέζας για την ενοποίηση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Παν.Ιωαννίνων και για το Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας στην Ηγουμενίτσα

Share Button

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ κ. Αντώνης Μπέζας με αφορμή το σχέδιο νόμου για την ενοποίηση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, παραχώρησε συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων και το δημοσιογράφο Γιώργο Γκόντζο καθώς και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόρασης (Ιωάννινα) και το δημοσιογράφο Παναγιώτη Μπούρχα.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία των συνεντεύξεών του:

Για την ενοποίηση γενικά ΤΕΙ και Πανεπιστημίων

Η ενοποίηση των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια, είναι κατ’ αρχήν μια επιλογή που κινείται σε σωστή κατεύθυνση για δύο λόγους: Ο πρώτος, γιατί πολλά Τμήματα των ΤΕΙ είναι ήδη επί της ουσίας πανεπιστημιακά αφού έχουν υψηλές βαθμολογίες στις αξιολογήσεις και οι απόφοιτοί τους βρίσκουν πιο εύκολα δουλειά απ’ ότι βρίσκουν οι απόφοιτοι των πανεπιστημιακών Τμημάτων. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί αποτελεί ένα εγχείρημα που συγχωνεύει δομές και θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει στην αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Αυτή όμως η κατ’ αρχήν σωστή επιλογή υλοποιείται στο νομοσχέδιο για το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με το χειρότερο, κυριολεκτικά, τρόπο.

Για το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, για το «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων»

Πρόκειται για νομοθετική πρωτοβουλία που δεν εντάσσεται σε συνολικό σχεδιασμό για τον εξορθολογισμό της ανώτατης εκπαίδευσης και της σύνδεσής της με την αγορά εργασίας. Το πρώτο ερώτημα που θα έπρεπε να τεθεί είναι τι ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση θέλουμε τελικά στην Ελλάδα; Αφού απαντήσουμε σ’ αυτό το ερώτημα, θα πρέπει να σχεδιάσουμε τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο υφιστάμενο σύστημα για να πετύχουμε σταδιακά αυτό το στόχο. Να έχουμε δηλαδή ένα συνολικό πλαίσιο, έναν οδικό χάρτη τον οποίο να υλοποιούμε τμηματικά. Στο πλαίσιο αυτό είναι προφανές ότι θα χρειαστούν συγχωνεύσεις και αλλαγές στα προγράμματα σπουδών καθώς και μεταβολές στα επαγγελματικά δικαιώματα. Διαφορετικά οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι αποσπασματικές και αναποτελεσματικές.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συμβαίνει εδώ. Έχουμε ένα νομοσχέδιο πρόχειρο και βιαστικό, χωρίς μελέτη, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση και χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά, οικονομικά και διοικητικά κριτήρια. Υλοποιείται μια ωραία εξαγγελία σ’ ένα τοπικό ακροατήριο για να εισπραχτεί το χειροκρότημα από την τοπική κοινωνία και εθίζεται δυστυχώς για ακόμη μια φορά η τοπική κοινωνία στη λογική ότι μπορούμε να προσθέτουμε Σχολές ή να προσθέτουμε Τμήματα, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουμε τις τοπικές απαιτήσεις. Αυτό δεν συνιστά ολοκληρωμένη πολιτική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αν είχαν μια ολοκληρωμένη πολιτική, δεν θα έφερναν μεμονωμένα νομοσχέδια. Πριν από λίγες ημέρες για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, τώρα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αύριο για τέταρτη Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Θα είχε προηγηθεί πανελλαδικός σχεδιασμός. Αν ενδιαφέρονταν πραγματικά για την αναβάθμιση της παιδείας στην Ήπειρο, δεν θα δημιουργούσαν μονοτμηματικές Σχολές, όπως στην Άρτα. Δεν θα άφηναν χωρίς πρόσθετο, υψηλού επιπέδου προσωπικό, τα νέα Τμήματα που θα λειτουργήσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2019- 2020. Τέλος, θα είχαν δώσει λύση στο θεμελιώδες ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και των ισοτιμιών των πτυχίων των αποφοίτων. Αλήθεια, αν ποτέ λειτουργήσει το Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας στην Ηγουμενίτσα, τι επαγγελματικά δικαιώματα θα έχουν οι απόφοιτοί του;

Μπορεί αυτό το νομοσχέδιο να ικανοποιεί ορισμένες κοινωνικές ομάδες, μπορεί να είναι ένα ψευτο- αφήγημα περιφερειακής ανάπτυξης, δεν προσφέρει όμως κάτι το ουσιαστικό στην ανώτατη εκπαίδευση στην Ήπειρο. Είναι μια ακόμη χαμένη ευκαιρία που θυσιάζεται στο βωμό του εύκολου λαϊκισμού. Είναι οι πρακτικές ΣΥΡΙΖΑ!

Για το Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας στην Ηγουμενίτσα

Ειδικά για την Ηγουμενίτσα, αυτό που συμβαίνει είναι πραγματικά τραγικό. Ενώ τα υπόλοιπα νεοϊδρυθέντα Τμήματα, όπως το Τμήμα Γεωπονίας με έδρα την Άρτα, το Τμήμα Νοσηλευτική στα Ιωάννινα και το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα, ιδρύονται την 1/10/2018, η ίδρυση του πανεπιστημιακού Τμήματος της Ηγουμενίτσας παραπέμπεται στο αόριστο μέλλον αφού προβλέπεται ότι θα καθοριστεί με απόφαση της Συγκλήτου, «ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού» με απόφαση δηλαδή για την οποία δεν τίθενται, ούτε χρονικές δεσμεύσεις, ούτε σαφείς προϋποθέσεις!

Ο κυβερνητικός όμως εμπαιγμός, δεν σταματά εδώ. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Ηγουμενίτσας, θα πρέπει υποχρεωτικά να ενταχθούν σε ένα από τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με συναφές γνωστικό αντικείμενο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι καθηγητές θα φύγουν οργανικά από 1/10/2018 και στο συγκεκριμένο Τμήμα, δεν θα υπάρχει εκπαιδευτικό προσωπικό.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Χωρίς αρχικό προσωπικό και με δεδομένο ότι οι υλικοτεχνικές υποδομές θα περάσουν επίσης από 1/10/2018 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ποιες υλικοτεχνικές υποδομές και ποιο εκπαιδευτικό προσωπικό θα συνεκτιμήσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου (η οποία στη φάση των προτάσεων προς το Υπουργείο Παιδείας ήταν αρνητική για τη δημιουργία τέτοιου πανεπιστημιακού Τμήματος στην Ηγουμενίτσα), για να εκδώσει τη σχετική απόφαση;

Λίγους μήνες πριν τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, η κυβέρνηση προβλέπει «στα χαρτιά» ένα πανεπιστημιακό Τμήμα στην Ηγουμενίτσα, ώστε να εξαπατήσει τους θεσπρωτούς ψηφοφόρους και να μοιράσει ελπίδες, μετακινεί όμως το προσωπικό του «μητρικού» Τμήματος του ΤΕΙ και παραπέμπει την ίδρυση του πανεπιστημιακού Τμήματος χωρίς προϋποθέσεις στο αόριστο μέλλον και στην καλή πρόθεση της επόμενης Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της επόμενης κυβέρνησης.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου στα Γιάννενα, όπου απέφυγε επιμελώς να δεσμευθεί για την άμεση λειτουργία του Τμήματος της Ηγουμενίτσας. Εγώ διαφωνώ με τη δημιουργία νέων Τμημάτων χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό, μα αφού το κάνουν όπως το κάνουν και δημιουργούν πανεπιστημιακά Τμήματα σε όλες τις πρωτεύουσες νομών στην Ήπειρο, γιατί εξαιρούν προκλητικά την Ηγουμενίτσα; Αυτή η μεροληπτική συμπεριφορά σε βάρος της Θεσπρωτίας είναι θεσμικά αδιανόητη και πολιτικά απαράδεκτη.

Για την κυβερνητική προπαγάνδα

Για «να ρίξουν στάχτη στα μάτια», πανηγυρίζουν για τη ίδρυση πανεπιστημιακού Τμήματος στην Ηγουμενίτσα, κάνοντας το «μαύρο άσπρο», όπως με τη λειτουργία του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας που δεν είναι ΤΕΠ. Παράλληλα, επιρρίπτουν ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί άφησαν δήθεν Τμήματα στα χαρτιά χωρίς να τα λειτουργήσουν και κατάργησαν Τμήματα από τη Θεσπρωτία στο παρελθόν.

Πρώτα απ’ όλα αυτή η επιχειρηματολογία εμπεριέχει τη λογική της συνεχούς διόγκωσης του κράτους και της υπερχρέωσης του κρατικού προϋπολογισμού, που μας έφτασε σ’ αυτή την κατάσταση… Δεύτερον, όσοι ψάχνουν το δένδρο (τι έκανε η ΝΔ) για να αποκρύψουν το δάσος (τι κάνει σήμερα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), το μόνο που καταφέρνουν είναι να προκαλούν τη νοημοσύνη των πολιτών. Αν οι προηγούμενοι κάναμε κάτι στραβό, αυτό δεν δικαιολογεί τους τωρινούς να συμπεριφέρονται με πρακτικές πολιτικού τυχοδιωκτισμού και να εξαφανίζουν την ανώτατη εκπαίδευση από τη Θεσπρωτία.

Τρίτον και κυριοτέρον, αυτά που λένε δεν έχουν σχέση με την αλήθεια, τουλάχιστον όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία. Στο τέλος του 2008 είχε εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία νέου Τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας, το οποίο θα περιλαμβάνονταν στα μηχανογραφικά δελτία της χρονιάς 2010- 2011. Η μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2011, από την τότε Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, οδήγησε στην κατάργηση του Τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας και στην αναστολή (πρακτικά) της λειτουργίας των δύο άλλων Τμημάτων Ιχθυοκομίας – Αλιείας και Τουριστικών Επιχειρήσεων, τα οποία αποφασίστηκε να μην περιλαμβάνονται στα μηχανογραφικά δελτία. Με αυτό σαν δεδομένο, η δεύτερη προσπάθεια μεταρρύθμισης (σχέδιο «ΑΘΗΝΑ») το 2013, οδήγησε στη μεταφορά του Τμήματος Ιχθυοκομίας – Αλιείας από την Ηγουμενίτσα στο Μεσολόγγι και στην κατάργηση του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων, τα οποία δεν δέχονταν νέους σπουδαστές.

Παρέμεινε έτσι ένα Τμήμα, με τη μετατροπή του Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο (το οποίο δεν είχε κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα για τους σπουδαστές του) στο «ελκυστικό» Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (υπάρχουν μόνο τρία στη χώρα). Η συντονισμένη δραστηριοποίηση των τοπικών φορέων εκείνης της εποχής είχε σαν αποτέλεσμα, το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων να αποφασιστεί να λειτουργεί με δύο διαφορετικές εισαγωγικές κατευθύνσεις και δύο επιμέρους ενώ τα δύο Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων (στην Ηγουμενίτσα) και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (στην Πρέβεζα) απετέλεσαν τη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Ηπείρου, η έδρα της οποίας μεταφέρθηκε από την Πρέβεζα στην Ηγουμενίτσα. Όλα αυτά, τώρα χάνονται από τη Θεσπρωτία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *