Στο ραντάρ Γάλλων και Ολλανδών η Δωδώνη-Έντονο και το ελληνικό ενδιαφέρον για τη γαλακτοβιομηχανία

Share Button

Μπροστά σε ακόμα μία αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, η Δωδώνη, σχεδόν έξι χρόνια μετά τη μεταβίβαση του ελέγχου της στη Strategic Initiatives Foods Ltd και σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική αιγοπροβατοτροφία.

Αν και η φημολογία περί πώλησης «σέρνεται» εδώ και αρκετό καιρό, το τελευταίο διάστημα οι επαφές του σχήματος που κατέχει το σύνολο σχεδόν των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας με εν δυνάμει αγοραστές έχουν πυκνώσει για τα καλά.

Πηγές, μάλιστα, με γνώση των συζητήσεων που διεξάγονται στο παρασκήνιο δεν αποκλείουν οι εξελίξεις να τρέξουν άμεσα, καθώς οι διαχειριστές του ρωσικών συμφερόντων fund φαίνεται ότι κρίνουν πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να «αποεπενδύσουν» από την εταιρεία.

Αυτό βεβαίως δεν αποτελεί έκπληξη, τουλάχιστον για όσους παρακολούθησαν από κοντά τις διαδικασίες που οδήγησαν στην πώληση το 2012 του 67,7% της Δωδώνη από την πρώην ATEbank στην κοινοπραξία που είχαν τότε συστήσει η SI Capital Partners και η Simos Foods. Όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» παράγοντες που ήταν παρόντες στις διαπραγματεύσεις, οι εκπρόσωποι του fund από την πρώτη στιγμή είχαν καταστήσει σαφές ότι στόχος τους ήταν να εξυγιάνουν και να επαναφέρουν σε αναπτυξιακή τροχιά την εταιρεία, προκειμένου στη συνέχεια να την πωλήσουν σε ένα εύλογο –υψηλότερο, φυσικά, απ’ ότι την αγόρασαν– τίμημα, αποκομίζοντας και την ανάλογη υπεραξία για τους μετόχους.

Οι μνηστήρες
Αν και από τη διοίκηση της Δωδώνη διαβεβαιώνουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και παραπέμπουν στο business plan που προβλέπει διπλασιασμό του τζίρου –στα 200 εκατ. ευρώ από 100 εκατ. ευρώ σήμερα– σε ορίζοντα τριετίας μέσω εξαγορών, η αλήθεια είναι ότι τους τελευταίους μήνες ουκ ολίγοι «μνηστήρες» έχουν χτυπήσει την πόρτα της γαλακτοβιομηχανίας βολιδοσκοπώντας αντίτιμα και προθέσεις.

Σε αυτούς, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκαταλέγονται η ολλανδική FrieslandCampina και η γαλλική Lactalis. Αμφότερες είχαν δώσει το «παρών» στον διαγωνισμό που είχε διενεργήσει ο εκκαθαριστής της Αγροτικής το 2012. Μάλιστα, η πρόταση της FrieslandCampina, λόγω και του συνεταιριστικού της χαρακτήρα, είχε κερδίσει τη στήριξη και των Ενώσεων, ωστόσο την τελευταία στιγμή και για άγνωστους λόγους (σ.σ. λόγω πολιτικών παρεμβάσεων, επιμένουν οι «κακές γλώσσες», οι Ολλανδοί έκαναν πίσω, με τo κονσόρτιουμ της Strategic Initiatives να παίρνει τελικά το «χρίσμα».

Από πολύ κοντά παρακολουθούν την όλη υπόθεση η Όπτιμα (Ήπειρος) της οικογένειας Παντελιάδη και η θεσσαλική ΤΥΡΑΣ των αδελφών Σαράντη, ενώ άλλες πληροφορίες θέλουν να έχουν εκφράσει ενδιαφέρον τόσο η DECA Investments (σ.σ. πρόσφατα απέκτησε, μεταξύ άλλων, την πλειοψηφία της ντοματοβιομηχανίας Damavand) όσο κι ένα τουλάχιστον fund από το εξωτερικό.

Μαγνήτης το ισχυρό brandname στη φέτα

Το βασικότερο θέλγητρο της άλλοτε κρατικοσυνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας για τους ενδιαφερόμενους δεν είναι άλλο από το πολύ ισχυρό brandname που διαθέτει στη φέτα, μαζί φυσικά με το εκτεταμένο δίκτυο διάθεσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εξαγωγές της το 2017 αντιπροσώπευαν το 37% των πωλήσεων της Δωδώνη, ενώ στόχος της διοίκησης είναι μέχρι το 2020 να διαμορφωθούν στο 50% του συνολικού τζίρου.

Ωστόσο, λιγότερο ανέφελη είναι η εικόνα στη ζώνη γάλακτος, όπου, παρά το γεγονός ότι οι τιμές εισκόμισης παραμένουν, κατά μέσο όρο, οι υψηλότερες της αγοράς, η εταιρεία δεν κατάφερε να πάει κόντρα στο ρεύμα των μειώσεων που χαρακτηρίζει ολόκληρο τον κλάδο τους τελευταίους μήνες.

www.ypaithros.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *