Μέτρα προστασίας για τους κατόχους χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων για την αποτροπή εμφάνισης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Share Button

Ενημερώνουμε  όλους  τους κατόχους χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων καθώς και όσους διατηρούν   οικόσιτους χοίρους, να εφαρμόσουν άμεσα τα μέτρα βιοπροφύλαξης για την αποτροπή εμφάνισης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, η οποία βρίσκεται σε έξαρση σε γειτονικές χώρες.

Ο κίνδυνος προσβολής από τον ιό της αφρικανικής πανώλης, είναι ιδιαίτερα αυξημένος στους οικόσιτους χοίρους, και στις εκμεταλλεύσεις ημιεκτατικού ή εκτατικού χαρακτήρα.

Ο Ιός μεταδίδεται με τους κρότωνες, έντομα όπως κουνούπια και μύγες,  με την κατανάλωση προϊόντων και υποπροϊόντων ωμού κρέατος, με μηχανικά μέσα(ρουχισμός, οχήματα, εξοπλισμός), μέσω κανιβαλισμού νεκρών μολυσμένων χοίρων, καθώς και με την άμεση επαφή υγιών με ασθενή ζώα.

Η Αφρικανική πανώλη των Χοίρων προσβάλει τους άγριους και κατοικίδιους χοίρους όλων των ηλικιών και είναι ιδιαίτερα μεταδοτική.

Η νόσος προκαλεί μεγάλο ποσοστό θανάτων στους αγριόχοιρους και τους χοίρους, καθώς και μεγάλες οικονομικές απώλειες και προβλήματα στις μετακινήσεις των ζώων και των ζωικών προϊόντων

Ως εκ τούτου η τήρηση των μέτρων  βιοασφάλειας κρίνεται επιτακτική και ιδιαίτερα σημαντική και  είναι τα παρακάτω:

 

1) Αποφυγή επαφής με αγριόχοιρους, ζώα άλλων εκμεταλλεύσεων καθώς και άλλα είδη ζώων, με την ύπαρξη κατάλληλης περίφραξης.

2) Ύπαρξη χώρου για την απομόνωση των ασθενών ζώων ή για τα νεοεισαρχόμενα ζώα.

3) Να μη χρησιμοποιούνται ωμό κρέας, ζωικά υποπροϊόντα σφαγείων, οικιακά απορρίμματα ως ζωοτροφή για χοίρους ή άλλα είδη ζώων(σκύλους, γάτες, κ.λ.π.)

4) Τα θηράματα αγριόχοιρων να μην εισέρχονται στην εκμετάλλευση.

5) Τα άγρια χοιρίδια να μη μεταφέρονται από τις δασικές εκτάσεις στις εκμεταλλεύσεις, για να γίνουν εκτρεφόμενα.

6)Περιορισμός των επισκεπτών στο ελάχιστο δυνατό στις εκμεταλλεύσεις.

7)Αποφυγή χρήσης δανεικού ή μεταχειρισμένου εξοπλισμού

8)Καθαρισμός και απολύμανση της εκτροφής και των οχημάτων(απομάκρυνση σκουπιδιών, κοπριάς και άλλων αντικειμένων, καθαρισμός και απολύμανση των εργαλείων, και σκευών, ύπαρξη απολυμαντικής τάφρου, αποφυγή σχηματισμού στάσιμων νερών που προσελκύουν τα έντομα)

9) Χρήση εντομοκτόνων και εξωπαρασιτοκτόνων σκευασμάτων για την καταπολέμηση των εντόμων και εξωπαρασίτων, στα ζώα και τις εγκαταστάσεις.

10) Τοποθέτηση σίτων στα παράθυρα

11) Προστασία του χώρου αποθήκευσης των ζωοτροφών

12) Τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής(καθαρά ρούχα, χέρια, κ.λ.π.)

 

 

Μέτρα πρόληψης πρέπει να εφαρμόσουν οι κυνηγοί και συγκεκριμένα:

 

  • Σωστή διαχείριση του θηράματος (η απόρριψη σπλάχνων και εντοσθίων μόνο μετά από χλωρίωση, και δεν χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή)
  • Αποφυγή επαφής του θηράματος με άλλα ζώα (σκύλους, κ.λ.π.)
  • Φύλαξη του θηράματος σε ξεχωριστό αποθηκευτικό χώρο, όπου δεν έχουν πρόσβαση άλλα ζώα
  • Αποφυγή σίτισης των ζώων με πτώματα νεκρών χοίρων ή αγριόχοιρων.
  • Σχολαστικός καθαρισμός του κυνηγετικού εξοπλισμού, των υποδημάτων και του οχήματος μετά το κυνήγι, στον τόπο κυνηγίου.
  • Αποτροπή πρόσβασης των κυνηγετικών σκύλων στον χώρο αφαίρεσης σπλάχνων του θηράματος.

 

Επίσης να ειδοποιούνται οι κατά τόπους αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές, σε κάθε περίπτωση που εντοπίζονται πτώματα αγριόχοιρων στο δάσος, και  μεγάλος αριθμός νεκρών ή τραυματισμένων αγριόχοιρων σε οδικά δίκτυα.

 

Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

 

ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

 

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

 

Αγροτικό Κτηνιατρείο Φιλιατών: 2664022266

Αγροτικό Κτηνιατρείο Ηγουμενίτσας: 2665360192, 2665027756

Αγροτικό Κτηνιατρείο Παραμυθιάς: 2666022220

 

 

 

 

                   

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *