Aλεξ. Καχριμάνης: “Η Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου στη διάθεση Ελλήνων και ξένων επισκεπτών”

Share Button

Μετά από έξι χρόνια προεργασίας για το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση του προγράμματος, η Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου είναι στη διάθεση Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.
Περιλαμβάνει τις 4 περιφερειακές ενότητες, πέντε αρχαιολογικούς χώρους και οκτώ χώρους θέασης. Η προστιθέμενη αξία της- εξυπηρετώντας το στόχο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, αφορά το σύνολο της Περιφέρειας, καθώς με επίκεντρο τα αρχαία θέατρα οι επισκέπτες τους έχουν τη δυνατότητα, να ανακαλύπτουν τους κρυμμένους θησαυρούς της Ηπείρου, σε περιβάλλον, πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία, που εκτείνονται σε βάθος 2.300 χρόνων.
Το όλο εγχείρημα συνδέεται με την πραγματική οικονομία της περιοχής μέσω συνεργειών για την προώθηση των τοπικών προϊόντων, της γαστρονομίας, ενθυμημάτων κ.α.
«Αποδεικνύεται ότι όταν υπάρχουν δημιουργικές ιδέες και προτάσεις, τεχνογνωσία και διάθεση, συνεργασία και αμοιβαία κατανόηση, τότε τα οράματα γίνονται και πράξη», είναι το κεντρικό μήνυμα της «Πολιτιστικής Διαδρομής», όπως το συνόψισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στον χαιρετισμό του, στην εναρκτήρια εκδήλωση που έγινε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, το βράδυ του Σαββάτου 3 Νοεμβρίου 2018.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο ιστορικό της «Πολιτιστικής Διαδρομής», η οποία όπως είπε: «ως Καινοτόμο – Πιλοτικό Πρόγραμμα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», στην ετήσια συνάντηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που έγινε το Νοέμβριο του 2013, έλαβε τη συγκατάθεση των Υπουργείων Ανάπτυξης, Πολιτισμού και των Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών για την προένταξή του στη νέα προγραμματική περίοδο».
«Ήταν – συνέχισε- η πρώτη επίσημη και έμπρακτη αναγνώριση της συστηματικής εργασίας που είχε γίνει από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Ηπείρου, με τη συνεργασία του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», του Πρόεδρου του κ. Σταύρου Μπένου, και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτου Ιωάννου.
Το πρόγραμμα που δημιουργήθηκε περιλαμβάνει πολυσχιδείς δράσεις. Εντάχθηκε στο «Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020» με συνολικό προϋπολογισμό 31 εκ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 10% του συνολικού του προϋπολογισμού.
Έτσι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι σήμερα η πρώτη της χώρας που προσεγγίζει ολιστικά την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Η Πολιτιστική Διαδρομή, εκτός από τη χρηματοδότηση από Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020, υπάρχει πρόβλεψη εξασφάλισης πόρων για συνέργειες και από άλλα προγράμματα, όπως Αγροτικής Ανάπτυξης για σύμφωνα ποιότητα κ.α..
Την αναλυτική παρουσίαση της «Πολιτιστικής Διαδρομής» έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Στράτος Ιωάννου. «Σήμερα- τόνισε- είναι μια μέρα ορόσημο που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας ωραίας πορείας και το ξεκίνημα μιας ακόμη ωραιότερης. Η Διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου, είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα διεθνούς εμβέλειας. Διότι επιτυγχάνοντας πρωτόγνωρες συνέργειες, δίνει ένα νέο πρόσωπο στα αρχαιολογικά μας μνημεία και μια νέα λειτουργία: να αποτελούν μαζί τον πυρήνα ενός καινούργιου τουριστικού προϊόντος, που μπορεί να προσελκύσει στον τόπο μας επισκέπτες από πολλές οικονομικές & κοινωνικές τάξεις & χώρες. Αξιοποιεί την κλασσική αίγλη των μνημείων, επαναπροτείνοντάς τα ως αφορμή επίσκεψης με τον πιο μοντέρνο τρόπο, στο σύγχρονο τουριστικό ανταγωνισμό».
Χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους της Κυβέρνησης η Υφυπουργός Παιδείας κ. Μερόπη Τζούφη και ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Θωμάς Μπέγκας.
Μεταξύ άλλων την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:
 Ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Στέφος, εκπροσωπώντας και τον Πρόεδρο της Βουλής.
 Ο βουλευτής και Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρ. Μαντάς.
 Ο Πρόεδρος Στ. Μπένος και πολλά μέλη του Σωματείου «Διάζωμα», του οποίου η συμβολή είναι πολύ μεγάλη στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας
 Η τ. Υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου
 Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Τριαντ. Αλμπάνης και ο πρώην Πρύτανης κ. Γ. Καψάλης.
 Οι δήμαρχοι Φιλιατών κ. Σπ. Παππάς, Δωδώνης κ. Χρ. Ντακαλέτσης.
 Προιστάμενοι των αρχαιολογικών υπηρεσιών Ιωαννίνων, Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας
 Εκπρόσωποι των χορηγών
 Εκπρόσωποι κομμάτων, πολιτιστικών φορέων και συλλόγων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *